23948sdkhjf

Rekordsvak krone, full brems i Europa, mens Norsk PMI viser styrke

Den norske kronen har i oktober kommet på et bunnpunkt mot andre valutaer, aldri før har gjennomsnittsnoteringen for Euro vært over 10.- kroner. Også mot dollar har det vært en svekkelse, og mye tyder på at det ikke stopper her.

Tradisjonelt når kronen sitt bunnpunkt for året i desember, og det ventes av flere også nå. Det er flere årsaker til dette, blant annet stopper Norges Bank støttekjøp av kroner mot jul. Europeisk industri bremser kraftig ned, særlig bilindustrien sliter etter som folk er usikre på hvilken type drivstoff man bør velge. Ny utsettelse i Brexit-prosessen og fortsatt harde fronter i handelskrigen er andre vesentlige årsaker.

Faren for nedkjøling er også til stede i USA, økonomien er i ferd med å falle tilbake. I Norge (og Danmark) ser det vesentlig bedre ut, selv om aktiviteten synes noe lavere i andre halvår enn vi hadde før ferien. Norsk PMI for oktober kom på 54,9 som er opp 3,1 fra september. Hydro kom med sterkere tall enn fryktet for 3. kvartal, kostnadskutt kombinert med økt produksjon i Brasil var positivt for markedet. For halvfabrikat opplever Hydro også et meget tøft marked i Europa og de legger ned noen enheter i lys av dette.

Det er god tilgang på det meste stål og metaller grunnet den labre etterspørselen i Europa. På aluminium ligger Hydro på 5-10 ukers leveringstid fra sine valseverk på Karmøy, Holmestrand og i Tyskland. Pressverkene har enda kortere ledetider, fra 3-5 uker er leveringstidene på Hydal og Hydros presser i Skandinavia.

På rustbestandige standardmaterialer kan Outokumpu levere på fem uker fra Tornio og Degerfors, mens det er januar fra Avesta. Ovako melder om bedre tilgang og kortere ledetider på spesialstål. Skrot-tillegget på stål gikk ned til 1352.- kr/ tonn for 520M, mens det ble en økning i gjennomsnittsprisen på kobber på 80 øre per kilo. Leveringstidene på kobber fra Finland er fire (skinner) til fem uker (plater og bånd). En svak norsk krone influerer på alle våre materialer og prisene på plast settes opp med 5 % fra 15. november.

For mer informasjon se: ASTRUP

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Redaksjonen anbefaler

Send til en kollega

0.176