23948sdkhjf

PMI ned i januar men fortsatt vekst

DNB PMI, justert for normale sesongsvingninger, falt med 1 poeng til 56,5 i januar. Det er fortsatt godt over et langsiktig gjennomsnitt og peker mot videre vekst. 

Indeksen for produksjon gikk ned, mens indeksene for nye ordre og sysselsetting steg. Et veid gjennomsnitt av disse indeksene var lite endret fra desember. Det var fortsatt høye nivåer for leveringstid og priser på innsatsvarer i januar, men også nedgang fra de foregående månedene. Det er særlig prisene på trelast som har trukket prisene på innsatsvarer ned. Høye nivåer på disse indeksene tyder på at leveranser av innsatsvarer fortsatt begrenser aktiviteten.

Produksjon
Produksjonsindeksen avtok med 2,8 poeng til 53,2 i januar. Det er litt lavere enn et langsiktige gjennomsnitt. En beregnet trend viser en svak nedgang som startet i mai i fjor.

Ordre
Indeksen for nye ordre steg med 1,0 poeng, til 53,4 i januar. Det er godt i tråd med et langsiktig gjennomsnitt. Der hvor ordrene var delt inn etter hjemmemarked og eksport, falt førstnevnte med 2,8 poeng, mens eksportordrene steg med 2,7 poeng.

Sysselsetting
Sysselsettingsindeksen steg med 1,5 poeng til 56,6 i januar. Sysselsettingen har hatt en fallende trend siden i fjor sommer, men denne tok seg litt opp i januar.

Leverandørenes leveringstid og lager
Indeksen for leverandørenes leveringstid avtok med 5,8 poeng i januar til 76,7. Det er den laveste indeksen siden april i fjor, men den er fortsatt på et høyt nivå. En høy indeks betyr lang leveringstid. Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også for eksempel skyldes leveringsproblemer. Lagrene av innkjøpsvarer steg med 0,9 poeng til 56,4 i januar. Normalt antas det at høyere lagre reflekterer lavere etterspørsel. Lageroppgang bidrar dermed til en lavere totalindeks, men utslaget var moderat.

Kilde: NIMA

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.272