23948sdkhjf

Hva forventer CNC-industrien i 2023?

Pandemi, Ukraina-krig, inflasjon og eksploderende energikostnader: alt kan bare bli bedre i det nye året 2023, ikke sant? I denne artikkelen fra innkjøpsportalen Orderfox kan du lese hva CNC-industrien kan forvente i det kommende året, hvilke trender som dukker opp innen produksjon og hvordan bedrifter kan møte fremtidens utfordringer.

 

Forsknings- og konsulentselskapet Gartner har spådd noen trender for 2023 som vi tror vil ha en direkte innvirkning på CNC-industrien. Den trolig viktigste trenden i det kommende året vil være skyen. Fokuset er på industrielle skyplattformer som er perfekt skreddersydd til de respektive bransjesegmentene takket være deres modulære design og som tilbyr bedrifter direkte merverdi. Software-as-a-Service, Platform-as-a-Service og Infrastructure-as-a-Service: Gartner forventer at mer enn 50 prosent av alle selskaper vil bruke bransjespesifikke skytjenester innen 2027. Ikke bare i skyen, men generelt sett vil data bli det nye gullet til CNC-produsentene i 2023. Ved å samle inn, trekke ut, slå sammen, transformere og analysere data fra ulike kilder, blir «den digitale fabrikken» stadig mer effektiv.

 

Stor messeaktivitet

På den annen side er en helt annen trend, som nettopp har blitt rapportert av VDMA (Den tyske foreningen for mekanisk industri), forfriskende "analog". Etter nesten tre år med tvungne pauser blir 2023 et skikkelig «messeår». Det tyske messeåret begynner i mars 2023 med Intec i Leipzig, og Molding Expo varsler starten på sommeren, og kulminerer med EMO i september. 2023 avrundes av Formnext i november. På alle messer forventer operatører og utstillere betydelig vekst, både i antall besøkende og i omsetning.

 

Tekniske innovasjoner 2023

Som tidligere år vil digitaliseringen av produksjonen fortsette i 2023. Også her er det i første rekke tiltak for å øke effektivitet og prosesskontroll som skal implementeres i virksomhetene. IoT muliggjør allerede desentralisert tilstandsovervåking med kantenheter via SCADA-systemer – i nær fremtid vil disse tilnærmingene bli ytterligere utvidet med prediktivt vedlikehold. Spesielt AI (kunstig intelligens) og maskinlæring sprer seg raskt i produksjonsanleggene – inkludert presserende behov, oppdatert tillit og sikkerhetsstyring. Dette må implementere nye funksjoner for å sikre pålitelighet, sikkerhet og databeskyttelse langs den digitale produksjonslinjen.

 

Markedssituasjonen

VDMA-sjeføkonomen Ralph Wiechers oppsummerer 2023 slik: "Vinden blåser i møte med den globale økonomien og dermed i møte med maskin- og anleggskonstruksjon." Mens de tyske maskiningeniørene fortsatt registrerte en liten vekst i 2022, er det ventet en betydelig nedgang på 2 prosent neste år. Svakheten skyldes hovedsakelig lavere økonomisk vekst i Kina og krigen i Ukraina. Den høye inflasjonen og renteøkningene fra sentralbankenes side fører også til nedgang i investeringene, spesielt i ny virksomhet. Spesielt eksperter i Tyskland forventer en midlertidig lavkonjunktur vinteren 2022 og våren 2023 – utløst av gass- og elektrisitetskrisen, som vil fortsette å tyne bedrifter og forbrukere. Men det er også noe positivt å melde:

 

Problemer og utfordringer

De ublu prisene på energi er en av de største utfordringene som forventes i 2023. 70 cent (eller mer) per kilowattime elektrisitet vil være en tøff realitet for tyske forbrukere fra senest 1. januar 2023, og bedriftene er ikke mindre tungt belastet. Et annet problem utspiller seg sakte og stille i bakgrunnen, nemlig mangelen på fagarbeidere. Den nåværende rapporten om utdanning viser tydelig at antallet elever som går ut av skolen har gått ned i årevis. Samtidig synker kompetansen til barn og unge. Foreløpig er arbeidsmarkedet allerede utarmet. Vi forventer at situasjonen forverres betydelig igjen i årene som kommer. Krigen i Ukraina vil også fortsette å være en faktor å kjempe med i 2023. Her forventer vi anspente globale forsyningskjeder og vanskeligheter med å skaffe spesifikke råvarer eller verktøy for året som helhet.

 

Muligheter og forbedringer

Uansett vil 2023 føre med seg én ting: Produksjonsbedrifter vil (må) investere enda mer enn før i teknologier og tiltak som øker effektiviteten og reduserer energiforbruket. For én ting er sikkert: elektrisitet og gass vil forbli en knapphet og dermed dyre på lang sikt. Men, det er akkurat her mulighetene for maskin- og anleggsprodusenter ligger – for er det én ting som etterspørres, så er det oppfinnsomhet og ingeniørkunst. Bedriftene støttes av smarte løsninger innen IoT (Internet of Things) – og av plattformer som effektiviserer innkjøp, internasjonaliserer ordreplassering og gjør tilpassede produkter økonomiske fra batchstørrelse 1. 2023 blir absolutt ikke et enkelt år. Kanskje en full av innovasjoner?

 

Kilde: Orderfox, en global, digital plattform for produksjonsoppdrag.

 

For mer informasjon se: www.orderfox.com

Kilde: Orderfox

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125