Råvarene på LME ned og opp igjen, og frustrasjon i industrien om CBAM
For vår svake norske valuta er det marginal endring, snittet for dollar var 10 øre lavere i september. Konsumprisindeksen raser nedover i eurosonen, det samme gjelder rentene i Europa. I Norge går dette mer langsomt, noe som skulle tilsi en sterkere krone, men en lavere oljepris har nok satt press på kronen på nytt. I Kina er det labre økonomiske utsikter etter flere havari i eiendom, men kraftige stimulanser fra myndighetene sist uke satte fart i børsene.
Lav aktivitet
Europeisk industri sliter også med lav byggeaktivitet og store utfordringer for bilindustrien. Tysklands største stålprodusent Thyssenkrupp rammes av dette med sine 27.000 ansatte. Ståldivisjonen er forsøkt solgt uten hell, og en ny forretningsplan er under arbeid. Selskapet uttaler at markedsforholdene har forverret seg i sommer og det ser heller ikke bedre ut med det første.
CBAM utfordrer
Innføringen av en grensejusteringsmekanisme for karbonprising (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) i EU er en del av EUs grønne giv og klimapolitikken for utslippsreduksjoner mot 2030 og 2050. CBAM innebærer at det legges en avgift på CO2-innhold i enkelte varer ved import til EU, der avgiften er ment å tilsvare det europeiske produsenter betaler i CO2-kostnader. På en konferanse i Roma ble CBAM-modellen slaktet av de europeiske produsentene av rustbestandige materialer. CBAM er innført i EU som en prøveordning nå og for økt effekt fra 2026. Norske myndigheter har foreløpig ikke landet en avtale med EU om CBAM, men det er i prosess.
Kort leveringstid
Leveringstidene er stort sett korte for årstiden, men enkelte valseverk på aluminium har tykke ordrebøker. Dette gjelder de som leverer mye til flyindustrien, samt Speira på Karmøy som har 14 ukers leveringstid. Aktiviteten i bygg er laber over hele Europa som gjør at pressverkene har lav kapasitetsutnyttelse og nokså korte ledetider. På rustbestandige plater og coil kan enkelte levere i november, men få distributører vil fylle lageret sitt før jul. På spesialstål melder Ovako om svak etterspørsel og nokså korte leveringstider. Skrottillegget gikk noe ned, på 520M utgjør det 4777 kr pr tonn i oktober. Det er god tilgang på plast halvfabrikat, men prisene påvirkes av svak norsk krone. Altuglas melder om prisøkning på PMMA akryl grunnet økte råvarepriser.
For mer informasjon se: https://kundeportal.astrup.no