23948sdkhjf

ISCAR mer enn effektive verktøy

Når den israelske verktøyprodusenten ISCAR inviterer til produktdemonstrasjoner og omvisninger er det mye å lære. Innovasjon til nytte for kundene er budskapet som man ønsker å nå frem med, i tillegg til å vise seg frem da.

Det holdes ikke igjen på noen måte når verdens nest største produsent av metallbearbeidende verktøy åpner dørene for kunder og Maskinregisteret.

Vi er med den norske forhandleren Svea Maskiner AS som har med seg et trettitalls personer til Israel.

I alt 250 besøkende fra Kina, Romania, Slovenia, Sverige, Finland og Norge var samlet ved ISCARS anlegg i Tefen, nord i landet. Her, på en 700 meter høy fjelltopp, kan man se Middelhavet i vest og grensen til Libanon i nord og, som det står på ISCARs brosjyre: "Den rene luften og avslappende atmosfære er det ideelle klimaet for dyp kreativ tenkning og innovasjon".

Kvalitet i alle ledd

Først av alt vil jeg si at det er beundringsverdig å se hvordan denne moderne høyteknologiske bedriften driver sin virksomhet, fra ide til ferdig produkt. Like imponerende er det at man velger en fjelltopp som lokasjon for produksjon av millioner av metallkomponenter som i all hovedsak skal eksporteres til store deler av verden. Når det er sagt har ISCAR satt en egen standard for høyautomatisert produksjon. Her tusler førerløse vogner - såkalte AGV - til og fra robotiserte verktøymaskiner og ubemannede varehus samtidig som et enormt kvalitetssystem sørger for at alle komponenter som produseres er kontrollert i alle ledd av produksjonen og inspisert med måleinstrumenter og mikroskoper før de forlater fabrikken.

- Som dere ser er det skinnende rent i alle kriker og kroker, vi har ren luft og rene flater i alle bygninger. Dette er ene og alene fordi vi vet at under disse optimale forhold vil både mennesker, maskiner og prosesser fungere best, og det vil vi gjerne vise dere slik at dere forstår hvor høyt vi legger listen, fortalte Reuven Shafir, produktsjef Aerospace under omvisningen.

I tillegg til luftkondisjonerte rene og ryddige lokaler er utearealene også tiltalende. Her er det grønne plener, kunst og blomster, akkurat som i et parkområde.

- Vi opplever at våre medarbeidere yter mer når de trives, noe vi har 30 års erfaring med siden vi bygde fabrikker for første gang her i Tefen, understreker Shafir.

Høy kompetanse

Alle produkter konstrueres av ISCAR fra bunnen av ved hjelp av moderne 3D-verktøy, høyt utdannede metallurger, konstruktører, prosessingeniører og operatører.

- Vi forholder oss til standarden AS-9100 i alle ledd av virksomheten, fra ledelse, markedsføring og salg til utvikling, produksjon og vedlikehold. Dette gir forutsigbarhet og ikke minst et meget høyt kvalitetsnivå som sikrer dokumentasjon og sporbarhet, men ikke minst trygghet for kundene. Hos oss har vi alt på stell, bedyrer Shafir.

De fleste av maskinoperatørene er ikke "vanlige" operatører siden teknologinivået samt automasjonsgraden er ekstremt høy - det er ingeniørutdannede operatører med ansvar for setup og prosesskontroll. Det er da også svært få personer på verkstedsgulvene, maskinene, som er i hundretalls, gjør for det meste jobben selv.

Velger kun det beste

Følget med gjester fra Slovenia og Norge følger produktsjefen fra hall til hall, alle med det karakteristiske gule høyglansepoksy gulvbelegget.

- Det er svært lett å se om det kommer søl eller flekker på et speilblankt gulv, ikke sant, spør Shafir mens han vandrer inn i verkstedhallen der freseverktøy produseres. Her finner vi maskintyper som Makino, Stueder, ELB og Matsuura. I hallen der spesialverktøy produseres er det maskiner som Hermle, Matsuura og Mazak, og Shafir forklarer:

- Enhver prosess og ethvert produkt blir utviklet og produsert etter de aller beste metoder og verktøy. Derfor velger vi de maskinene som er markedets beste til å utføre de ulike operasjonene. Dette betyr at vi ikke har giftet oss med en enkelt maskinprodusent, men velger kun det beste. Kommer det nye maskiner og løsninger som er bedre enn det vi allerede har tar vi naturligvis det i bruk. Vi kan ikke leve i fortiden, men må strekke oss videre hele tiden.

Holder ord

Dette er et syn som tydeligvis er gjennomgangstonen i selskapet, for konsernsjefen for IMC Group, som eier ISCAR, og adm. direktør for ISCAR, Jacob Harpaz er krystallklar i sin energiske presentasjon av bedriften:

- Du velger ikke å investere i en gammel datamaskin fra 2003 når du skal lage verdens beste produkter?! Nei, du velger det beste og nyeste på markedet, det gir deg høyere ytelse for det gir deg de beste forutsetninger for å vinne konkurransen. Slik er det også med ISCAR, vi lager kun det beste for våre kunder.

Harpaz har en selgende presentasjonsstil men får godkjent skussmål av ISCARs norske kunder som deltar sammen med den norske forhandleren Svea Maskiner AS.

Uttalelser som "ISCAR har faktisk mange gode løsninger" eller "de er svært innovative" beskrives av kundene, men også Svea Maskiner får skryt:

"Svea er dedikert kunden, det merker vi, og det er slik vi vil ha det" og "Vi opplever at Svea jobber på lag med oss. Det har medført i en rekke gode løsninger for vår del".

Maskinregisteret forsøker å fange opp positive eller negative signaler fra de norske brukerne, men det er for det meste "holder hva de lover" som er responsen.

Vokser i Norge

Hvis alle er så fornøyde hva er da oppskriften?

- Jeg tror vi vinner mye på å holde fokus på kunden hele tiden. Det er ikke bare ISCARs visjon, men i aller høyeste grad Svea Maskiners innstilling også. At vi tiltrekker oss faglig kompetente medarbeidere med utpreget sans for kundeservice er noe av oppskriften, men så klart får vi mye hjelp fra ISCARs internasjonale nettverk av fagfolk, svarer Per-Martin Bakken, daglig leder for Svea Maskiner AS.

Resultatene så langt i år er gode mener Bakken.

- Vi har hatt en økning i omsetningen på godt over ti prosent, og vi forventer at 2014 også blir et bra år. De siste årene har vi tatt en del markedsandeler, noe jeg mener skyldes både riktige produkter men også at vi satser sterkt. Nylig flyttet vi inn i nye funksjonelle lokaler i Drammen, dessuten har vi nettopp tilsatt to nye medarbeidere som vil styrke organisasjonen, sier Bakken.

Mye nytt

Foruten å snakke mye om landet sitt er innovasjon et stikkord i alle sammenhenger under besøket hos ISCAR. Det er kanskje ikke uten grunn, for selskapet har egne utviklingsteam som er dedikerte hver enkelt produktlinje innen hver enkelt industrigren. Når et utviklingsteam er "ferdig" med et produkt settes et nytt team til å forbedre og videreutvikle produktet, og slik blir det til at ISCAR har gjennomsnittlig 1500 nye produkter årlig. Det gjør det også utfordrende å finne frem til riktig verktøy, noe den såkalte ITA - ISCAR Tool Advisor - kan hjelpe deg med. ITA er et webbasert søkeverktøy der du får grundig hjelp til å finne riktig produkt. Den norske forhandleren stiller også med omfattende kunnskap som bidrar til å finne frem i det store produktutbudet.

Fra den over 60 sider store katalogen som viste produktene som ble demonstrert i Tefen har vi valgt ut et par som du kan se bilder av her. Vil du se alle årets nyheter kan du laste ned en komplett liste på 256 sider fra www.iscar.com. Her finner du også verktøyvelgeren ITA og annen nyttig informasjon.

For ytterligere informasjon besøk: www.svea.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094