23948sdkhjf

DNB PMI falt noe ned i mai

DNB PMI for mai i år, justert for normale sesongsvingninger, avtok med 0,4 poeng til 58,5. Det er fortsatt et høyt nivå. Nedgangen skyldes først og fremst et markert fall i indeksen for nye ordre. 

Indeksene for produksjon og sysselsetting steg noe. Et veid gjennomsnitt av delindeksene for produksjon, ordre og sysselsetting viste en nedgang på 1 poeng til 56,2. 

Høyeste nivå registrert
Indeksen for priser på innkjøpte varer steg til 79,4. Det er det høyeste nivået for denne indeksen som vi har registrert. Det høye nivået på indeksen for innkjøpspriser finnes igjen i mange andre økonomier. Respondentene har også i mai vist til prisoppgang for et bredt spekter av varer som blant annet omfatter metaller, trelast, kjemiske produkter og elektronikk. Det var svært få som meldte om lavere priser.

Produksjon
Produksjonsindeksen steg med 1,3 poeng til 58,3 i mai. En beregnet trend viste fortsatt oppgang i produksjonsindeksen, og nivået er solid.

Ordre
Indeksen for nye ordre falt med 3,8 poeng, til 52,0 i mai etter at fall på 4,7 poeng i april. Der hvor ordrene var delt inn etter hjemmemarked og eksport, avtok hjemmemarkedsordrene med 5,1 poeng, mens eksportordrene avtok med 1,5 poeng.

Sysselsetting
Sysselsettingsindeksen steg med 0,3 poeng til 59,7 i mai. Det er et svært høyt nivå.

Leverandørenes leveringstid og lager
Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med 2,7 poeng i mai til rekordhøye 76,9. En høy indeks betyr lang leveringstid. Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også for eksempel reflektere leveringsproblemer. Lagrene av innkjøpsvarer steg med 0,8 poeng til 52,1 i mai. Normalt antas det at høyere lager reflekterer lavere etterspørsel. Lageroppgang bidrar dermed til en lavere totalindeks.

Kilde: NIMA

Kilde: NIMA

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.141