23948sdkhjf

Future Materials får tildelt 30 millioner kroner

Future Materials har fått tildelt 30 millioner kroner for videreutvikling av senteret, og i fokus er investering og oppgradering av utstyr i utstyrsparkene. Dette fører til at man kan nå ut til enda flere som ønsker utvikling av sine produkter og prosesser.

 

Regjeringen gir rundt 130 millioner kroner gjennom ordningen Norsk katapult for å videreutvikle dagens testsentre for næringslivet. Ordningen gjør veien fra idé til marked enklere.

- Vi gir 130 millioner kroner til katapult-sentrene for at de kan teste ut ny kunnskap og teknologi, som gjør at norske bedrifter kan lykkes i fremtiden, sier næringsminister Iselin Nybø.

 

 

I dag er det fem katapult-sentre over hele landet:

 

  • Sustainable Energy på Stord får tildelt 45 millioner kroner. Det er et testsenter for fornybare energisystemer, og de er nylig valgt ut som testsenter for et større prosjekt med flytende vindmøller.
  • Ocean Innovation i Bergen får tildelt 32 millioner kroner. Ved senteret tilbys blant annet utstyr til testing innen områder som fiskebiologi og vannkvaliteter.
  • Future Materials i Grimstad får tildelt 30 millioner kroner. De tilbyr utstyr og kompetanse innen materialutvikling.
  • Manufacturing Technology på Raufoss får tildelt over 6 millioner kroner. De tilbyr utstyr og kompetanse innen produksjonsteknologi.
  • DigiCat i Ålesund får tildelt 17 millioner kroner. De er et sterkt nasjonalt kompetansemiljø innen digitale verktøy.

 

Kan utvikle, teste og simulere

Med katapult-sentrene legger regjeringen til rette for nyskapende og konkurransedyktige næringer i Norge, noe som er viktig for verdiskaping og for å kunne møte fremtidens utfordringer. Næringslivet blir utfordret av raske teknologiske endringer og "det grønne skiftet". Dette gjør at man må finne frem til gode og bærekraftige løsninger.

- I katapult-senteret kan bedriften utvikle, teste og simulere sine produkter og prosesser med den fremste tilgjengelige teknologien, sier administrerende direktør i Siva, Ingrid Riddervold Lorange.

Vel halvparten av bevilgningen, 68 millioner kroner, er øremerket en forsterket satsing i sentrene, mens 62 millioner skal realisere de planene som lå til grunn da de fem katapult-sentrene ble utnevnt til nasjonalt katapult-senter. I tillegg er vel 2 millioner kroner øremerket forprosjekter der katapult-sentrene ser nærmere på utvidelse av eget aktivitetsområde til nye relaterte områder.

 

Om katapult-ordningen

Siva forvalter katapultordningen på vegne av Nærings- og fiskeridepartementet i samarbeid med Innovasjon Norge og Forskningsrådet. I 2019 ble det bevilget 125 millioner kroner til ordningen. De to første katapultsentrene ble utpekt i oktober 2017 og de tre neste i juni 2018. Høsten 2020 vil etter planen nye katapultsentre bli utpekt. Ambisjonen er å utvikle 7-9 nasjonale katapultsentre på områder av stor verdi for fremtidens industri i Norge.

 

Om Future Materials

Future Materials er et nasjonalt utvikling- og testsenter for materialer. Senteret skal være broen som bringer noe fra idéfase til pilotfase slik at det lettere kan la seg materialisere.

Det globale behovet for avanserte materialer øker kraftig, og det er tøff konkurranse om å komme raskest mulig til markedet! Norsk industri må sørge for at det produseres materialer som løser kundens behov og tilfredsstiller markedet. Gjennom å forbedre materialegenskapene i et produkt kan man også utnytte materialene i større grad og øke graden av gjenbruk (sirkulærøkonomi).

Future Materials tilbyr testfasiliteter, kompetanse og nettverk for å utvikle bærekraftige avanserte materialer til bedriftens eksisterende og nye produkter. Her kan du utvikle, teste og verifisere dine nye produkter i et industrielt miljø. Materialet er i sentrum og bedrifter, i samarbeid med Future Materials, finner de beste løsningene enten det være seg plast, kompositter, metaller eller andre materialer.

 

For mer informasjon se: www.siva.no og www.futurematerials.no

Kilde: SIVA

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.16