23948sdkhjf

Busch - leverandør av sentrifugalvifter til lakseklekkeri

| Medlemsnyhet | Bedrift Busch Vakuumteknikk AS

Osland Settefisk har investert 120 millioner kroner i en ny produksjonshall som sto ferdig i januar 2020. Det nye anlegget er på 2600 kvadratmeter og inneholder seks tanker og et nytt RAS-anlegg.

Det nye klekkeriet er levert som totalentreprise, men Busch Vakuumteknikk AS har levert sentrifugalviftene. Hallen som nå er bygget er en utvidelse av klekkeriet som åpnet allerede i 1986, men er satt opp som en egen bygning. Den eldste delen av anlegget er fjernet for å gi plass til den nye produksjonshallen. Etter utvidelsen vil kapasiteten dobles fra 2,5 millioner smolt til fem millioner smolt.

Busch Vakuumteknikk AS har samarbeidet med Osland Settefisk i flere år og hatt en sentral rolle allerede da det første RAS-anlegget ble levert i 2016. Sammen med Krüger Kaldnes, som designet og utviklet selve RAS-anlegget, bidro vakuumeksperter fra Busch med spisskompetanse til et avfallshåndteringssystem. Dette systemet er et såkalt dødfisksystem og sørger for at den døde fisken i bunnen av tankene transporteres ut av smoltanleggene ved hjelp av et vakuum.

Det er nemlig slik at det i smoltanleggene, akkurat som i havet, er naturlig at noen fisk ikke overlever. Den døde fisken synker til bunnen av tanken, og tidligere måtte disse hentes opp med hover og børes vekk i bøtter. Med et dødfiskesystem tømmes den døde fisken i en trakt montert ved siden av tankene, og ved hjelp av vakuum blir den trukket ned gjennom et rør og videre inn i en oppsamlingstank. Derfra slippes den i en kverntank hvor den blandes med maursyre. Vi har levert mange døde fiskesystemer siden leveransen til Osland Settefisk, og hvis du vil kan du se hvordan det fungerer her.

I tillegg til dødfiskesystemet leverte Busch Vakuumteknikk AS i 2016 også Tyr rotasjonsblåsere til Osland Settefisk. RAS-systemet som ble installert hadde nemlig montert disse blåserne direkte på hver av de to biofiltrene. Blåserne er vekselvis alltid i drift og forsyner biofilteret med trykkluft som transporteres inn i bassenget nedenfra. I tillegg til oksygenberikelse holder trykkluften som stiger opp vannet i bevegelse. Hvis du vil lese mer om biofiltrering ved bruk av rotasjonsblåsere fra Busch, kan du gjøre det her. 

Medlemsnyhet

Bedrift
Busch Vakuumteknikk AS

Holterkollveien 3
1448 Drøbak
Norge
Busch Vakuumteknikk AS

Bilder & videoer

TYR Rotasjonsblåser

Send til en kollega

0.078