23948sdkhjf

DNB PMI steg på ny i juni

DNB PMI, justert for normale sesongsvingninger, steg med 2,3 poeng fra mai til 60,8 i juni i år. Hovedbildet er likevel at indeksen har holdt et høyt nivå siden januar.

I juni var det positive bidrag til økningen fra alle underindeksene unntatt for lager av innkjøpte varer. Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med hele 5,5 poeng til 83,5, som er nok en ny rekord. Også indeksen for innkjøpspriser satte ny rekord med en oppgang på 7,2 poeng til 90,0. Økt lager, både for innkjøpte varer og sluttprodukter, reflekterer tiltak for å motvirke leveranseproblemer og forventninger om økte priser, slik vi også ser i PMI’er internasjonalt. Respondentene har også i juni vist til prisoppgang for et bredt spekter av varer, blant annet for råvarer, metaller, trelast, plast og elektronikk. Det var svært få som meldte om lavere priser.


Produksjon
Produksjonsindeksen steg med 1,0 poeng til 59,5 i juni. En beregnet trend viser en utflating på dette nivået.

Ordre
Indeksen for nye ordre steg med 4,8 poeng, til 56,7 i juni. Der hvor ordrene var delt inn etter
hjemmemarked og eksport, steg hjemmemarkedsordrene med 4,8 poeng, mens
eksportordrene steg med 0,8 poeng.

Sysselsetting
Sysselsettingsindeksen steg med 0,1 poeng til 59,7 i juni. Det er et svært høyt nivå.

Leverandørenes leveringstid og lager
Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med 5,5 poeng i juni til rekordhøye 83,5. En høy indeks betyr lang leveringstid. Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også for eksempel reflektere leveringsproblemer. Lagrene av innkjøpsvarer steg med 2,7 poeng til 55,7 i juni. Normalt antas det at høyere lager reflekterer lavere etterspørsel. Lageroppgang bidrar dermed til en lavere totalindeks.

Kilde: NIMA

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109