23948sdkhjf

Samarbeid vil gjøre nordiske selskaper bedre innen 3D-printing

Alfred Nobel Science Park blir partner i et nordisk pilotprosjekt for å styrke konkurranseevnen til svenske produksjonsbedrifter. Målet er på sikt å forbedre erfaringer og bruken av 3D-printing.

Det er sammen med Dansk AM Hub at Alfred Nobel Science Park nå starter samarbeidet. De to partnerne ønsker å styrke det nordiske økosystemet innen 3D-printing med målet om at de nordiske landene sammen skal ta en ledende posisjon innen ny digital produksjonsteknologi, og mer bærekraftig produksjon.

Nordisk økosystem
- Vi har mange bedrifter, både store og små, som kan ha nytte av å utveksle erfaringer. Vi gjør det allerede i Sverige, så hvorfor ikke lære av noen av de beste produksjonsselskapene i nabolandene våre? I Norden er vi flinke til å samarbeide, sier Mikael Melitshenko, forretnings- og prosjektutvikler ved Alfred Nobel Science Park.
Tyskland er et av de ledende landene innen bruk av 3D-printing. Denne utviklingen er blant annet drevet av store næringer innen bil- og luftfartsindustrien. Når de store aktørene investerer i nye produksjonsformer, tvinger det de små og mellomstore selskapene, som ofte er underleverandører, til å holde tritt. Hensikten med pilotprosjektet er på sikt å bringe de nordiske selskapene sammen med ideelle organisasjoner, universiteter og offentlige aktører i et nordisk økosystem.

Store besparelser
Sverige, Danmark og Norge har mange dyktige og store produksjonsbedrifter som utvikler og produserer 3D-printede produkter. Men, det er et nytt område som ofte krever store investeringer før du kan begynne å produsere og faktisk spare tid, penger og ressurser.
- Hvis alle må gjennom den samme prosedyren og overvinne de samme hindringene, vil det ta lang tid, og de store aktørene vil ta over, sier Mikael Melitshenko.
Prosjektets aktører håper at selskapene kan spare verdifull arbeids- og utviklingstid ved å lære av hverandre. To selskaper som vil være involvert er Danfoss og SAAB.
- Hos Danfoss har vi allerede spart mange hundre tusen euro ved å bruke 3D-printing. Dette er et område vi investerer i, og utviklingen går sterkt fremover, så vi er opptatt av å utveksle erfaringer med våre nordiske nabobedrifter, både når det gjelder teknologi og kompetanse, sier Steffen Schmidt, Segment Head & Platform Architect - Additive Manufacturing, Danfoss.

Økt anvendelse og kompetanse
SAAB AB utvikler også 3D-printede produkter via den interne gruppen SAAB AM Group. 
- Det er veldig viktig at 3D-printteknologi blir spredt til flere selskaper. Et tydeligere samarbeid mellom de nordiske landene, der vi har en mulighet til å spre kunnskap til flere selskaper, kan øke anvendelsen av AM og at økt kompetanse også kommer vår virksomhet til gode. Derfor støtter vi gjerne denne kategorien av tiltak som Dansk AM Hub og Alfred Nobel Science Park implementerer, sier Göran Backlund, CTO i Saab Dynamics AB, styreleder i Saab AM Group.
Det er med støtte fra EU via Interreg ÖKS at Dansk AM Hub sammen med Alfred Nobel Science Park primært vil undersøke de nordiske landenes bruk av 3D-printing for å se hvilke hindringer som finnes og hvor større innsats er nødvendig. Alfred Nobel Science Parks deltakelse er mulig gjennom ACES-prosjektet, som er finansiert av det svenske byrået for økonomisk og regional vekst og Örebro fylkesregion.

Fakta om prosjektet
Prosjektet er støttet av EU-programmet Interreg-ÖKSer. Programmet gir støtte til felles skandinaviske prosjekter som utvikler samfunnet innen fire fokusområder. AM Nordic har innovasjon som fokusområde.
Pilotprosjekt er ledet av Dansk AM Hub sammen med Alfred Nobel Science Park. Hensikten er å undersøke fremtidige muligheter for tettere samarbeid og et sterkere økosystem mellom Danmark, Sverige og Norge i AM-området.
Prosjektet løper fra 2020-08-01 til 2021-01-31. Resultatene av prosjektet vil bli publisert ved avslutningen.

Om du vil delta kontakt Søren Kølle Hansen, prosjektleder, Dansk AM Hub: skh@am-hub.dk

For mer informasjon se: www.am-hub.dk og http://alfrednobelsp.se

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079