23948sdkhjf

Aktivitet i industrien avtok videre i mars

DNB PMI, justert for normale sesongsvingninger, steg med 1 poeng til 48,3 i mars. Samtidig ble indeksen for februar revidert ned med 0,2 poeng.

 

Selv om indeksen steg fra februar, er den fortsatt godt under 50. Det indikerer at aktiviteten i industrien avtok videre i mars, for fjerde måned på rad. Et veid gjennomsnitt av indeksene for produksjon, nye ordre og sysselsetting steg med 0,3 poeng til 47,7. Indeksen for nye ordre falt til 40,9, det laveste nivået siden juli 2020. Indeksen for sysselsetting steg derimot med 0,5 poeng i mars, til 54,9. Andelen som rapporterer om prisoppgang, avtok videre i mars til like under sitt langsiktige gjennomsnitt. Leverandørenes leveringstid steg imidlertid etter et markert fall i februar. 71 bedrifter svarte i undersøkelsen i mars.

 

Produksjon

Produksjonsindeksen steg med 2,6 poeng til 50,0 i mars, som indikerer stabil produksjon.

 

Ordre

Indeksen for nye ordre falt med 1,7 poeng, til 40,9 i mars. Der ordrene var delt inn etter hjemme- og eksportmarked falt førstnevnte med 2,7 poeng, mens eksportordrene steg med 1,3 poeng.

 

Sysselsetting

Sysselsettingsindeksen steg med 0,5 poeng til 54,9 i mars, det høyeste nivået siden juni i fjor og godt over et langsiktig gjennomsnitt.

 

Leverandørenes leveringstid og lager

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med 6,5 poeng til 52,0 i mars. Det er en indeks som betyr lengre leveringstid. Høyere leveringstid er normalt assosiert med økt aktivitet, men kan også for eksempel skyldes leveringsproblemer, noe som enkelte har rapportert om. Lagrene av innkjøpsvarer steg med 2,3 poeng til 52,4 i mars. Oppgang i lagerindeksen assosieres med lavere etterspørsel og bidrar til en lavere totalindeks.

Mer info hos NIMA

Kilde: NIMA

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079