23948sdkhjf

Ameka vil automatisere hele Norge

Industrien på Møre vet veldig godt hva Ameka står for, men landet er stort og nå vil Ameka bli bedre kjent i resten av Norge. Maskinbygger og automasjonsbedriften i Molde har mange gode referanser, og nå vil de ha flere.

Ameka er en teknologibedrift som leverer produksjonslinjer og produksjonsmaskiner for alle tenkelige formål til industrien. Bedriften startet som verktøyavdelingen i belysningsprodusenten Glamox, men ble siden skilt ut og heter nå Ameka. Fagfolkene hos Ameka er også verktøymakere som produserer verktøy for metallbearbeiding som eksempelvis stansing, bombering, plaststøping og dyptrekking.
Ameka er offisiell Kuka Robots partner og leverer Kuka Robots til sine produksjonslinjer, samt GoPal AMR palleflytter fra Robotize. 

Utfører alle typer oppdrag
Ameka holder til i nordenden av Glamox fabrikker i Molde, og har en egen maskinpark for alle typer maskinering, inklusive EDM tråd- og senkegnisting. Det mekaniske verkstedet har også egen sveisehall, egen avdeling for hydraulikkmontasje og et eget rom for kalibrering og robottesting. 
- Som du ser er vi godt utrustet for å bygge og produsere svært avansert teknologi, som vår nyeste investering, en kraftig Mazak VCT-800/30SR med 5-akse simultanbearbeiding, forteller Arild E. Kilen, daglig leder hos Ameka AS.
Han er svært stolt av det bedriften får til, og det er mye skal man dømme ut fra referansene.
- Vi utfører oppdrag for nær sagt alle kjente og mindre kjente industribedrifter her på Mørekysten. Alt fra testjiger og pressformingsverktøy, fiskepumper, PLS’er, enkelt celle for ulike typer sammenføying til komplette helautomatiske CE-godkjente produksjonsanlegg, det er dagligdags for oss det, kommenterer Lars Oddvar Strandebø, produksjonssjef hos Ameka AS.

Vil vise seg frem
Hva kommer det av at dere har holdt dere til Møre?
- Historisk har det vært mye å gjøre for oss regionalt, men både pandemi og konkurransesituasjonen har gitt oss utfordringer, noe vi gjerne tar, så nå vil vi utvide utenfor Møre, hele Norge, svarer Kilen med et stort smil.
Det er ikke kun nye kunder som står på agendaen til bedriftslederen, for nye folk må også til.
- Vi som kompetansebedrift trenger dyktige folk og derfor har vi godt samarbeid med de lokale skolene, og for Sam Eyde videregående skole lagde vi eksempelvis en egen «læringsmaskin» for undervisning. Det er en stroppestrekker som demonstrerer hvor viktig det er å stroppe en lastebil på forsvarlig måte. Vi får bidratt til at ungdommen lærer om sikkerhet, og også vist frem hva vi driver med. 

Er konkurransedyktige
Hva med kostnadsnivået i Norge, klarer dere å konkurrere med utenlandske aktører?
- Den kompetansen vi har på prosesser og automasjon er bygget opp over lang tid, i tett samarbeid med regionale bedrifter. Det gjør at vi bygger tillit og kompetansen sammen med kundene. Det er det ikke like lett å få til hvis leverandøren holder til på den andre siden av kloden, svarer Kilen, og legger til:
- Men, når det er sagt så har vi en agent i Estland som finner pålitelige underleverandører hvis det er behov for det. Dermed klarer vi å holde kostnadene på et konkurransedyktig nivå. Det interessante med den usikre pandemitiden vi lever i er at usikkerhet er noe kundene helst ikke vil ha, og dermed vinner vi litt på at vi holder til i Norge. Så får fremtiden vise om vi er gode nok til å øke aktiviteten i eget land, konkluderer Arild E. Kilen.

For mer informasjon se: www.ameka.no

Fakta:

Historien om Ameka

1957 Glamox etablerer verksted og fabrikk i Molde. Verkstedet ble bygget i samme lokaler som Ameka den dag i dag holder til i. 

2004 Glamox skiller ut verkstedavdelingen og etablerer Tritec Molde AS. Aksjene fordeles mellom Glamox, Tritec Holding og ansatte i Tritec Molde AS

2007 Tritec AS kjøper alle aksjer i Tritec Molde AS

2011 AXTech AS kjøper alle aksjene i Tritec Molde. Tritec Molde skifter navn til AMEKA AS.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Planfresing nær skuldre
Nyheten Sigma Core fra Migatronic
Amada HRB 1003 kantpresse til Norasport Industri
70 norske på DMG MORI åpent hus i Pfronten
Ny serie med gjengetapper fra Seco Tools
DAMRC TapTest – kan gi store besparelser!
Andre Nordiske Medier

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078