23948sdkhjf

PMI lite endret i desember i fjor

DNB PMI for desember i fjor, justert for normale sesongsvingninger, avtok med 0,1 poeng til 51,9. Det tyder på fortsatt oppgang i aktivitetsveksten i industrien, i om lag samme takt som i november, til tross for strengere smittevernstiltak både i Norge og ute. Den underliggende trenden er fortsatt positiv, men delindeksene viste et mer blandet bilde.

 

Delindeksene for nye ordre og produksjon avtok tydelig, mens indeksen for sysselsetting steg. Et veid gjennomsnitt for disse tre indeksene avtok med 0,8 poeng til 49,3.

 

Produksjon

Produksjonsindeksen avtok med 2,2 poeng til 50,3 i desember, etter en oppgang måneden før. Indeksen har ligget over 50 de siste fire månedene, men den oppadgående trenden ser ut til å ha snudd.

 

Ordre

Indeksen for nye ordre falt med 1,6 poeng til 46,9 i desember etter et markert fall i november. Der hvor ordrene var delt inn etter hjemmemarked og eksport, falt ordrene fra hjemmemarkedet med 4,9 poeng, mens eksportordrene steg med 0,5 poeng.

 

Sysselsetting

Sysselsettingsindeksen gikk steg med 2,4 poeng til 51,7 i desember. Det var den høyeste indeksen siden desember i 2019 og den første måneden med en indeks over 50 siden koronakrisen satte inn i mars.

 

Leverandørenes leveringstid og lager

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med 5,0 poeng til 66,5 i desember. En høy indeks betyr lang leveringstid. Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også for eksempel reflektere transportproblemer. Lagrene av innkjøpsvarer steg med 2,4 poeng til 50,2 i desember. Lager av sluttprodukter steg med 2,2 poeng og endte på 45,8 i desember.

 

Kilde: www.nima.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.095