Liten effekt på vedtak om toll fra USA og litt optimisme på rustfritt
Tollen innføres etter planen 12. mars, men det er lite som tyder på store utslag for råvareprisene i Europa på kort sikt. Det store spørsmålet er effekten av handelskrigen for økonomien generelt og norsk industri spesielt. 80 prosent av vår eksport går til EU, som tilsier at full markedsadgang der er essensielt. Heller ikke EU sin innstramming på import av russisk aluminium har gitt særlig effekt, men muligens hadde prisen vært lavere om forbudet ikke hadde vært der?
Prisene øker
På London Metal Exchange har aluminium og kobber steget litt også i februar, mens nikkel er marginalt ned. Den norske kronen har styrket seg litt, men gjennomsnittsnoteringene blir høyere for februar enn foregående måned. Det er god tilgang på de fleste materialer, største utfordringen er transporttiden fra Asia. Det går svært tregt i sjøen og i Europeiske havner. Lite vind og liten produksjon fra solceller har gitt noe høyere energipriser i Europa. Gassprisen gjorde også et hopp opp på mandag etter de dramatiske møtene i helgen. Lagrene hos grossistene på rustfritt synes å være lavere og det bestilles mer plater og coil igjen. Prisene forventes å øke i annet kvartal.
Dyrere kobber
Leveringstidene er korte for årstiden, men de europeiske verkene på rustbestandige plater melder om bedre etterspørsel og setter opp prisene ytterligere for mai levering. På stangstål er markedet labert, import fra Asia presser prisene. På aluminium er leveringstidene fra valseverkene stabile på 6-8 uker, mens pressverkene i Skandinavia ligger på 4-5 uker. Leveringstidene på spesialstål er gjennomgående korte, markedet er labert. Skrot- og energitillegget gikk noe opp, på 520M utgjør det 5012.- kr/tonn i mars. Det er økning i energitillegg som utgjør endringen.Prisen på kobber er opp fra januar, noe som også påvirker prisene på messing og bronse. På plast er det ingen større endringer.
For mer informasjon se HER