23948sdkhjf

PMI steg i juni, men var fortsatt lav

DNB PMI, justert for normale sesongsvingninger, steg med 0,6 poeng til 48,0 i juni. Delindeksene for nye ordre og produksjon bedret seg fra mai, mens sysselsettingsindeksen falt mer markert.

 

Et veid gjennomsnitt av indeksene for produksjon, nye ordre og sysselsetting avtok med 0,1 poeng til 48,3. Det understøttet hovedbildet om at aktiviteten i industrien har svekket seg noe. Selv om indeksen for nye ordre steg, har den ligget godt under 50 mesteparten av det siste året. Svake tall for ordre og produksjon kan ha ført til at sysselsettingsindeksen nå falt, men den holdt seg fortsatt over 50. Andelen som rapporterer om prisoppgang, steg 63,3 – den høyeste andelen siden februar. Leverandørenes leveringstid falt steg i juni, mens lagrene av innkjøpte varer avtok. 70 bedrifter svarte i undersøkelsen i juni.

 

Produksjon

Produksjonsindeksen steg med 1,7 poeng til 49,7 i juni, som indikerer relativt stabil produksjonen denne måneden.

 

Ordre

Indeksen for nye ordre steg med 0,7 poeng, til 44,7 i juni. Indeksen for nye ordre har vært lavere enn 50 i elleve av de siste 12 månedene. Der ordrene var delt inn etter hjemme- og eksportmarked steg hjemmeordrene med 0,7 poeng, mens eksportordrene falt med 5,4 poeng.

 

Sysselsetting

Sysselsettingsindeksen falt med 3,7 poeng til 51,9 i juni, som er det laveste nivået siden januar.

 

Leverandørenes leveringstid og lager

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med 2,7 poeng til 45,4 i juni. Det er fortsatt en indeks som betyr kortere leveringstid, dog ikke like mye som i mai. Kortere leveringstid er normalt assosiert med lavere aktivitet. Lagrene av innkjøpte varer avtok med 2,7 poeng til 50,7 i juni.

Nedgang i lagerindeksen assosieres med høyere etterspørsel, slik noen rapporterer om, og bidrar til en høyere totalindeks. Lager av sluttprodukter, som ikke inngår i hovedindeksen, avtok med 1,6 poeng til 50,9.

 

Kilde: NIMA

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078