Rotage med smartere og mer automatisert fabrikk
Det er resultatet av et Smart Factory-prosjekt i fellesskap med TRUMPF, som i stor grad står bak den nye utvidelsen, restruktureringen av maskinparken og flertallet av nye maskiner. Det er selvfølgelig også basert på fremtidige vekstmål. Fremtidstenkning kommer med selskapets historie. På nittitallet mente noen at Rotage tok mye inn i fremtiden ved å bygge hele 2.500 kvadratmeter, og i dag står de med 17.000.
Komplett partner
Men, de leverer da også mer eller mindre alt innen platebearbeiding; laserskjæring, stansing, manuell og robotisert kantpressing, sveising – robot og manuell, lasermerking og fleroperasjonsbehandling samt etterbearbeiding. Selskapet er med andre ord en komplett partner som kontraktsprodusent av platedeler og stålkomponenter. Med en svært moderne maskinpark, et 72 meter langt lagersystem og en uvanlig høy grad av automatisering er de ganske annerledes enn mange andre.
- Vi har gjort en fantastisk reise, sier administrerende direktør Mathias Larsson.
- Hver dag bearbeider vi over førti tonn råmateriale, sier Bo Hansson visepresident og markedssjef.
Første skritt mot smart fabrikk
Reisen mot en smartere fabrikk starter med en grundig gjennomgang av hele produksjonen med fokus på hva man ønsker å oppnå til slutt og hvordan man skal komme dit så effektivt som mulig. Dette er oversikten TRUMPFs Smart Factory-team gir. Det handler om å skape åpenhet på tvers av verdikjeden og få en dypere forståelse av hva som trengs på fabrikkgulvet for å redusere kostnader, ledetider samt arbeidstid per ordre og minimere ikke-produktive tider. Videre identifiseres utfordringene som finnes i produksjonskjeden, hvor vanlig anerkjennelse er økte materialkostnader, høyere kundeforventninger, mindre serier eller mangel på kvalifiserte medarbeidere. I forbindelse med det gjøres det et dypdykk for å analysere utnyttelsesgraden til hver enkelt maskin og hvor økonomisk produksjonsflyten i fabrikken er i alt fra innkommende bestillinger til ferdige detaljer.
Svar svart på hvitt
Sammen med et team av konsulenter fra TRUMPF ble denne komplette screeningen gjort i løpet av en rekke lange økter over en ukes tid.
- Vi fant ut svart på hvitt hvor godt vi utnyttet hver maskin, uavhengig av merke, sier Mathias Larsson.
- Basert på massevis av diagrammer og analyser fant vi også ut hvordan vi kan bruke maskinene på best mulig måte, samt anbefalinger om hvordan vi skal styre materialflyten, sier Bo Hansson.
Overordnet ansvar og langsiktighet
Hvorfor TRUMPF ble partner i prosjektet er takket være et langt samarbeid som går mer enn 20 år tilbake i tid.
- Den første maskinen fra TRUMPF var en CO2-laser på 5 kW i 2003, sier Mathias. Det store utgangspunktet for partnerskap startet i 2005 da Rotage ønsket å automatisere materialhåndtering til og fra eksisterende lasermaskiner og integrere kantpressing og stansing. TRUMPF kunne her ta overordnet ansvar og hjelpe oss med riktig teknologi og flyt fra lager til pall, sier Bo, og derfor investerte vi i dem.
- Vi ønsker å jobbe langsiktig med våre leverandører, sier Mathias, akkurat som vi ønsker å gjøre med våre kunder.
- Kvaliteten på maskinene lever opp til våre krav og i dag har vi et veldig godt samarbeid, sier Bo, der TRUMPF er lydhøre, vi er transparente med hverandre og ønsker å utvikle oss sammen.
- Ved automatisering av et anlegg krever det også solide forberedelser og svært myke verdier som må håndteres. Det spiller ingen rolle om effektiviteten er superhøy i maskinvaren hvis man ikke har en optimal styringsløsning mellom maskinene, sier Mathias.
I 2005 var lageret omtrent halvparten av størrelsen det er i dag, og neste trinn var en robotknekkecelle.
I 2007 ble bestanden doblet – det vil si at TRUMPFs Stopa-anlegg vokste til 72 meter og ytterligere TRUMPF-lasere og robotkantpresser ble lagt til. Den neste utvidelsesfasen tok av i 2010 hvor ytterligere stansemaskiner ble kjøpt.
- Vår første fiberlaser kom inn i 2015, sier Mathias, og det har blitt flere. I dag er det totalt 12 TRUMPF-maskiner.
Metallplatesenter
Den absolutt største investeringen for Rotage i 2023 var å erstatte en rekke av de eldre TRUMPF-maskinene og øke med ytterligere ny maskinkapasitet. I tillegg til denne oppgraderingen var et annet resultat av Smart Factory-prosjektet opprettelsen av et rent platesenter i fabrikken og en ren laseravdeling. Laseravdelingen er utvidet med ny fiberlaser og automasjon i form av lagerløsningen TruStore og automasjonskomponenten PartMaster.
- Det var egentlig nøkkelen til hele tenkningen rundt rene avdelinger, sier Bo, vi ønsket å strømlinjeforme materialflyten fra laserskjæringen
Manuell sortering fra skjærebordet eller pallene er nå borte takket være PartMaster, hvor operatøren nå plukker direkte fra beltet.
I platesenteret er alt knyttet til stansing, kombinert stansing og laserskjæring og robotknekking samlet. En annen grunn til å lage denne mer raffinerte avdelingen var også å investere i mindre sårbarhet og mer kompetanse og fleksibilitet blant de ansatte. Maskinoperatørene er nå mer tilbøyelige til å jobbe som Stopa- og/eller FMS-operatører på alle teknologier i stedet for en enkelt.
Optimalisert flyt
Smart Factory-teamet så faktisk et stort potensial i det eksisterende fabrikkområdet, men hos Rotage følte de at det måtte et større areal til for å kunne investere fullt ut i flyten etter ønske. - Vi ønsker å vokse mer med en optimal rettet flyt gjennom hele fabrikken med råvarer i den ene enden og ferdige deler ut i den andre, sier Bo, og legger til:
- Med andre ord råstoff gjennom laseravdelingen, gjennom videreforedling i platesenteret til etterbearbeiding og så til levering. Vi er svært fornøyde med at vi tok hele det steget, sier Bo.
Dette resulterte i 8.000 nye kvadratmeter til etterbearbeiding som sveising, montering, lagring og lossing.
Eliminer flaskehalser
For Rotage ble det også identifisert noen tydeligere utfordringer gjennom prosjektet. Det var en flaskehals i materialhåndtering, forbedringspotensial mellom enkelte maskiner og økt etterspørsel etter mindre serier.
- Vi skjønte at vi flyttet rundt på mye varer, og vi løste flaskehalsen fra laserskjæringssiden med den store omflyttingen og den nye laseravdelingen med PartMaster, Vi har også investert i et AMR-system (Autonomous Mobile Robot) hvor paller fraktes i fabrikken via roboter. For å effektivisere fabrikkflyten ytterligere, er det lagt vekt på å sikre et trygt arbeidsmiljø rundt lastebilhåndtering. Takket være ryddige gangveier og avgrensede områder for varer er det ingenting som står i veien for en gaffeltrucksjåfør, som da kan jobbe raskere og mer effektivt, forteller Bo.
Mer effektiv automatisering
Forbedringspotensialet som ble identifisert handlet om å satse enda mer på å effektivisere automatiseringskoblingen mellom maskinene i Stopa-anlegget til et enda smartere logistikksenter. Her har de koordinert slik at stablede deler automatisk går fra stansemaskinene til robotknekkecellene på den mest optimale måten.
- Dette har gjort produksjonen mer effektiv, sier Mathias.
Mindre batchstørrelser
Den økte etterspørselen etter flere jobber med mindre seriestørrelser og mer konsistente leveranser er løst også her, først og fremst med automatisering.
- Dette behovet øker mer og mer og tidligere hadde vi noen detaljer på lager for å løse dette. Nå med mer automatisering, offline programmering og andre smarte funksjoner i sjekkcellene, har de blitt mer effektive og kan raskt bytte til nye serier, sier Bo.
Automatiserte skift
Automatisert verktøybytte og gripebytte i cellene bidrar også til raske omstillinger. Den automatiserte verktøyveksleren ToolMastern rigger kantpressecellen automatisk før hver nye programkjøring, noe som øker produktiviteten betraktelig.
Vinkelmåling
Siden vinkler er alfa og omega i knekkeprosessen, vil man selvsagt kunne stole på at alle detaljer i produktserien får identiske vinkler. Derfor tilbyr TRUMPF to forskjellige systemer for vinkelmåling med vinkelsensorer kalt ACB, som står for Automatically Controlled Bending. ACB-systemet sørger for at man får en presis og nøyaktig vinkel fra første detalj og sparer både mye tid og materiale.
TechZone Bend
- At vi gikk videre og investerte i de nye TruBend 5000 robotknekkecellene, skyldtes i stor grad TechZone Bend-programvaren, som vi mener er veldig rask og fleksibel, mener Bo. Programmet fungerer slik at det basert på tegningsfilen automatisk genereres et knekkeprogram, viser en realistisk 3D-visualisering med kollisjonsovervåking, monteringsanvisning og prioritert rekkefølge av verktøyene.
- Uten dette ville maskinene blitt brukt ekstremt ineffektivt, og det kan ta timer å programmere en celle manuelt, sier Bo.
Alltid i forkant
Rotage er til en viss grad et pilotselskap innenfor hele Smart Factory-løsningen, da man var først med dette i Sverige.
- Vi snakket tidlig om dette med TRUMPF og begynte å gå gjennom alle prosessene. De var tidlig ute med å satse på programvaren TruTops Boost, som ble lansert i 2016, forteller Bo, og fortsetter:
- Rotage-ånden utstråler nettopp målbevisstheten om å alltid være i forkant og tørre å tenke nytt og langt frem. Det har eksistert siden gründeren Ingemar Ronger startet selskapet, som fikk sitt nåværende navn i 1982. Ingemar, som var en fantastisk gründer, kjøpte deretter produksjonsrettighetene til en kornskrue som ble et stort eget produkt. I løpet av 1990-tallet var Ingemar en av de tidlige brukerne av laserskjæring, og Bo begynte sin karriere på verkstedet i 1995. På slutten av 1990-tallet valgte de å fokusere helt på kontraktproduksjon, og siden 1998 har de holdt til i lokalene i Kvänum. Mathias jobbet på verkstedet i 2000, valgte så å studere noen år og kom tilbake i 2005.
- Det er og har vært veldig gøy å gå på jobb hver dag, sier han.
Konkurranseevne
Rotage har også et datterselskap - Plåtmodul i Mjölby, to komplette anlegg under felles ledelse og salg. Dette utvider tilbudet ytterligere. 72 ansatte jobber i Mjölby og 97 på Rotage. De store kundene til Rotage er innen ventilasjon, transport og forsvar.
- Men vi har et enormt sortiment, med rundt 100 kunder vi leverer til på årsbasis. Kunder har en tendens til å bli og etablere et nært samarbeid. Det er vår måte å tenke på, sier Bo, og fortsetter:
- Vi er lydhøre og gode problemløsere, og har ingen problemer med å utfordre både oss selv og våre leverandører seriøst til tider.
- Takket være høy automatisering kan vi være konkurransedyktige, sier Mathias.
- Og når kundene kommer til oss og ser driften og utstyret vårt, forstår de akkurat dette, sier Bo.
Som et godt supplement til platesenteret har de valgt å investere i noen fleroperasjonsmaskiner for skjærebearbeiding.
Emil Göransson har vært operatør på TRUMPFs fiberlasermaskiner siden 2017.
- Rotage er en perfekt arbeidsgiver, et selskap i forkant hvor det skjer mye, sier han, og det er veldig gøy å jobbe her.
Emil er veldig glad i å jobbe med laserteknologi og sier videre at han har fått god opplæring av TRUMPF og at supporten og servicen fungerer veldig bra. Spesielt under service er smarte verktøy avgjørende for enklere produksjonsovervåking.
- Vi er veldig avhengig av god og enkel kommunikasjon med TRUMPF i ulike sammenhenger med 12 maskiner på stedet, sier Bo.
Det omhandler hovedsakelig support, maskinservice og reservedelsbestillinger. Her er den digitale tjenesten TRUMPFs serviceapp blitt en naturlig del av løsningen for Rotage.
- Det er mye brukt og er et fantastisk hjelpemiddel, sier Bo.
Neste steg
Det som står på agendaen er å jobbe videre med de myke verdiene ifølge Mathias og Bo.
- Smart Factory-teamet har helt klart flere løsninger for oss angående den fortsatte digitale transformasjonen. Det er imidlertid viktig å forstå at Smart Factory er så mye mer enn digitalisering – arbeidet vi har gjort nå er kanskje det viktigste og fremfor alt det som må gjøres først, nå er fokuset på myke verdier, sier Mathias..
Maskinvaren er man foreløpig meget fornøyd med og sammen med TRUMPF er neste naturlige steg å integrere det nye systemet etter Boost kalt Oseon med Rotage ERP-systemet. Målet her er blant annet å enkelt skaffe data om hvilke varer som bør prioriteres og i hvilke maskiner det er ledig kapasitet.
- Her er det så mye som kan gjøres, sier Mathias, og det gleder vi oss veldig til.
- Ja, da har vi "tilfeldigvis" kjøpt en annen stansemaskin fra TRUMPF også på BlechExpo-messen, ler Bo.
Ellers handler det mest om å fortsette arbeidet med å sette organisasjonen skikkelig og det legges planer om å bygge nye kontorer, ny kantine og nye garderober.
- Den dagen du føler du er ferdig på jobb, er det nok på tide å gjøre noe annet både for meg og Bo, avslutter Mathias, i ekte Rotage-ånd.
For mer informasjon se: www.rotage.se og www.trumpf.com og www.pantronic.no