23948sdkhjf

Trumpf TruPunch 1000: Stykk- og volumproduksjon i en og samme maskin

Plåtprecision i Huddinge er den første i Skandinavia med den elektriske, kompakte og raske stansemaskinen TruPunch 1000. I denne kjøres enkelt både stykk- og volumproduksjon.

 

Takket være nye investeringer øker Plåtprecision volumjobben betydelig og fortsetter med den samme raske servicen og fleksibiliteten i stykkproduksjonen. Siden februar i år er de eier av en ny stansemaskin - en TruPunch 1000 fra Trumpf.

 

«Det beste vi kunne ha gjort»

Selskapet ble dannet for fire år siden da Starag Mekaniska og Restaurangmaskiner fusjonerte. Administrerende direktør i Plåtprecison, Peter Österlund, som da drev Starag i Jordbro, sier at det var det beste de kunne ha gjort.

- Sammen tilbyr vi kundene våre et mye sterkere og bredere konsept nå. Fokuset i dag er bare tynnplatebearbeiding, og vi er et komplett tynnplateverksted som tilbyr laserskjæring, stansing, kantpressing og sveising samt montering, pakking og transport, med gode samarbeidspartnere for overflatebehandling og maling.

 

En kraftpakke

Trumpfs nyeste stansemaskin, TruPunch 1000, ble lansert som en kostnadseffektiv inngangsport til å begynne med når du tar skrittet inn i tynnplatebearbeiding under nøkkelordene «Think Big start small». Tanken er en veldig kompakt maskin som kan helautomatiseres på et lite område og som også kan oppgraderes, ved å koble en 3 kW TruDisk fastkroppslaser, til en kombinert stanselaserskjæremaskin - TruMatic 1000 fiber. Stansemaskinen er selvsagt også et perfekt supplement til eksisterende produksjon som hos Plåtprecision.

- Det er den første Trumpf-maskinen i selskapet, og den store grunnen til at valget falt på den investeringen er at vi trengte mye maskin på et lite område, sier Peter, og fortsetter:

- Vi er veldig trangbodde, så dette var en perfekt løsning for oss og et skikkelig løft. Med det automatiske laste- og lossesystemet SheetMaster Compact, forblir maskinen veldig plassbesparende og en virkelig kraftpakke i et trangt område. Vi er utrolig fornøyde med dette kjøpet, og det er egentlig bare perfekt plassert der den er nå, nesten som om vi fikk den inn med skohorn, ler Peter.

 

Topp service uansett kundetype

Målet er å øke volumjobbingen betydelig, men også kunne fortsette med den samme raske servicen og fleksibiliteten i stykkproduksjonen.

- Som et resultat løfter vi nå volumjobben til den nye stansemaskinen og frigjør tid i den eldre modellen vi har fra Pullmax, for de mange jobbene vi får i som vil finne sted over et døgn. Over 100 unike programmer kjøres inn i stansemaskinene hver uke, som da involverer mange enkeltdeler. Det er et veldig vanlig fenomen for oss, sier Peter, at en kunde vil ha den levert dagen etter, og så skal vi eksempelvis klare å programmere, grade, stanse, knekke og nagle. Volumproduksjonen i Trumpf-maskinen vil på sikt også få et skikkelig løft når vi starter med ubemannede nattskift i den.

Suksesskonseptet i selskapet er nettopp denne hastigheten og fleksibiliteten. Det er en utrolig flyt av leveranser med veldig stor spredning av forskjellige kunder, og det som gjennomsyrer er policyen at alle kunder, store og små, skal ha nøyaktig samme service og kvalitet.

- Hos Plåtprecision har vi virkelig klart å gjøre dette til vår styrke - at alle er like velkomne, enten med ferdige komplette 3D-tegninger eller skisser på en pappeske. Det er hele poenget med å velge Sheet Precision og det merkes blant alle ansatte, mener Peter.

 

Gjør stort sett «alt»

- Vi er ofte involvert tidlig i konstruksjonsprosessen med kunden og produserer prototyper sammen med dem. Akkurat nå har vi for eksempel vært med på å ta frem en maskin som vil ta vare på isopor for gjenvinning på en helt ny måte i fremtiden. Når det gjelder størrelsen på produktene, er det like bred spredning som på kundenes størrelse - fra små dentaldetaljer til store heiskurver. Når det gjelder heiser, har Peters kollega vært med på å konstruere den første store heiskurven.

- Vi konstruerer og produserer hele kurver, så vel som de fleste møbler som håndtak og sokler. Heisindustrien har lenge vært vår største, men nå har vi utvidet veldig og gjør stort sett alt, inkludert mye innen elektronikk. I den nye stansemaskinen kjører vi for eksempel mange kontrollskap og apparatskap, forteller Peter.

Materialene vi produserer i er av naturlige grunner stort sett alle, men dominerer for det meste rustfritt og aluzink. - Vi kjører fra 0,1 opp til 10 mm, selv om vi takler tykkere, prioriterer vi jevn håndtering, sier Peter. Den nye stansen klarer 6,4 mm.

 

Ser frem til ubemannet nattskift

Med SheetMaster Compact automatisering blir maskinen optimal med flere måter å sortere og håndtere detaljer.

- Vi kan skreddersy med alle inngående komponenter på en gang. For eksempel kjører vi tre bestanddeler for den samme artikkelen når vi har laget et program slik at de tre forskjellige delene blir sortert direkte. Det er mye potensiale her og operatørene er veldig engasjert, sier Peter. Vi gleder oss selvfølgelig til ubemannede nattskift, men vi må kjøre oss litt mer inn i maskinen først. Blant annet vil vi bestille litt mer opplæring nå som vi har begynt å samle noen få spørsmål slik at finessen blir som den skal være. Vi må også lære å ha riktig mengde materiale på lager - maskinen sluker så mye så fort at vi ikke har holdt følge. Imidlertid hyggelige problemer, ler Peter.

Ubemannet kjøring vil fremover ta alt til et helt annet nivå. Å få flere stansetimer på mindre arbeidstid er et stort konkurransefortrinn, og det øker også bare kapasiteten, ettersom vi på sikt vil trenge å ansette flere som tar seg av det som kommer ut av stansemaskinen. - Vi er ti fast ansatte i dag og tre trente operatører ved stansen, sier Peter.

Høyt teknologinivå og god programmering dominerer i selskapet, men som Peter sier:

- Alt er basert på den sammensveisete gjengen vi er. De siste årene har vi investert 12 millioner i maskiner og fokuserer nå på å sikre bredden av kompetanse videre i selskapet - ingen skal være uunnværlige, sier Peter. Personalet er vår viktigste ressurs med sin kompetanse og fleksibilitet. Fremtiden generelt vil definitivt kreve et større produksjonsareal.

 

For mer informasjon se: www.platprecision.se og www.pantronic.no og www.trumpf.com

Kilde: Trumpf

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094