23948sdkhjf

Gnistrende gode på Jæren!

Der dreiing og fresing ikke er nok for å komme til rett resultat kan tråd og senkegnisting være løsningen. Det mener i alle fall spesialistene på emnet hos Salte AS på Jæren.

For syv år siden, da Salte AS ble etablert, tok man et strategisk valg; satse stort på gnisting. I forkant har de drevet maskineringssenter i samme lokalene fra 1972 og var i mange år den største leverandøren til ABB Robot.

- Vi befinner oss i et meget maskineringstett distrikt med mange gode bedrifter som har spesialisert seg på et veldig høyt nivå. Derfor tenkte vi den gang at vi skulle spesialisere oss på gnisting, eller erodering, og gjøre noe de fleste andre ikke driver med. Det mener vi var et klokt valg, uttaler Laila Salte Gausel, daglig leder i Salte AS.

Erodering gir flere muligheter

Nå er det tråd og senkeerodering man konsentrerer seg om.

- Metoden åpner for at man kan skape komponenter med detaljer og funksjoner man ellers ikke får til med vanlige sponfraskillende metoder. Vi kommuniserer mulighetene til våre kunder som responderer med å gi oss stadig nye utfordringer, samtidig som vi gjerne knyttes tettere til deres utviklingsavdeling. Det er jo en fordel at vi kommer inn i utviklingsprosessen så tidlig som mulig for å utnytte de teknologiske fordelene erodering gir, forklarer Oddvar Salte.

Slik virker det

Tråderodering og senkerodering gir nye og spennende konstruksjonsmuligheter sammenlignet med tradisjonell konstruksjon og produksjon. Tråd- og senkerodering er også den mest presise metoden for bearbeiding av herdede og spesielle metaller og er velegnet til prototyper så vel som serier. Prosessen tilfører ikke metallene spenning eller annen uønsket påvirkning som kan forandre arbeidsstykkets egenskaper.

- Tråderodering er ekstremt nøyaktig og kan oppnå toleranser på inntil +/- 0,002 mm. Overflatefinhet på 0,2 Ra kan oppnås med tråderodering. Dersom det ikke stilles spesielle krav til overflaten, kjøres det ett kutt hvor overflatefinheten vil være på cirka 2,3 Ra, forteller Salte.

Trådgnistemaskinen vi har med størst vandring er: X800 Y600 Z500.

Større maskiner - ny teknologi?

Nå er det snakk om at markedstrenden tilsier større deler, hvordan ser dere på dette?

- Vi reiser på messer og fabrikkbesøk for å se på den nyeste maskinteknologien. Selv om vi har ti maskiner i dag ser vi på større maskiner.

- Samtidig har vi kompetente fagfolk for å betjene disse; en god blanding av erfarne maskinarbeidere, verktøymaker og skole. En medarbeider, Ingunn Valbø, har ingeniørutdannelse og har tatt bachelor- oppgaven i senkerodering i titan. Hun jobber kontinuerlig med testing og sammenlikning mellom ulike materialer, svarer Laila Salte Gausel, og legger til:

Vi har og samarbeid med videregående skoler, for å vise hva som er mulig å få til, og for mulig rekruttering.

Vi tar gjerne utfordringer, for det er ennå mye ugjort innen vår bransje.

Hvordan ser dere på den nye kombinasjonsteknologien til DMG Mori Seiki, med såkalt additiv produksjon med laser og 5-akse maskinering, eller 3D-printing?

- Begge deler er interessant, men foreløpig mener vi teknologien gir en del begrensninger. Det kan fort endre seg, og vi vil følge med på utviklingen. I mellomtiden kan man jo gjøre det enkelt og kontakte oss, svarer bedriftslederen.

For mer informasjon besøk: www.salteas.no

Fakta om erodering/gnisting:

Det finnes to forskjellige prosesser: senkegnisting og trådgnisting. I begge prosessene blir den elektriske energien fra strømforsyningen endret til ønsket resultat ved nøye utviklet og kontrollert pulsgeneratorer. Gnistprosessen foregår normalt i en isolerende væske (vann eller en oljebasert væske) som blir konstant fornyet og filtrert for å fjerne alle metallrester, slik at de eksterne forholdene forblir uforandret gjennom hele prosessen, til og med om prosessen foregår flere timer eller dager. Kapasiteten på dagens maskiner er særdeles god: høye skjære -, og matningshastigheter, særdeles effektivt automatisk styrt, intern overførsel og lagring av svært lange repeterende bearbeidingssykluser, og praktisk talt så vel som 100 % overvåkning av den endelige formen og overflaten på arbeidsstykket, som blir bearbeidet fra "meget nøyaktig til veldig grov". Takket være disse spesielle egenskapene er gnistbearbeiding å betrakte som teknologien med store perspektiver i framtiden.

Kilde: Stang Maskin AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.314