23948sdkhjf

65 år med verktøymaskiner

Tiden går og sannelig går den fort. P.A. Bachke har flagget at virksomhetens salg av verktøymaskiner feirer 60 år i 2012, men ved nærmere ettersyn er det faktisk 65 år – GRATULERER!

P.A. Bachke & Co ble startet av Per Anker Bachke i 1939,rett før andre verdenskrig brøt ut. Det viktigste PAB arbeidet med før og under krigen var leketøy fra Tsjekkoslovakia.

- Leketøyene var faktisk inngangen til markedet for verktøymaskiner, så rart det enn måtte høres ut, forteller Knut Bachke.

Tsjekkoslovakia var og er en av de viktigste industrinasjoner i Europa og på grunn av sine kontakter ble Per Anker rett etter krigen spurt om han ikke ville selge verktøymaskiner derfra, Norge hadde fri kvote for import av maskiner.

- Vi må huske at etter krigen var handel mellom landene regulert på en helt annen måte enn i dag, et hovedprinsipp var at eksport og import skulle balansere og Norge eksporterte mye mer råvarer til Tsjekkoslovakia enn vi importerte, sier Bachke.

Også fra flere andre land

I 1947 - for 65 år siden - solgte PAB sin første verktøymaskin, en dreiebenk fra TOS, og det ble fort mange flere, både dreiebenker, fresemaskiner, borverk og presser.

- Kommunistene hadde overtatt makten i Tsjekkoslovakia, og med sin trang til å sentralisere ble all eksport av de fleste varene, inkludert verktøymaskiner, sentralisert gjennom et eksportfirma som PAB fikk enerett til å representere i Norge, fortsetter Knut Bachke.

Og med tilgang til nesten alle typer verktøymaskiner fra den samlede Tsjekkiske maskinindustri startet en eventyrlig utvikling. Etter krigen var det ikke så mye snakk om å selge som å få tak i nok varer, og snart var PAB en av de største på verktøymaskiner i Norge.

Etter hvert kom det også andre leverandører, bl.a. fra Tyskland, Italia og Spania. PAB har vært flinke til å velge gode leverandører noe lange relasjoner viser. TOS HULIN og MAS Kovotsvit har vært PAB's leverandører siden 1947, Juaristi i Spania fra 1960.

2. generasjon tar over

I 1967 begynte annen generasjon, Knut Bachke i firmaet. På den tiden var de første NC maskinene solgt, men dette var spesielle og meget dyre maskiner kun for de største bedriftene.

Etter et besøk i Japan på begynnelsen av 70 tallet kom Knut tilbake med store øyne og sa at nå er tiden inne for å satse på NC, altså styrte maskiner. Japanerne hadde sett og utnyttet muligheten til å produsere enkle og rimelige NC-maskiner ikke bare egnet for de store men også for det typiske, mellomstore, norske verkstedet. PAB representerte en rekke ledende japanske produsenter, bl.a. Okuma, Makino, Hitachi Seiki, Mitsui Seiki og flere. Dette ble en stor suksess, men også krevende for disse maskinene krevde en helt annen service enn de konvensjonelle maskinene. Og med NC-maskinene ble også grunnlaget for en stor og kunnskapsbasert serviceavdeling i PAB lagt.

Skilte lag

PAB, som hadde endret navn til P.A. Bachke Maskin AS, samarbeidet tett med Maskin K.A. Bachke AS i Trondheim (eid av Per Anker's bror Knut Anker), og de to solgte de samme maskinene i Norge, PAB i sør- og Øst-Norge, KAB i vest- og nord- Norge.

Begge firmaene solgte verktøymaskiner, platemaskiner, sager, måleverktøy og metall, alt rettet mot norsk mekanisk industri, og var blitt store, kanskje for store for et såpass lite marked som det norske.

I 1980 besluttet de to firmaene å slå seg sammen til et som fikk navnet Bachke Maskin AS.

Dessverre oppstod det snart uenighet mellom eierne om veien videre, og denne uenigheten var såpass fundamental at firmaene skilte lag igjen allerede i 1984.

Doosan i porteføljen

PAB fortsatte med CNC verktøymaskiner som sitt hovedprodukt. I mange år representerte PAB også det sveitske firmaet MAAG som produserte verdens beste - og dyreste gir. Kongsberg Våpenfabrikk produserte på den tid gassturbiner og MAAG leverte mer enn 600 avanserte planetgir til KV. Også på de nye oljeplattformene som skulle ut på Ekofisk og de andre oljefeltene i Nordsjøen trengtes det gir til gassturbinene som stod for strømforsyningen, og MAAG leverte gir til de fleste norske plattformene.

Men, det var verktøymaskinene som dominerte, og i 1992 - for 20 år siden i år - inngikk PAB avtale med koreanske Daewoo - i dag Doosan - om representasjon i Norge.

- Igjen har PAB vært med på et industrieventyr. Fra en mellomstor produsent av enkle og rimelige CNC-maskiner har Doosan utviklet seg til å bli en av verdens tre største maskinprodusenter med et program som er større enn noen annen produsent, og med en stor markedsandel i Norge som i resten av verden, forteller Knut Bachke entusiastisk.

3. generasjon ved roret

- PAB har alltid lagt vekt på kontinuitet, og har lange relasjoner med de fleste av sine leverandører. Kontinuitet handler dog mest om personer, og i 2005 begynte min sønn Knut Christian Bachke, 3. generasjon, i PAB etter en grundig utdannelse i Darmstadt. I dag er det Knut Christian som er daglig leder og skal sørge for veien videre, understreker Knut Bachke.

I dag har PAB 22 ansatte hvorav 15 personer som jobber med service. I 2012 har PAB en ordreinngang på mer enn 100 millioner kroner.

Mer informasjon på gå til hjemmesiden

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.081