23948sdkhjf

Kobber, aluminium og plast mot nye høyder

Rekordstor global etterspørsel etter materielle ting har resultert i en voldsom prisøkning på alt av råvarer og materialer, og ifølge en pressemelding fra Astrup AS det stopper ikke på en stund ser det ut til. 

En del av industrimetallene har flatet ut på LME, mens kobber og aluminium fikk en klar økning i pris fra februar til mars. Det samme gjelder på plast der tilbud og etterspørsel fortsatt er i ubalanse og situasjonen er uavklart, og vil nok også være det en stund fremover. 

Spår renteøkning
Norsk PMI for mars kom på sterke 60,4 som er det høyeste siden 2007. Oppgangen kom på bred front i mars med størst vekst på delindeksene produksjon, ordre og sysselsetting. NOK har styrket seg mot Euro i mars men tilnærmet uforandret mot dollar. Særlig gikk NOK sterkere i påsken og testet 10-kroner nivået mot Euro. Danske Bank tror kronen midlertidig vil svekke seg igjen. Bidens regjering begynner å sette kurs med voldsomme «pakker» og en infrastrukturplan med verdi 2000 milliarder dollar. Dette kombinert med sterke sysselsettingstall og nøkkeltall for mars, og stor fart i vaksineringen, spår Nordea renteøkning i USA i slutten av neste år.

Lengre leveringstider
Det er mangel på kapasitet hos valseverkene på aluminium, alle Hydros verk er i praksis fullbooket for 2021. En del av de andre aktørene har noe kapasitet i tredje kvartal. Også pressverkene har fått oppsvinget nå, Hydro ligger på cirka åtte uker leveringstid. 

Økte priser
Prisen på pressbolt er kraftig opp, fra nyttår cirka seks kroner per kilo. Også valseverkene melder om økt premium og bearbeidingspris få sine produkter. På rustbestandige materialer er Outokumpus verk i Finland i august med sine nye bestillinger, mens mange tykke plater og brede plater kan leveres i juni. Legeringstilleggene er det små endringer på, men basisprisen har økt en del grunnet økt etterspørsel. Skrotprisen på spesialstål gikk opp til 3664 kr/tonn for 520M i april. Prisen på kobber økte ytterligere 3.- kr/kg fra gjennomsnitt i februar, snittpris over 9000 dollar er nær «all time high». Etter prisøkninger på plastprodukter både i februar og mars, er det også økninger i april. Som nevnt tidligere er det i hovedsak PE og PP som er utsatt, og det kan fort komme ytterligere prisstigning.

For mer informasjon se: www.astrup.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078