23948sdkhjf

Små endringer for industriaktiviteten i november

DNB PMI, justert for normale sesongsvingninger, ble 49,9 i november og indikerer dermed at industriaktiviteten var lite endret etter nedgangen i oktober.

 

Delindeksene for nye ordre, produksjon og sysselsetting steg og bidro positivt til hovedindeksen. Et veid gjennomsnitt av disse tre delindeksene steg med 2,5 poeng til 49,5. Indeksen for priser på innkjøpsvarer reverserte nedgangen måneden før og endte på 57,2 i november. Indeksen tyder på at innkjøpsprisene fortsatt stiger noe, men indeksen er likevel litt lavere enn sitt langsiktige gjennomsnitt.

Kontaktene viser til at prisene har steget på valuta, strøm, gass og noen metaller, mens blant annet transportpriser har falt. Det var 60 bedrifter som svarte i undersøkelsen i november.

 

Produksjon

Produksjonsindeksen ble 50,7 i november, opp fra 45,4 i oktober. Indeksen har i gjennomsnitt for de siste tolv månedene vært 51,0, og oktoberindeksen fremstår som tilfeldig svak.

 

Ordre

Indeksen for nye ordre ble 46,1 i november, opp fra 44,9 i oktober. Indeksene for hjemmemarkeds- og eksportordre endte på henholdsvis 45,2 og 43,6.

 

Sysselsetting

Sysselsettingsindeksen ble 53,0 i november, opp fra 52,2 i oktober. Med unntak for juli har denne delindeksen vært høyere enn 50 siden september 2020.

 

Leverandørenes leveringstid og lager

Indeksen for leverandørenes leveringstid avtok med 1,3 poeng til 47,1 i november. En lav indeks betyr kortere leveringstid, noe som normalt er assosiert med lavere aktivitet og bidrar til lavere hovedindeks. Indeksen for lagrene av innkjøpte varer var 43,1 i november, ned fra 46,6 i oktober.

En lavere lagerindeks assosieres med høyere etterspørsel og bidrar til en høyere totalindeks. Lager av sluttprodukter, som ikke inngår i hovedindeksen, falt med 5,1 poeng til 47,0 i november.

 

Kilde: NIMA

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078