23948sdkhjf

Oppsving globalt, økte ledetider og svak krone gir høyere priser

Koronapandemiens effekt på den globale økonomien er i ferd med å slippe taket i deler av verden. I deler av Asia rapporteres det nå om tilnærmet «business as usual» og veksten er kraftig på vei opp. Dette får også effekt på etterspørselen etter materialer.

 

Alle industrimetaller har steget på LME i oktober. På toppen av dette har vi fått en ny svekkelse av den norske kronen som gir økte importpriser til Norge. Hydro kom nylig med resultater for 3. kvartal som overrasket markedet meget positivt. Det var spesielt stor forbedring på ekstruderte produkter hvor særlig de europeiske verkene har fylt ordrebøkene bra opp igjen. Positivt er det også for europeiske pressverk at EU innfører straffetoll på profiler fra Kina på mellom 30 og 48 prosent. Men, Hydro møter på sin side tollbariærer fra USA på plater, faktisk hele 352 prosent for produkter fra sitt valseverk i Tyskland. Amerikanske myndigheter mener blant annet Hydro har dumpet sine produkter i USA etter at de innførte toll på aluminium fra Kina. Norsk PMI for oktober viser ny vekst med notering 53,4. Det er særlig delindeksene for nye ordre og sysselsetting som viser økning, mens produksjonsindeksen går ned.

 

Lengre leveringstider

Det er en kraftig ordreboom inn mot stål og metallverkene i Europa og leveringstidene galopperer av gårde. Outokumpus verk i Finland, som i hovedsak leverer standardmaterialer, har nå levering i februar, mens spesialitetene fra Sverige kan leveres i januar. Acerinox er oppe i full produksjon igjen og er på januar levering. Tilnærmet normal etterspørsel fra bilindustrien påvirker Valbruna og Ovako, sistnevnte har 10-12 ukers leveringstid nå.

 

Prisvekst

Med høyere priser på nikkel og svakere krone gir det økning i legeringstillegg og skrottillegg på rustbestandige materialer og spesialstål. På aluminium opplever valseverkene bra booking, mens pressverkene i Norden har god kapasitet og 3-4 ukers leveringstid. Hydros valseverk melder om meget god ordreinngang og de har 6-12 ukers leveringstid fra verkene i Norge og Tyskland. Gjennomsnittsprisen på kobber steg ytterligere en krone per kilo fra september og har nå steget mer enn 10 prosent fra i sommer. Det er ingen spesielle endringer i markedet for plast halvfabrikat, men den svake kronen presser prisene opp.

 

For mer informasjon se: www.astrup.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109