23948sdkhjf

3D-printer smittevernutstyr på nasjonal dugnad!

Med over 3600 medlemmer, og mange hundre 3D-printere i drift landet over, har en håndfull frivillige laget en skikkelig dugnad for helseforetak i hele Norge. Døgnet rundt printes det hundrevis av komponenter som blant annet blir til ansiktsskjermer for beskyttelse mot koronasmitte. Per 1. mai har det kommet inn bestillinger på over 38.400 smittevernskjermer og over 38.100 er levert!

 

For å svare på utstyrsknappheten hos helsevesenet, og potensielt kunne levere viktige hjelpemidler til sykehus og helseforetak, har fire driftige karer, med stor interesse for 3D-printing, dratt i gang en 3D-print-dugnad for hele Norge.

Gruppen ble startet av Henrik Wille, men som etter enormt trykk de første dagene, fikk med Martin Øyen, Mads Vaagsether og etterhvert Egil Kvaleberg med på å adminstrere gruppa. De fire tenkte at det må da kunne gå an å samle «alle ledige» 3D-printere til nasjonal fellesproduksjon, spredt rundt om i landet. Henrik Wille, Egil Kvaleberg, Mads Vaagesether og Martin Øyen jobber nå dag og natt, sammen med sitt «open source» nettverk, for å dekke etterspørselen etter først og fremst beskyttelsesskjermer. De fire er alle administratorer av Facebook-gruppen: 3D-printere for assistanse til helsevesenet under Covid-19.

 

Koordinerer produksjonen rundt om i Norge

De fire nevnte støtter seg til  over 3600 medlemmer som ønsker å bidra på ulikt vis. For hver time kommer det flere medlemmer til dugnaden.

- Vi får hjelp av vanlige folk og fra leger og ingeniører over hele landet. Legene gir oss blant annet viktig innspill på hvordan beskyttelsesskjermene bør utformes, forteller Martin Øyen, en av de fire som står bak 3D-print-initiativet.

Martin, som tidligere jobbet hos Norsk Titanium, produsent av 3D-printere for fremstilling av komponenter i titan, har tilbyd sin kompetanse på design og maskinteknisk for å gjøre produksjon mulig for alle som ønsker å bidra.

Han har fått lov av sin nåværende arbeidsgiver Fieldmade til å bruke arbeidstiden på denne dugnaden. Fieldmade er blant annet kjent for å lage mobile 3D-print-fabrikker for Forsvaret og jobber nå sammen Equinor for å realisere et digitalt varehus for energi sektoren og knyttet mot et industrielt nettverk av 3D fabrikker.

 Henrik Wille, som startet gruppen har fått mye å gjøre siden oppstarten den 25. mars. - Vi har gått fra litt over 200 bestilte den 25. mars til per 1. mai over 38.400 bestilte smittevernmasker, eller visirer. Leveringsprosenten vår er på over 99 prosent, sier Wille. 

SE STATISTIKK HER

Egne fylkeskoordinatorer

Wille og hans medadministratorer har fått så mange henvendelser fra rundt om i Norge at man til slutt måtte opprette fylkeskoordinatorer for å få god logistikk.

- Med 3600 medlemmer som stiller opp dag og natt blir det mange henvendelser, og litt av dynamikken i denne dugnaden er at så mye som mulig skjer lokalt, understreker Wille.

Alle bidrar og betaler selv

Facebook-gruppens mer enn 3600 medlemmer er spredt over hele Norge. Hver og en stiller med sin egen tid og dekker selv kostnadene ved å produsere beskyttelsesskjermer.

- På Facebook-siden vår kan du henvende deg som frivillig bidragsyter. Du kan hente ut all informasjon om de produktene som skal printes. Vi har laget produksjonsfiler som du kan laste ned og vi koordinerer alt det tekniske, altså hvem som skal produsere hva og hvor det er behov for leveranser, forklarer Martin.

Design- og produksjonsinstruksjonene er fritt tilgjengelige, og det skal være mulig å produsere med hvilken som helst FDM 3D-printer.

Bestillingene kommer også inn via Facebook-siden «3D-printere for assistanse til helsevesenet under Covid-19». Her finner kundene bestillingsskjema som de fyller ut og sender til administratorene. Kundene er gjerne leger eller helseforetak, ambulansepersonell og andre som behøver skjerming.

 Behov for spleis

Etter et par uker med intens produksjon rundt om i de "tusen" hjem, bedrifter og institusjoner ble det for noen svært høye kostnader å dekke for egen regning. Et ivrig medlem delte med de andre i gruppen at han hadde brukt 4800 kroner av egen lomme for å lage smittevernutstyr.

- Vi innså fort at det er mye å kreve av enkeltpersoner som printer hjemmefra, så vi satte opp en spleiseløsning for å samle inn midler til å dekke produksjonskostnadene, understreker Wille.

LES OM SPLEISEN HER

Egen web

Behovet for informasjon om tilgang til smittevernutstyr og forenklet kommunikasjon ble så stort at Henrik Wille og hans medhjelpere har satt opp en egen web: "Makers mot COVID-19"

Slik virker det

Hvilke innsatsvarer er det som skal til for å lage beskyttelsesskjermene?

- I tillegg til plastmaterialet man printer med, såkalt filament, behøver man overhead eller ombinding ark, som man kan kjøpe hos eksempelvis Staples eller en annen kontorrekvisitaforretning. Dessuten trenger man knappehullstrikk, som kan kjøpes på eksempelvis Panduro eller i en stoffbutikk, og litt skumgummi, svarer Martin Øyen og legger til:

All produksjon og pakking utføres ut ifra hva du er i stand til å bidra med. Om du ikke har en 3D printer stående kan du bistå med de andre delene som trengs for å sammenstille, selv bare transporten til brukeren har vi folk som stiller opp med. Rammen som holder selve skjermen printes ut i et tøyelig plastmateriale, gjerne PLA, men selve skjermen lages av overhead ark. Man lager enkelt fire hull i skjermen med hullemaskin, skjermen festes til rammen, som også har to festekroker, og knappestrikken festes til rammen. For å gjøre skjermen komfortabel mot pannen festes et felt med skumgummi, som er vanlig tetningslist man får i jernvarehandelen.

 

Lokal produksjon

Produksjonen foregår hjemme hos dem som har en eller flere printere, men også ute i bedrifter.

- Vi i Fieldmade bruker naturligvis våre tilgjengelige printere, og en av våre medarbeidere har donert filament til produksjonen, som nå går døgnet rundt. Alle som deltar sørger for innkjøp av innsatsvarer og sammenstiller beskyttelsesskjermene. Mange velvillige og kreative folk sørger for henting og levering, og alt skjer så nær der behovet finnes, altså lokalt. Det betyr at det er kortreiste produkter som produseres ved behov, understreker Martin Øyen.

 

Gode tilbakemeldinger

Det er ikke mangel av ros og gode ord på Facebook-gruppen 3D-printere for assistanse til helsevesenet under Covid-19. Max Temmesfeld, en av legene på AHUS som har bidratt med råd uttaler følgende:

- Jeg er lege (ortoped) på AHUS og har egen 3D-printer lab på sykehuset. Dette her treffer midt i blinken! Visierne ser veldig bra ut! Situasjonen er ganske desperat.

 

Leverer kritiske reservedeler

Dugnadskonseptet ligger tett opp til det Martins arbeidsgiver er tuftet på.

- Vi i Fieldmade er glade for at vi kan bidra med Martins tid og våre maskiner, uttaler Christian Duun Norberg, daglig leder i Fieldmade, og legger til:

- Vårt selskap ble startet for å gi kritisk beredskap for viktige deler til Forsvaret eller andre operasjonelle organisasjoner med behov for reservedeler som krever industristandard. Det betyr at sykehus eller andre som nå trenger tidskritiske reservedeler i disse tider kan komme til oss.

 

«Alle» kan bli med i 3D-print-dugnade

26. mars kom det inn en ordre på 150 3D-printede ansiktsskjermer for medisinsk bruk gjennom open source-samfunnet. Nå øker bestillingene dag for dag og har per 1. mai passert 38.400. Over 38.100 av dem er allerede levert.

- I løpet av få dager fikk vi inn mange hundre bestillinger, per 29. mars rundt 1500, og samfunnet har per 29. mars allerede levert rundt 1000. En drøy måned senere har det totalt kommet inn bestillinger på over 38.400 smittevernskjermer og over allerede 38.100 er levert! Våre maskiner her på Lillestrøm går for fullt og vi har sammen med Aker Solutions, fremstilt mange hundre beskyttelsesskjermer, resten lages ute i det ganske land, og alle kan bidra. Hvis du er interessert kan du kjøpe deg en 3D-printer og komme raskt i gang med å produsere nødvendige deler. Vi bidrar med teknisk hjelp ved behov, inviterer Martin Øyen.

Han, og de tre andre administratorene, vil også rette en takk til Aker Solutions, Equinor og alle andre som bidrar i denne dugnaden.

 

Mer informasjon om Facebook-gruppen 3D-printere for assistanse til helsevesenet under Covid-19:

www.facebook.com/groups/245163093310432

Web: Makers mot COVID-19

Sjekk den massive mediaomtalen saken har fått HER

 

Kontakt Martin Øyen på:

E-post: martin@fieldmade.no

Mobil: 90 78 26 57

Kilde: 3D-printere for assistanse til helsevesenet under Covid-19

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094