23948sdkhjf

Fantastisk norsk innovasjon: Snapdrill gjør hulltaking i rør lekende lett

Fra Jæren kommer det banebrytende teknologi for hulltaking i rør. Nyskapingen Snapdrill reduserer hulltakingstiden til en sjettedel, øker presisjonen og minimerer feil og skader. Nå venter verdensmarkedet.

 

Tor Ole Talgø og hans svoger Thomas Mikkelsen diskuterte fag over middagsbordet. Thomas, som har jobbet som rørlegger i hele sitt voksne liv, presenterte problemstillinger forbundet med å bore hull i sprinklerrør. Tor Ole fikk noen ideer og dette ble starten til nyskapingen Snapdrill – det «ultimate» verktøyet for hulltaking i rør.

 

Dette er Snapdrill

Snapdrill er et selvsentrerende verktøy som gripes fast til røret og lar brukeren bore i senter av røret hver gang. Hullsagen er stabilt opplagret som gjør at det ikke trengs senterbor. I tillegg holder det sin egen vekt. Produktet har en sikker og effektiv sammenkobling direkte på batteridrill. Snapdrill har innebygd vater med tre posisjoner som måles opp i 45, 90 og 180 grader. Den trinnløse girkassen gjør det tunge arbeidet for brukeren – hullsagen mates automatisk gjennom røret. Det er ingen moment på håndledd, bare å trykke inn knappen på batteridrillen.

 

Demonstrert på kontoret

- Nå skal du se, Tor Ole Talgø romsterer på sitt kontor på Forus. – Her ser du, han setter en hånddrill, som er koplet til et rør, på bordet, peker og forklarer.

- Her fester du bare Snapdrill direkte på røret, se, ikke mulig å rikke det. Og se nå, Tor Ole tar ivrig tak i hånddrillen som er tilkoplet Snapdrill, og demonstrerer hvor lett og fort det går å bore hull i et rør. Det røyker, og metallsponet faller hurtig ned i en avfallsbøtte.

- Se nå, helt perfekt hull, sentrert på røret, helt uanstrengt å lage det hullet på noen sekunder, Tor Ole smiler fornøyd.

Han og hans utviklingsteam hos GMV AS står bak produktutviklingen der flere komponenter er patentert. En egen hurtigkobling, spesielt til Metabo batteridrill, er blant komponentene som er utviklet her på Jæren.

 

Må skape nye produkter!

Vanligvis når undertegnede besøker GMV, maskineringsbedriften som Tor Ole eier og leder, er det fordi han har investert i maskiner eller tekniske løsninger til sin produksjon. Nå har Tor Ole en annen agenda.

- Vi må skape nye produkter som bidrar til at realkapitalen i Norge kan vokse, også når oljeeventyret er over. Tenk på all den kompetansen som finnes i norske leverandørbedrifter, og hva vi kan få til hvis vi fokuserer på å løse utfordringer og problemer utenfor oljeindustrien, sier bedriftslederen mens han bytter til et nytt Snapdrill-verktøy på batteridrillen. Hullsagene kommer i flere dimensjoner.

 

Enorme besparelser!

Snapdrill kommer altså som et svar på utfordringer en rørlegger beskrev fra sitt daglige arbeid. Tunge håndverktøy, krevende arbeidsmiljø med ofte kronglete posisjoner for å sage hull i rør til eksempelvis sprinkleranlegg. Med Snapdrill blir det enklere.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra rørleggere som sier at man kan bore uanstrengt hele dagen med Snapdrill. Siden Snapdrill festes fast på røret er det bare å holde inne på-bryteren for å bore hullet, forteller Martin Talgø, sønn til Tor Ole. Han er daglig leder i Snap Drill AS.

I tillegg til redusert slitasje på rygg og muskler er det flere fordeler ved Snapdrill.

- Våre tidsstudier viser at det fort kan ta fem-seks minutter å bore hull i sprinklerrør, lengre tid dersom røret er vanskelig tilgjengelig. Med Snapdrill festes verktøyet rundt røret på noen få sekunder, og man kan bore hull under en sjettedel av tiden, ofte raskere, uttaler Martin.

Regner man på redusert tidsbruk og forbedret HMS i hverdagen blir det store tall, men Martin har mer på lager:

- Vi har brukt fire år på å komme i mål med dagens Snapdrill-løsning, og noe av det vi så underveis var at til vanlig må rørleggeren, på grunn av verktøyslitasje, bytte verktøy veldig ofte. Dette har vi gjort noe med, for vi kommer fra maskineringsindustrien og der er kravene til verktøyholdbarhet svært høye, så vi overførte de samme kravene til hullsagene som Snapdrill benytter, forklarer Martin, og legger til:

- Resultatet er at vi leverer norskutviklete verktøy med egen utviklet innfesting, produsert i Taiwan, som ved korrekt bruk varer mellom 400 og 1000 hull før de må byttes. Vanlige hullsager varer 10-15 hull. Vi har regnet oss frem til at du vil tjene inn et komplett sett etter 500 anboringer, understreker Martin.

 

Til alle typer rør

Det er mer enn bare sprinklerrør man kan bruke Snapdrill til.

- Selv om vi har valgt å starte markedsføringen mot rørleggere og sprinklermarkedet i og utenfor Norge, kan Snapdrill benyttes til hulltaking i alle slags rør i alle industrier. I og med at vi besitter patentene til systemet kan vi også tilpasse Snapdrill til enhver kundeforespørsel, så vi inviterer alle som har et behov til å kontakte oss, inviterer Martin Talgø.

 

For mer informasjon se: www.snapdrill.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.326