23948sdkhjf

Aluminium og stål – fremtidens materialer allerede i dag

| Medlemsnyhet | Bedrift Nordiske Innholdsmarkedsføring

For mange virksomheter innen maskin og industri er metaller som aluminium og stål helt sentrale. Det gjelder selvfølgelig bransjer som olje, gass og transport, men også nisjeproduksjon som vinskap og vinkjøleskap.

Steget er kanskje langt fra offshore-utstyr til produksjon av frittstående vinskap, men bruken av stål, aluminium og andre metaller og legeringer har også flere fellesnevnere.

Robuste og fleksible metaller er avgjørende
Først er det greit å nevne at det selvfølgelig finnes flere megatrender som påvirker materialbruken innenfor ulike bransjer. For eksempel benyttes komposittmaterialer i alt større grad til produksjon av fly, og da som erstatning for aluminium og andre metaller. Samtidig betyr det på ingen måte at metaller har spilt ut sin rolle.

I stort er de hyppig brukte metallene svært robuste og motstandsdyktige, det er selvfølgelig helt avgjørende når det gjelder alt fra bilproduksjon til emballasje. Metaller skaper struktur og gir samtidig et flott industrielt inntrykk, noe tidligere nevnte frittstående vinskap er et godt eksempel på. Metaller kan dessuten formes på en mengde forskjellige måter, nye innovasjoner som «megacasting» flytter også grenser når det gjelder bruk av metaller.

Miljøvennlige metaller i en sirkulær økonomi
Produksjon av metaller som jern og aluminium legger åpenbart beslag på svært store mengder råstoffer og energi, både gruvedrift og foredling etterlater seg dype spor i naturen. Samtidig er gjenvinning av metall en realitet, ikke bare en drøm eller visjon.

Gjenvinning av plast og komposittmaterialer kan være svært utfordrende, og mange har fått med seg hvordan plast til resirkulering dessverre ofte ender opp enten på deponi eller til forbrenning. Bildet er et helt annet når det gjelder metall. Tett opp mot 100 % av alt aluminium kan resirkuleres, og det er i utgangspunktet mulig å gjenbruke dette metallet et ubegrenset antall ganger. Det fører også til at en stor andel av mengden aluminium produsert opp gjennom historien faktisk fortsatt er i bruk.

Konkurranse med fornybare råvarer og materialer
Det er ikke mulig å sammenligne metaller med fornybare materialer på samme måte som fossile energikilder kan sammenlignes med fornybar energi som vind, vann eller sol. Det finnes begrensede mengder råstoff til aluminium eller stål i jordoverflaten, men de gode egenskapene når det gjelder resirkulering gjør at metaller ikke kan sammenlignes med fossilt drivstoff.

Derfor er det heller ikke noe poeng i seg selv å erstatte metaller med fornybare materialer i alle tilfeller der det er mulig, metaller vil spille en svært viktig rolle også i fremtiden.

Medlemsnyhet

Bedrift
Nordiske Innholdsmarkedsføring

Send til en kollega

0.094