23948sdkhjf

IMS Maskinering feirer 20 år med nybygg og roboter

I sitt nybygg på Akland i Risør har sørlandsbedriften IMS Maskinering AS rigget seg til med tre nye robotanlegg og nye CNC-maskiner. Selv med 35 millioner investert i fjor går selskapet i pluss i 2021.

Det tok litt tid før Maskinregisteret fikk komme på besøk etter at nybygget sto klart i fjor høst. Årsaken var at man ville vise bedriften frem for full maskin, med alle de nye robotanleggene og de nye CNC-maskinene i sving.
Det er daglig leder Kenneth Nodland som viser rundt i de nye lokalene. Her er det store vinduer i alle kontorer og møterom, samt god led-belysning, også i verkstedet. Men, først litt om bedriften.
IMS Maskinering ble etablert under navnet Nodland Maskinering i Arendal 2002. Da firmaet flyttet til moderne produksjonslokaler i Akland, Risør i starten av 2009, ble navnet endret til IMS Maskinering, og i dag er IMS Maskinering en del av kompetansemiljøet i IMS Group AS. IMS Maskinering er eid av Nodland AS og IMS Group AS.
Gruppen samlet kan tilby «alt» av metallbearbeidende prosesser, så selv om IMS Maskinering i all hovedsak driver med sponfraskillende prosesser, kan andre prosesser, eksempelvis laserskjæring, sveising, overflatebehandling og automasjon, utføres av søsterbedrifter «på bruket».
- Vi er rustet for å kunne håndtere alt fra design og utvikling til levering av ferdig sammensatte produkter, fra enkeltoppdrag og små serier på en håndfull komponenter, til store komplette leveranser med volum på 50.000 stykk, sier Kenneth.

Mye å gjøre

At 2021 ble et hektisk år for IMS Maskinering er å underdrive. Samtidig med nybygg og flytting ble det veldig mange ordre.
- Det virker som om alt skulle skje samtidig, og da var det en stor fordel at vi kunne flytte en og en maskin bokstavelig talt over gårdsplassen, i vårt eget tempo. Men, under en pandemi, ferier og alle uforutsette hendelser må jeg si at det er ene og alene gode medarbeidere og samarbeidspartnere som fikk dette til å gå i hop. Ikke minst må vi gi lovord om Bergsli Metallmaskiner som hjalp oss med å rigge ned og bygge opp og kjøre i gang alle cellene, forteller Kenneth, som nå vil ut i verkstedhallen og skryte litt.
- Vil bare si at vi ikke hadde forsinkelser ut til kunde under hele bygge- og flyttetiden.

Flere roboter - som «lovet»

Da Maskinregisteret besøkte IMS Maskinering i de gamle lokalene i 2016 var det installert en robotcelle med to maskineringssentre. Tittelen på artikkelen var «IMS Maskinering konkurrerer med hele verden!» og Kenneth «lovte» at fra nå av ville det komme flere roboter.
- Ja, jeg husker godt det, for vi fikk så gode resultater at det ble en ny æra for oss. Vi flagget hjem all produksjon fra utlandet. Det tok litt lenger tid enn vi trodde, for det har vært flere år med mye som har skjedd. Med tre nye robotceller i nybygget har vi dratt lærdom av vår første celle og tatt i bruk ny teknologi som har kommet siden den første, forklarer Kenneth, og fortsetter:
- Når man gjør ting for første gang er læringskurven ganske bratt, men over tid har vi funnet løsninger som passer oss. Første prioritet i det markedet vi opererer i er at alle produksjonsmidlene må være så fleksible som mulig. Det er veldig mange mindre ordre og mange varianter, så både CNC-maskiner, roboter og annen automasjon må være lett å stille om, flere ganger per dag når det kreves, mener Kenneth, og legger til:
- Ikke minst er fundamentet i vår suksess bygget på positive, kreative og innsatsvillige medarbeidere i hele organisasjonen. Jeg opplever at hele gjengen har fått en ny giv etter at vi flyttet inn i de nye lokalene.

God vareflyt

Ute i verkstedhallen er det lyst, selv om det er mørkt ute nå på vinteren. Støynivået er lavt og det ser nesten ut som at det ikke jobber noen her, men det er jo noen roboter som betjener flere maskiner. 
- Ja, det er full produksjon her altså, kommer det fra Kenneth, det er bare det at vi i denne avdelingen har mye automasjon, så folk blir overrasket over at det sviver med så få operatører i hallen.
Bedriftslederen peker og forklarer.
- Her kommer råvarene inn, blir kappet i den motoriserte båndsagen før ferdige emner distribueres ut til de ulike cellene. Har kan vi i fremtiden se for oss selvkjørende roboter, men akkurat nå fungerer jekketraller og gaffeltruck utmerket. Man skal ikke ta vann over hodet når man holder på med nybygg, roboter og automasjon. Det skal være formålstjenlig, understreker Kenneth og viser hvordan de ulike maskincellene fungerer, med og uten stangmater og robot.
- Her er Hwacheon Vesta 1000+ vertikalt maskineringssenter som blant annet er utstyrt med hurtigbytte av verktøy, høyhastighets konturkontroll, og temperaturstyrt spindelovervåking. Fresen er satt opp for helautomatisert drift ved hjelp av en ABB FlexLoader robotløsning som kan løfte 12 kilo. Denne maskinen kan jobbe ubemannet, døgnet rundt, understreker Kenneth.

Kommer kundene til gode

Vi ser på hvordan det nyinnkjøpte Mazak Quickturn dreiesenter, med fire akser, som også er utrustet med robotcelle fra ABB, i tillegg til en stangmater, står og jobber for seg selv. Maskinen har Mazak Smooth G CNC-styring. Roboten kan løfte 20 kilo.
- Her snakker vi om en svært fleksibel maskin som vil kutte kostnader, øke effektiviteten og forbedre leveringstidene våre. Dette er en oppgradering av maskinparken som vil komme alle våre kunder til gode, mener Kenneth og legger til:
- Det nye Emco 5-akse maskineringssenter med to meter lengdevandring og 80 verktøy, vil ytterligere styrke posisjonen vår i markedet innenfor robotisert maskinering. Et stort maskineringssenter krever også stor robot, denne ABB-roboten kan løfte hele 150 kg og klarer dermed å håndtere selv de tyngste delene.

Alt i Norge

Vi vandrer rundt i hele nybygget og Kenneth viser frem en rekke moderne, miljøvennlige tekniske løsninger, både innen ventilasjon, trykkluft og resirkulering.
- Vår filosofi er at vi skal være blant de aller beste i vår klasse, det være seg produktivitet, miljøfotavtrykk, trivsel på jobben og ikke minst lønnsomhet. Det å kunne produsere lønnsomt i Norge, ikke behøve import fra utlandet, ser vi som en forutsetning for Norges fremtid, sier Kenneth, og fortsetter:
- Vi er en lærebedrift, og skal vi fortsette å få kompetent arbeidskraft må vi være fremoverlent og attraktive for ungdommen. Så godt som alle lærlinger hos oss får fast jobb her. Det er en viktig suksessfaktor for vår fremtid, konkluderer Kenneth Nodland.

For mer informasjon se: www.imsmaskinering.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.219