23948sdkhjf

Mer automasjon og 3D-printing

For syvende år på rad ble seminaret Robotek arrangert i Brattvåg. Firmaet med samme navn; Robotek AS, som står bak seminaret, samlet nok en gang gode foredragsholdere og mange deltakere.

 

Seminaret Robotek 2021 ble holdt på Ingebrigt Davik Huset i Brattvåg den 27. oktober. I tillegg til ni faginnlegg var det utstilt plukkerobot fra Kuka og 3D-printede komponenter fra Protech Norge og Robotek AS.

- Med rundt 90 deltakere totalt i år er vi overbevist om at vårt årlige seminar er av betydning for industrien og utdanningsinstitusjonene, uttaler Arne Tande, daglig leder i Robotek AS.

 

Grønt skifte

Første taler var Knut Erik Steen, fagsjef hos Norsk Industri, som snakket om «Havvind, potensiale for Norsk Industri», men også om produksjon av batteriteknologi, som Steen mener kan bli en større industri enn havvind. Steen la vekt på at det er gode forutsetninger for produksjon av fornybar og grønn energi i Norge.

- Vi må kjenne vår besøkelsestid og forstå verdikjedene tidlig, da kan vi forberede oss på et globalt marked, sier Steen.

Neste taler var Olav Dalsbotten, seniorselger hos Møre Trafo AS, som snakket om «Det grønne skiftet», og energitransformasjonen fra fossilt til elektrisk energi og transformatorens rolle i transporten av elektrisk kraft.

El-bil ladestasjoner, fergelading og forsyning av datasenter gir nye muligheter og utfordringer ifølge Dalsbotten.

 

Automasjon og 3D-printing

Terje Bø, daglig leder hos Spilka Industri, snakket om «Teknologi som virkemiddel for økt konkurransekraft». Spilka Industri, som utvikler og produserer lås og beslagløsninger for norske og internasjonale produsenter av vinduer og dører, står overfor en ny satsning mot fasademarkedet i Norge med produktet FIXADE. Bedriften produserer store volum og har kontinuerlig fokus på økt automatisering for å sikre konkurransekraften og produksjon i Norge.

«Markedspotensialet for 3D-printing» var tema da Arne Tande, daglig leder i Robotek AS fortalte om en gjennomført en markedsundersøkelse om potensialet for 3D-printing i Møre og Romsdal. Robotek, som er eid av 16 lokale bedrifter, jobber for utstrakt bruk av robotisering og 3D-printing.

Fra Aarbakke AS fortalte Rolf Thu om bedriftens satsing på «Smart Factory» Aarbakke har oppnådd store besparelser med digitalisering i egen bedrift og mener det er stort potensial også for andre bedrifter. Derfor etablerte man selskapet Ignos AS for å markedsføre konseptet.

- Mye handler om å koble sammen data i hele virksomheten. Da kan man gjøre viktige oppdagelser som danner grunnlag for prosessforbedringer i alle deler av virksomheten, mener Thu.

Under tittelen «Robotoperasjon med 3D-kamera»» viste Frode Grimsbø, daglig leder hos KUKA Norge AS, hvordan robotoperasjon sammen med 3D-kamera gir mange nye muligheter for rasjonell operasjon. Grimsbø viste video og hadde med en robot med 3D-kamera som demonstrerte hvor lett det går an å robotisere plukking av deler som ligger hulter i bulter.

Olav Hjermann, fra One Subsea, snakket om «Effektivisering av verdikjede mellom design og produksjon», der implementering av sammenstillingsprosedyrer, testprosedyrer, arbeidsinstruksjoner og tilpassing av ERP system er viktig for å tilpasse PLM-løsning. Dette for å skape en «sømløs» og papirfri kommunikasjon mellom design og sammenstilling/test.

Fra ProtechNorge AS stilte Sigurd Andersen som presenterte «Stratasys: 3d-printing og additiv produksjon». Her viste Andersen til de mange fordelene man kan oppnå ved bruk av riktig 3D-printing.Utvikling av materialteknologien har kommet langt og 3D-printing kan brukes til mer enn kun prototyper, ferdige deler er også fullt mulig.

En prosjektgruppe fra NTNU i Ålesund presenterte «NTNU Manulab – integrasjon av Produkt Design og Automatisert Produksjon» Her ble flere spennende prosjekter fra studenter vist frem.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094