23948sdkhjf

DNB PMI falt tilbake i juli

DNB PMI for juli avtok med 5,5 poeng til 43,3 og peker dermed mot en videre svekkelse av aktiviteten i industrien. Julitallene er imidlertid mer usikre enn for de fleste andre måneder som følge av ferieavvikling og produksjonstans for flere bedrifter.

Det var særlig delindeksene for nye ordre og produksjon som trakk ned, men også sysselsettingsindeksen falt. Disse tre indeksene falt sammenveid med 6,3poeng, og reverserte nesten hele oppgangen i juni. Totalindeksen for juni ble revidert ned med 0,1 poeng til 48,8.

 

Produksjon

Produksjonsindeksen avtok med 6,7 poeng til 41,8 i juli. Det er klart over bunnen i mars og april, men indeksen er svært lav i et historisk perspektiv.

 

Ordre

Indeksen for nye ordre avtok med 8,8 poeng til 35,4 i juli, bare litt over bunnen i mars på 33,8. Der hvor ordrene var delt inn etter hjemmemarked og eksport, var nedgangen vesentlig mindre: -1,9 poeng. Disse to indeksene endte på hhv. 43,4 og 39,7 i juli.

 

Sysselsetting

Sysselsettingsindeksen falt med 2,1 poeng til 45,1. Denne delindeksen nådde bunnen i april med en verdi på 33,3, og det har hele tiden etter det vært en tydelig overvekt som rapporterer om lavere sysselsetting i forhold til de som rapporterer om økt sysselsetting.

 

Leverandørenes leveringstid og lager

Indeksen for leverandørenes leveringstid falt med 3,4 poeng til 55,2 i juli. En høy indeks betyr lang leveringstid. Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men nå reflekterer det trolig transportproblemer og mangel på deler. Juliindeksen tyder på at disse problemene ikke øker like mye som før. Lagrene av innkjøpsvarer steg med 2,5 poeng til 50,6 i juli, mens lager av sluttprodukter steg med 0,8 poeng til 48,2.

 Kilde: NIMA Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk 

Kilde: NIMA

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.265