23948sdkhjf

Klimaindikator for støpte komponenter

Ifølge Gjuteriföreningen er svenskproduserte støpegods er kanskje verdens beste sett fra et klimasynspunkt. Nå kan støpegodskjøpere enkelt velge om de vil gjøre en innsats for klimaet. Med den enkle klimaindikatoren som Gjuteriföreningen har laget kan du raskt se forskjellen i klimapåvirkning mellom svenske støpegods og importerte. Norske støpegods kommer bra ut miljømessig.

Produksjonen av støpegods er en energiintensiv prosess uavhengig av hvor i verden produksjonen foregår når metall smeltes og nye produkter produseres. Forskjellen er at hvis det foregår i Sverige, er klimapåvirkningen minimal sammenlignet med hvis produktene produseres i utlandet. Norge kommer også godt ut i klimaindikatoren.

Lav klimapåvirkning

Støpte detaljer er en forutsetning for vårt daglige liv. Alt fra transportsektoren, telekommunikasjon, vindkraftindustrien til resten av verkstedindustrien er avhengig av støpegods. Støpte detaljer i hverdagen finnes i bilmotorer, bremseskiver, vindturbiner, mobiltelefoner, kjøkkenutstyr og mer. Støperiene spiller også en avgjørende rolle for å gjøre det mulig for oss å oppnå et ressurseffektivt samfunn. Størstedelen av råmaterialet som brukes til nye støpte produkter består av resirkulert metall. Kanskje den nye bilen din inneholder metall som du har levert til kildesortering. Når metallet er smeltet, kreves det mye energi, og i Sverige, som i Norge, består det for det meste av elektrisitet. Sveriges og Norges strømblanding produseres med ekstremt lav klimapåvirkning. Klimapåvirkningen av metallstøping påvirkes i stor grad av hvordan strømmen som brukes til smelting produseres. I tillegg er det innvirkningen av transport fra produksjon til kunde.

Ligger i forkant

På oppdrag av Gjuteriföreningen har forskningsinstituttet Swerea SWECAST og IVL Svenska Miljöinstitutet undersøkt hvordan smelting av forskjellige typer metall påvirker klimaet, avhengig av hvordan produksjonen av strøm foregår i en rekke land.

Resultatet er utvetydig. Støpte produkter «må» produseres i Sverige (alternativt i Norge. RED Anm.) hvis klimaet skal beskyttes. I tillegg er Sveriges støperier i forkant når det gjelder miljøhensyn og bærekraftig produksjon.

For mer informasjon se: www.gjuteriforeningen.se eller kontakt

Peter Nayström peter.naystrom@gjuteriforeninge.se

Kilde: Svenska Gjuteriföreningen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078