23948sdkhjf

Forbereder seg på opptur i nord

Siden Maskinregisteret besøkte Industri & Montasjeservice AS (IMS) for to år siden har det skjedd en hel del. Bedriften ønsket seg flere ben å stå på og tar solide grep for å virkeliggjøre sin strategi. Nå forbereder man seg på økt aktivitet i nord.

IMS er verdens ledende produsent av vanntette ståldører til skip og offshore. Bedriften har sin hovedproduksjon på Akland og Krana i Risør kommune, samt produksjon i USA, Tyskland og Vietnam. IMS driver også virksomhet og produksjon innenfor automasjon, maskinering, laserskjæring, oljevern, brannvinduer samt service og ettermarked.

Tok over TeamTec

For to år siden skrev vi om hvordan IMS satset på å selge ledig kapasitet, siden bedriften satser stort på automatisering og dimensjonerer investeringer og produksjonskapasitet etter beste industristandard og vekst. I desember 2012 kjøpte IMS samtlige aksjer i TeamTec Invest AS (TeamTec). TeamTec AS har gjennom flere tiår vært verdens ledende leverandør av ejektorer og forbrenningsovner til skip og offshore. Med eget støperi i Tvedestrand har man full kontroll med verdikjeden på ejektorer, der alt fra støping, maskinering og testing gjøres lokalt. Forbrenningsovnene produseres lokalt (i Gjerstad) og i Kina. Fra Tvedestrand drives utvikling og salgsarbeid, i tillegg til ettermarked og administrasjon. TeamTec er representert globalt med agenter og har egne kontor i Shanghai og Singapore.

- Kjøpet av TeamTec gir oss synergier blant annet innen verdensomspennende salg, innkjøp og teknologiutvikling. Vi får dessuten en større produktportefølje til det samme kundesegmentet som vi selger vinduer og dører til, forteller Jan Leonard Larsen, salgssjef hos IMS Laser Avd., mens han viser frem de nye lokalene.

Egen brannovn

- Da Maskinregisteret var her sist hadde vi så vidt startet byggingen av denne nye hallen på 2000 kvadratmeter. Den ble for liten allerede før den var ferdig. Men, her skal du se noe spennende, sier Larsen og peker på en stor koloss i enden av hallen. Vår nye brannovn. Som du ser tar den en del plass, men vi er svært stolte av å være de eneste, foruten Sintef, som har en slik ovn i landet. Vår er naturligvis nyere og like kraftig.

Hva bruker dere den til?

- Foreløpig utfører vi branntesting av brannsikre, vanntette dører og vinduer til skip, spesielt nyttig er den til testing av prototyper og optimalisering av egne produkter. Men, vi ser også muligheter for å kunne tilby " prototypbrenning" til andre i regionen. Før måtte vi helt til Trondheim for å utføre en enkelt test. Det ble både kostbart og tidkrevende, så nå har vi kontroll i alle ledd, fra ide til ferdig produkt, understreker Jan Leonard Larsen. Han viser vei inn til maskineringsavdelingen, som er organisert som et eget as - IMS Maskinering AS.

Investerer seg opp

- Det har skjedd en del her også, innleder Larsen og overlater ordet til Kenneth Nodland, daglig leder for IMS Maskinering AS.

- Ja, da vi møttes sist hadde vi gjort en del investeringer, nå har vi fått på plass en ny sag fra Kaltenbach. Den er meget effektiv med bord på begge sider, og kan ta bunter eller store emner opp til 410x410 millimeter. Foruten en ny MoriSeiki NLX2500Y med fire meter lang stangmater og en Haas-maskin har vi også satset på et stort ToolBOSS verktøyskap fra Kennametal. Dette er et fleksibelt system der man kan justere skuffene i forhold til størrelsen på verktøyene. Operatøren taster inn data på en pekeskjerm og skuffen med rette verktøyet åpner seg automatisk. Jeg tror vi er først ute i Norge med ett styrt verktøyskap av denne typen. Bakgrunnen til investeringene er selvfølgelig at vi vil være så effektive og fleksible som mulig, kunne tilby høye volum eller stykkproduksjon i alt fra plast til Inconel. Vi er en moderne produksjonsbedrift som benytter PRO-M system for material- og produksjonsstyring og kan bistå kundene med alt fra konstruksjon med bruk av avansert 3D-teknologi til ferdig merket, emballert og leverte produkter, kommenterer Nodland.

Største platelaser i landet

Salgssjefen napper litt i jakken min og vil videre. Vi entrer plateavdelingen og Larsen legger ut:

- Vår laseravdeling benytter seg av konsernets breddekunnskap innen ulike typer platebearbeiding. Vi utfører laserskjæring, sveising, knekking, maskinering og overflatebehandling av stål, rustfritt, syrefast og aluminium. Vi har Norges største laser, en LVD som måler 8x3 meter, som skjærer opp til 25 millimeter platetykkelse. Dessuten kan vi knekke 20 millimeter plater opp til 6,1 meters lengde. Simulering av knekkeprosessen sikrer perfekt resultat hver gang, forklarer Larsen stolt og legger til:

- IMS satser på LVD-knekker og har til sammen ni maskiner i konsernet.

Larsen svinger også innom lasercellen med Bystronic Bystar som er utstyrt med skjærekontroll, Cross Jet, munnstykkerengjøring, laserøye, kapasitive høydesensorer og en 6KW laser. Maskinen har integrert Bycell høytlager med 47 kassetter og maks kapasitet på 235 tonn, samt en Bytrans for automatisk av- og pålessing av materialer fra høytlager. Dette gjør maskinene velegnet til døgnkontinuerlig produksjon. Maks plateformat er 4×2 meter.

- I fjor hadde laseravdelingen alene over hundre kunder! IMS har for øvrig et formelt samarbeid med EKRO Produksjonspartner AS som utfører vannskjæring, og som dermed kompletterer produkttilbudet innen platearbeid, legger Larsen til.

Veien mot nord

Det virker det som om IMS står støtt teknologisk, både med tanke på egne produkter og innen industrielle prosesser. Hvor skal man rette søkelyset nå?

- Vi er et spennende konsern med et godt renomme som søker høyere kompetanse og nye satsingsområder, både faglig men også markedsmessig. Vi ser på olje og gassindustrien i tillegg til gruvedrift. Derfor har vi kjøpt oss inn i FLINK-gruppen AS - en industriell nettverksbedrift mellom bedrifter med komplementær kompetanse innen mekanisk industri og stålarbeid.

Selskapet er etablert av Alta stål & CNC maskinering AS, Honningsvåg mek. Verksted AS, Rep og Vedlikehold AS og IMS group AS. Bedriften har intensjoner om å knytte til seg flere bedrifter med komplementær kompetanse. Bakgrunnen for denne etableringen er muligheten for å konkurrere om større oppdrag, som ellers ikke vil være mulig for den enkelte bedrift, og den utløsende faktoren var deltakelse i LUEN-prosjektet: Leverandør Utvikling til Energisatsing i Nord, svarer salgssjefen og legger til:

- IMS-konsernet nærmer seg en halv milliard i omsetning i år. Vi forventer enda mer neste år, så neste gang Maskinregisteret kommer innom har vi garantert mer å snakke om!

Fakta:

IMS designer og produserer utstyr for skips- og offshoreindustrien. Bedriften har flere ben å stå på, men er verdensledende innen hydraulisk- og elektrisk opererte vanntette ståldører. "IMS-døra" er et anerkjent produkt og videreutvikles med ny design. De siste årene har IMS utvidet virksomheten til også å omfatte deleproduksjon for andre industrier. En del av maskinparken som ble anskaffet for å produsere dører, har vist seg å være svært konkurransedyktig på dette området. All utvikling og størstedelen av produksjonen skjer på Akland i Risør kommune.

For mer informasjon besøk: www.imsgroup.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.156