23948sdkhjf

Finnøy Gear & Propeller effektiviserer: Ny CNC-maskin ga 70 prosent kortere produksjonstid.

Den tradisjonsrike familiebedriften Finnøy Gear & Propeller AS firer ikke på kvaliteten når de utvikler og produserer sine produkter. Med en ny DMG MORI DMC 80 FD duoBLOCK maskineringssenter sparer mørebedriften 70 prosent produksjonstid.

 

Med et par store maskininvesteringer det siste året styrker Finnøy Gear & Propeller AS både kapasitet og kvalitet i produksjonen. Maskinregisteret har tidligere omtalt investeringen av en stor Gurutzpe CNC-dreiebenk og nå får vi høre hvorfor man har valgt å satse på DMG MORI.

 

Kvalitetsprodukter

Finnøy Gear & Propeller er et familieeid selskap som gjennom mer enn 135 år har utviklet seg fra å være et lokalt produksjonsverksted til dagens selskap som opererer på verdensbasis. Bedriften er en ledende utvikler og produsent av komplette fremdriftssystemer til moderne skipsfart.

Finnøy Gear & Propeller leverer sine produkter til kunder innen offshore, fiske, havbruk, yacht, ferger, handelsskip og spesialskip over hele jorden, på alle fem kontinenter.

- I tett samarbeid med kunden skreddersyr vi løsninger for vribare propeller og reduksjonsgir, og produktporteføljen vår består av gir, propeller, dyser og fjernstyringer som kjennetegnes av høy kvalitet langs hele verdikjeden, forteller Nils Erling Finnøy, som leder familiebedriften.

Finnøy Gear & Propeller er lokalisert i moderne produksjonslokaler på Finnøy like utenfor Ålesund. Det er 55 ansatte ved hovedkontoret på Finnøy og salgskontor i Ålesund. I tillegg er virksomheten representert gjennom et nettverk av agenter og samarbeidspartnere i Nord-Amerika, Europa, Asia, Oseana og Sør-Afrika.

 

Investerer i fremtiden

Det er høye krav til funksjon og kvalitet på de produktene som Finnøy Gear & Propeller utvikler og produserer, noe som igjen krever topp maskinpark.

- De komponentene vi leverer er helt avgjørende for fremdrift av skip, og de må virke, hvis ikke kan det stå om liv og store verdier. Derfor må vi som produsent også stille med maskiner, produksjonsutstyr og produksjonsprosesser som kan møte de strenge kvalitetskravene, forteller Finnøy mens vi er på omvisning i fabrikken.

Det siste året har familiebedriften investert i nye CNC-maskiner og vi skal se hvordan propellkuler maskineres i den nye DMG MORI DMC 80 FD duoBLOCK.

 

Skal holde i minst 30 år

For å ligge i teknologisk forkant driver Finnøy Gir & Propeller forskning og utvikling i samarbeid med Sintef.

- Dette er en viktig del av det å kunne konkurrere på verdensbasis. Våre kunder krever at produktene skal vare i minst 30 år, da kan vi ikke ligge på latsiden, men finne de beste måtene å utvikle, produsere og kvalitetssikre produktene vi fremstiller, forteller Finnøy.

 

Kompetanse viktigere enn maskiner

Bedriftslederen mener satsing på kunnskap og erfaring hos medarbeiderne er vel så viktig som hva slags maskiner man benytter.

- Vi er godkjent lærebedrift som samarbeider med Opplæringskontoret i Haram, som bidrar med oppfølging og utvikling, mens det er vi som har arbeidsgiveransvaret. Hos oss vil lærlingen få tildelt en faglig leder og instruktør som sine nærmeste støttespillere og som er ansvarlige for opplæringen. En arbeidsavtale opprettes mellom lærlingen og bedriften selv om vi er medlem av et opplæringskontor. Dette gir et gjensidig forhold og som bidrar til at vår nedarvede kunnskap og erfaring videreføres. Uten denne symbiosen kommer man ikke langt, mener Finnøy.

 

70 prosent besparelse

Hvorfor bestemte dere å investere i akkurat DMG MORI?

- Vi vurderte flere andre løsninger, men kom frem til at med de kvalitets- og produktivitetskravene, samt krav til bearbeidingsstørrelse og servicetilgjengelighet vi stilte, var denne maskinen vårt beste valg totalt sett, svarer bedriftslederen, og legger til:

- Men hør med dem som jobber med maskinen hva de mener.

Ute i produksjonen finner vi Johan Karlsson Finnøy. Han er teknisk ingeniør og ved siden av å programmere CAM kjører han også den nye CNC-maskinen.

Hvilke erfaringer har dere gjort siden dere tok i bruk den nye maskinen?

- Vi har kjørt i noen måneder nå og opplever stabilitet og forutsigbar produksjon. Maskinen, en DMG MORI DMC 80 FD duoBLOCK, er en kraftig frese-dreiemaskin med palettveksler som gir store besparelser sammenliknet med den måten vi produserte på før, forteller ingeniøren.

Undertegnede registrerer en ekstrem fin overflate jevnhet og spør hva den kan ligge på.

- Under 1 Ra tipper jeg, vi vil at kunden skal få det beste, svarer Johan Karlsson Finnøy.

I tillegg til høy maskineringskvalitet, hva slags resultater måler dere med den nye maskinen?

- Mens vi før utførte åtte oppspenninger, fire i dreiebenk og fire i fresen, klarer vi oss nå med kun to i den nye frese-dreiemaskinen. Dette, sammen med maskinens hastighet og fleksible funksjoner gjør at vi til sammen sparer 70 prosent av tiden det før tok å produsere ferdig propellkulene som denne maskinen er dedikert til. Med styringssystemet CELOS/Siemens får vi alt vi behøver innen digital produksjon, så for oss har dette så langt vært en god investering, konkluderer Johan Karlsson Finnøy.

 

For mer informasjon se: www.finnoygear.no og www.dmgmori.com

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.111