23948sdkhjf

Rekordmange deltagere på Iscar-seminar i Israel

Svea Maskiner har i mange år hatt som tradisjon å invitere med seg et utvalg kunder til Iscars fabrikkanlegg i Tefen, Israel. I år var det hele 43 deltagere på turen, hvilket gjorde den norske delegasjonen størst i selskap med Australia, Danmark, Finland, Serbia, Slovenia, Sverige, Storbritannia og Kina.

Den første fagdagen ble innledet med et foredrag av firmaets administrerende direktør, Jacob Harpaz, hvor han kåserte rundt firmaets «Machine Intelligency»-filosofi, og hvordan dette kan bidra til lavere produksjonskostnader og dermed høyere lønnsomhet.

Reduserer nedetiden

Med tanke på at verktøykostnadene bare utgjør tre prosent av de totale produksjonskostnadene, kan det virke som om dette ikke er den viktigste kostnadsgruppen å ha fokus på. Imidlertid vil verktøyets kvalitet ha direkte innvirkning på alle de andre store kostnadspostene (råmateriale, arbeidskraft, produksjonsmateriell og driftskostnader). Som det ble behørig demonstrert senere på dagen, kan forbruket av råmateriale påvirkes kraftig av riktig verktøy, med gode sponfraskillende evner, og riktig kjøleteknikk. Høykvalitetsverktøy reduserer maskinenes nedetid, hvilket igjen vil influere på behovet for arbeidskraft. Tid er penger, ikke minst i et høykostland som Norge, og det er ifølge Harpaz mulig å øke produksjonstiden med hele 15 prosent ved å kutte i nede- og oppstartstid.

Sterkt fokus på utvikling

Iscars enorme fabrikkområde teller hele 26 bygninger, som huser alle de forskjellige funksjonene som trengs når 3500 mennesker håndterer verktøyproduksjon fra konstruksjons- og utviklingsstadiet, via behandling av råmateriale og helt til det ferdige produktet. Det er svært fascinerende å se hvordan de forskjellige avdelingene er organisert, og vi ble fortalt at uansett hvor i verden man besøker Iscar, vil design og oppbygging av administrasjonslokalene være identiske. Administrasjon, konstruksjon, utvikling og markedsavdeling arbeider i enorme kontorlandskap. Undertegnede, som selv har et skrivebord i kontorlandskap, blir overrasket over det totale fraværet av støy. Folk diskuterer, sitter i telefonen og utfører alle de andre lydskapende gjøremålene som hører hverdagen til, likevel er det svært lavt lydnivå. Antagelig har de bikubelignende cellene, som utgjør en arbeidsplass, gode støydempende egenskaper. Det er også sannsynlig at arbeidstakerne har et litt mer bevisst forhold til stemmebruk enn hva er tilfelle hos Maskinregisterets medarbeidere. Det er i disse lokalene nye verktøy blir konstruert og utviklet. Fem til seks prosent av årlig omsetning blir brukt til dette, og som et resultat er hele 40 prosent av varene yngre enn fem år. Prosessen fungerer slik at et team av designere jobber med en konkret oppgave, og kommer opp med et produkt basert på dette. Når de leverer fra seg sin løsning, blir den levert til et nytt team som får beskjed om å forbedre den. Dette gjentar seg nok en gang, før man sitter igjen med et verktøy som er klart til å sendes ut på markedet. Her blir det ikke gjort noe halvveis, og firmaet er stolt av at de skal utvikle produkter på egenhånd, uten å sammenligne seg med andre. Hele prosessen fra idé til ferdig produkt foregår i eget hus.

Sosialt ansvar

Iscar er seg sitt ansvar bevisst når det gjelder sin betydning for lokalmiljøet. Det er bygget opp en landsby i nærheten med arbeiderboliger, og de samarbeider tett med lokale underleverandører. De har også vært banebrytende internasjonalt og en sterk bidragsyter til Israels rykte som teknologinasjon.

Stolt av arbeidsplassen

Ferden videre inn i produksjonslokalene viser en helhetlig tankegang hva gjelder forstyrrelser av sanser og arbeidsmiljø generelt. Lokalene er pinlig ryddige, og det er totalt fravær av rot, spon, oljesøl og andre ting som man ikke ofte ser i produksjonslokaler. De solgule gulvene, som bidrar til et behagelig arbeidslys, er gullende rene, og også her er støynivået kontrollert. Man aner en helhetlig tankegang rundt arbeidsforhold og kvalitet, og vi sitter igjen med et inntrykk av at de ansatte er stolte av arbeidsplassen sin og dedikerte til arbeidet. Det er interessant å se hvordan verdens nest største produsent av maskinverktøy organiserer sin drift. Organisering var også stikkordet da 180 seminardeltakere ble fordelt i fire busser og forflyttet fra Haifa til Tel Aviv for den mer kulturelle delen av oppholdet. Maskinregisteret er ikke noe reiselivsmagasin, så selv om de kulturelle høydepunktene sto i kø, får vi spare på detaljene her. Imidlertid sier det litt om organisasjonsevner når 180 mennesker fra ni nasjoner skal befraktes og bevertes etter alle kunstens regler. Når alt fra bading i Dødehavet til vandring i det historiske Jerusalem, samt besøk på Holocaustmuseet, foregikk knirkefritt, vitner det om at ingen detaljer har blitt overlatt til tilfeldighetene. Etter å ha tilbragt seks dager som Iscars gjester i Israel, er det to ord som oppsummerer inntrykket både av selskapet og staten. Disse ordene er «stolthet» og «kvalitet». Muligens er dette to begrep som griper inn i hverandre, og muligens er det sånn at innbyggere av en ung nasjon med en tøff historie og et tøft nabolag, legger ekstra vekt på å vise frem at de har masse gode egenskaper. Undertegnede er i hvert fall imponert.

Mer informasjon finner du på: www.svea.no og www.iscar.com

Svea Maskiner:

Grunnlagt 1948

15 ansatte

Forhandler Iscar i Norge, samt andre produkter i IMC-systemet, som Taegutec, Ingersoll og UOP.

Hovedlager og kontor i Drammen

Iscar:

Navnet «Iscar» er satt sammen av ordene «Israel» og «carbide».

Selskapet er verdens nest største produsent av maskinverktøy.

Startet av Stef Wertheimer i 1952, han er fremdeles engasjert i selskapet.

Dagens direktør, Jacob Harpaz, ble ansatt i 1972.

Eies i dag av IMC-group (Warren Buffett), og var det første industrielle selskapet de kjøpte utenfor USA.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.079