23948sdkhjf

Årdal Maskinering først ute med Mazak IG i500-AM

Sommeren 2020 flyttet Årdal Maskinering inn i nye lokaler på Nærbø. På samme tid kom en Mazak Integrex i500-AM inn porten. Det er den første additiv-hybrid-maskinen av sitt slag i verden. Nå åpner det seg nye muligheter for norsk industri.

 

I februar 2022 blir Maskinregisteret tatt imot av Gunnstein Varhaug, daglig leder i Årdal Maskinering AS, som har overtatt stillingen etter at bedriftens grunnlegger Jørn Arve Årdal har gått over i andre roller.

- Vi holder på å kjøre i gang AM-delen på Mazaken, men la oss først ta en runde rundt i fabrikken, sier Gunnstein og leder vei.

 

Kvalitet i alle ledd

Årdal Maskinering ble etablert høsten 1997 av Jørn Arve Årdal, da som eneste ansatt. Etter flere år som Gaselle-bedrift, og stor vekst, flyttet bedriften i 2003 til nye lokaler på over 1000 m2 på Nærbø. Årdal Maskinering har spesialisert seg på produksjon etter bestilling og har ingen egne produkter. I 2020 flyttet virksomheten kun 100 meter unna inn i nye lokaler på 3500 m2.

- Her har vi fin utsikt over fabrikklokalene, sier Gunnstein når vi står på mesaninen.

Her oppe finner vi trykkluftanlegg og sentralanlegg for skjærevæske. Langs veggene i produksjonshallen er det plakater med bedriftens logo og slagord: «Turning ideas into reality», samt TV-skjermer som er synlige fra de ulike arbeidsplassene i lokalet.

- Vi har med denne løsningen både skjult kabelgatene samtidig som vi bruker TV-skjermene til å gi viktige beskjeder, nyheter og vise TV-programmer som nå under OL, forteller Gunnstein.

Omvisningen fortsetter på fabrikkgulvet og i den østre enden av bygget er det råvarelager og sagavdeling.

- Vi kan sage ti meter lange emner på opp til tre tonn, forklarer Gunnstein. Vi går forbi en stor Teijo delevaskemaskin og passerer teststasjonen.

- Alt som skal testes og dokumenteres gjør vi i eget hus. I målerommet har vi god plass, avanserte instrumenter og målemaskiner. Når du ser hvordan vi jobber forstår du at vi legger kvalitet i alle ledd. Ingen ting er bedre enn det svakeste leddet vet du, sier Gunnstein.

Hos Årdal Maskinering gjør operatørene nær sagt alt selv.

- Våre flinke operatører foretar jobbplanlegging, henter verktøy, bygger verktøy pakkene, spenner opp og programmerer maskinene selv. Dette gjør at operatørene i større del får utfordre seg selv, og som gjør at vi har utrolig mange flinke folk som har vært her i lang tid. Vi kjører GibbsCAM på komplekse deler og operatørenes egen programmering direkte på maskinen på enklere jobber. Det er korte avstander i verkstedet, så alle jobber effektivt på denne måten.

 

Godt arbeidsmiljø er viktig

- Vi har null-visjon for negative helse, miljø- og sikkerhetsforhold. Det vil si trygge arbeidsforhold for våre egne ansatte, våre underleverandører og, så langt vi kan påvirke det, våre kunders medarbeidere. Dessuten søker vi å oppnå ingen utslipp til, eller negativ påvirkning, av det ytre miljø, forklarer Gunnstein.

Bedriftens kvalitetsstyringssystem er sertifisert i henhold til API Q1 og ISO 9001:2015. I tillegg har Årdal Maskinering API 7-1 monogramlisens på å slå API gjenger.

 

Først med spesiell AM-Mazak

I tillegg til nye lokaler, og solcelleanlegg på taket, er det gjort store investeringer, blant annet to nye Mazak Integrex i250 som blir levert denne våren, i tillegg til en Mazak Integrex i500-AM med tre meter dreielengde. Årdal Maskinering er først i verden med denne maskintypen og maskinen er stor, den veier 31 tonn, og det spesielle er at den i tillegg til å være et 5-akset frese-dreiesenter har den også mulighet for additiv produksjon gjennom et eget laserhode. Metallpulver distribueres på emnet og smeltes med fiberlaseren. På den måten kan man bygge opp materiale og maskinere ferdig i en og samme oppspenning.

- Mulighetene med denne maskinen er grenseløse, forteller Gunnstein.

Ved maskinen står et par operatører og folk fra Mazak UK og Ravema.

- På grunn av pandemien ble det ikke mulig å igangkjøre den additive delen av denne Integrex-maskinen før nå, men vi har hatt god erfaring med maskineringsdelen siden maskinen kom i hus, sier Gunnstein.

Vi tror det blir mye oppmerksomhet rundt den nye maskinen og de mulighetene denne teknologien byr på.

- Se hvor fort vi kan bygge opp ny geometri på testemnet. Vi har store forventninger til hva vi kan få til i denne maskinen. Vi er fortsatt under opplæring, men etter hvert her så er det bare å ta kontakt så skal vi sammen skape helt nye løsninger, inviterer Gunnstein Varhaug.

 

For mer informasjon se: www.aardal.as

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.172