23948sdkhjf

Satser på produksjon av rustfrie rør og rørprodukter

De er mest kjent som underleverandør av varmevekslere, ventiler og komponenter til produsenter av varmtvannsberedere og varmevekslere, men satser nå også på produksjon av rustfrie rør på opptil 36 meters lengde, og rustfrie rørprodukter. Vi snakker om Sole AS i Eggedal.

Fra den spede begynnelse i låven startet Thor Sondre Frølich Braathen sitt lille verksted. I 1968 kjøpte han sin første Index dreiebenk og etablerte Sole AS i 1971. Med stadig flere oppdrag og en rekke egne oppfinnelser under utvikling ble det behov for mer egnete lokaler. I 1972 flyttet man inn i eget verksted på 1000 kvadratmeter, noe som i Eggedal på den tiden var ganske oppsiktsvekkende, spesielt for en bonde som også drev gård!

Utviklingsarbeid ble det mye av og Braathen besitter mange titalls patenter siden den gang, flere av dem fortsatt i produksjon, og flere kommer fortsatt til. Thor Sondre Frølich Braathen har overlatt daglig leder-ansvaret til sønnen Thor Reidar Frølich Braathen som med stolthet viser Maskinregisteret rundt på bruket.

Vil satse på egne produkter

- Her ser du hvordan vi produserer stusser og komponenter til varmtvannsberedere, sier Thor Reidar og peker på en maskinlinje med seks moderne CNC-styrte Index dreiebenker.

- Dette er de beste maskinene du kan få og vi er nettopp ferdig med overhaling av alle sammen, så nå er de like gode som nye.

Dette er lokalet fra 1972 med påbyggingsdelen som kom noen år senere, hvor det i dag er robotisert montering av ventiler for varmtvannsberedere, forklarer bedriftslederen.

At det stadig har vært utvidelser ser man først når man kommer utenfor og Thor Reidar peker og forklarer når de forskjellige bygningene ble oppført. I dag har Sole fire produksjonshaller og totalt 6000 m2.

- Du kan jo selv tenke deg hvordan det så ut inne i skogholtet da far begynte, og jeg var alltid med og gjorde ulike jobber siden jeg kunne gå. Selv om vi er blant de fremste på å utvikle og produsere teknologi til varmtvannsindustrien søker vi videre og ønsker oss flere egne produkter vi kan produsere i våre lokaler. Nøkkelen er å finne løsninger som ikke konkurrerer med våre kunders produkter, og en av satsingene er å produsere rustfrie rør og rørprodukter.

Egen rørfabrikk

Bedriftens nyeste bygning er omtrent 150 meter lang og rommer en komplett linje for produksjon av rustfrie rør i dimensjoner opp til 40 mm diameter og 36,5 meters lengde.

- Ja, vi kan vel egentlig lage så lange rør vi vil, men da må vi åpne porten i enden av bygget og trekke rørene ut av huset, skjemter Thor Reidar.

Du kan selv bestille eksakt riktig lengde på røret mellom 3 meter og 36,5 meter i din foretrukne dimensjon. Materialet rollformes til rør og CO2-lasersveises, utvendig sveis slipes, før rørene blir blankglødet ved 1040 C, kjøles, kalibreres, Eddy current testes, merkes og kappes i riktig lengde. Rør med feil fra Eddy current testing, kappes og kasseres automatisk underveis i prosessen.

Hvert eneste rør er unikt og prosessen, som er automatisk styrt, gjør det mulig å hente opp eksakte data om ditt rør. Merkingen per minutt, gir røret en unik identitet som muliggjør sporing helt ned til materialleverandørnivå og tidspunkt for produksjonen.

- Denne linjen har vi jobbet med sammen med den italienske maskinprodusenten i fem år for å optimalisere. Det er mer en hundre ulike parametre å stille inn, og nå har vi den høye kvaliteten vi vil ha. Til nå har vi benyttet linjen til produksjon av rør som benyttes til våre egne rørspiraler, og nå er tiden inne for å slippe til andre kunder. Vi ønsker rett og slett å selge rør og rørkomponenter, forklarer Thor Reidar.

Uendelige muligheter

Det er en imponerende produksjonslinje. I motsatt ende av coilen finner vi mange ulike produksjonsceller som bøyer og former rørene. Hele rørfabrikken preges av høy automasjon og kundene kan bestille rør i alle mulige lengder, også bearbeidet etter kundens ønsker.

- Alt vi gjør her er såkalt just-in-time. Kunden sender oss underlag og vi produserer med høy presisjon ferdige rør og rørprodukter som leveres nøyaktig når kunden vil ha det levert. Vi kan også levere polerte rør, legger Thor Reidar til.

Om hvor veien videre går svarer Thor Reidar:

- Vi jobber kontinuerlig med teknologisk utvikling og nå har vi nettopp ferdigstilt en større IT-investering. Det neste må bli å skape nye produkter slik at vi kan bygge vår egen produktportefølje til nye kundegrupper. Da kan vi utnytte mer av produksjonskapasiteten og samtidig sikre at vi også har optimale produksjonsprosesser til produkter som vi leverer til våre eksisterende kunder.

For mer informasjon besøk Sole AS' nye web: gå til webside

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079