23948sdkhjf

Svært lav DNB PMI, men litt opp i april

DNB PMI for april steg med 0,6 poeng til 42,0, etter et kraftig fall i mars. Det er små endringer i de viktige delindeksene for ordre, produksjon og sysselsetting. Det tyder på at fallet i mars fortsatte i april, men nedgangen har ikke tiltatt.

 

Det var særlig en oppgang i leverandørenes leveringstid som bidro til oppgang. Normalt assosieres lengre leveringstid med høyere aktivitet, men i både mars og april er det mer sannsynlig at tiltak som grensekontroller, transportproblemer og ustabil varetilgang har trukket leveringstiden opp.

Indeksen for priser på innkjøpte varer holdt seg på et svært høyt nivå. Kronesvekkelsen oppgis som viktigste årsak til dette.

 

Produksjon

Produksjonsindeksen falt med 0,2poeng til 34,5 i april, det laveste nivået som er registrert, etter en nedrevidering av indeksen for mars.

 

Ordre

Ordreindeksen steg med 0,2poeng til 33,4 i april. Eksportordrene steg med 0,5poeng, mens indeksen for hjemmemarkedsordrene økte med 1,9poeng.

 

Sysselsetting

Sysselsettingsindeksen var uendret på 32,9 i april etter at marsindeksen ble revidert ned med 0,4 poeng, tett på det rekordlavenivået i 2009.

 

Leverandørenes leveringstid og lagerindeksen for leverandørenes leveringstid steg med 2,6poeng til 77,4 i april. Også dette var rekordhøyt. En høyere indeks betyr lengereleveringstid. Det er assosiert normalt med høyere aktivitet, men nå reflekterer det trolig transportproblemer og mangel på deler. Lagrene av innkjøpsvarer avtok med 1,8poeng til 48,4 i april.

 

 

Kilde: DNB NIMA

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.268