23948sdkhjf

Aktivitetsvekst i industrien i september

DNB PMI, justert for normale sesongsvingninger, ble 52,5 i september og indikerer dermed at industriaktiviteten økte i september. Oppgangen ble drevet av økte indekser for produksjon og sysselsetting, men også en markert økning i leverandørens leveringstid bidro til oppgangen i PMI.

 

Indeksen for nye ordre falt imidlertid tilbake. Et veid gjennomsnitt av delindeksene for nye ordre, produksjon og sysselsettingsindeksen steg kun med 0,2 poeng til 52,9. Indeksen for priser på innkjøpsvarer steg med 0,7 poeng til 57,6 i september. Indeksen tyder på at innkjøpsprisene fortsatt stiger noe, men den er likevel lavere enn sitt langsiktige gjennomsnitt. Kontaktene viser til at prisene har falt på vegetabilske oljer, aluminium, plast og stål, mens blant annet diesel, propangass, kakao, kjøttråvarer og karbonstål har økt i pris. Det var 67 bedrifter som svarte i undersøkelsen i september.

 

Produksjon

Produksjonsindeksen ble 52,3 i september, opp fra 50,9 i august.

 

Ordre

Indeksen for nye ordre ble 52,5 i september, ned fra 53,4 i august. Indeksene for hjemmemarked og eksportordre endte på henholdsvis 50,0 og 47,7.

 

Sysselsetting

Sysselsettingsindeksen ble 53,6 i september, opp fra 53,0 i august.

 

Leverandørenes leveringstid og lager

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med 8,7 poeng til 50,6 i september, som er lavere enn normalt. En lav indeks betyr kortere leveringstid, noe som normalt er assosiert med lavere aktivitet. Indeksen for lagrene av innkjøpte varer var 46,1 i september, opp fra 44,3 i august. En lav lagerindeks assosieres med høy etterspørsel og bidrar til en høy totalindeks. Men noen rapporterer om oppbygging av bufferlager. Lager av sluttprodukter, som ikke inngår i hovedindeksen, steg med 0,7 poeng til 46,9 i september.

 

For mer informasjon se: www.nima.no

Kilde: NIMA

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.188