23948sdkhjf

Avansert 3D-printer fra Renishaw

Det satses stort på forskning og utvikling i Renishaw. I tillegg til sofistikerte målesystemer presenterer det britiske selskapet nå en avansert 3D-printer som kan lage deler i en rekke ulike materialer, deriblant titan.

I 1973 startet industrieventyret Renishaw, og det gjennom ønsket om å løse helt spesielle inspeksjonskrav på flyet Concords Olympusmotorer.

David McMurtry, firmaet Renishaws grunnlegger, skapte en måleprobe som nærmest kan beskrives som en revolusjon innen tredimensjonal koordinatmåling, og det innovative produktet muliggjorde svært presise målinger av maskinbearbeidete komponenter.

Har 15 Queen's Awards

Siden 1973 har Renishaw utviklet seg til å bli et globalt foretak med kjernekompetanse på blant annet måling, bevegelsesstyrning, spektroskopi og maskinbearbeiding med høy presisjon.

Hovedkvarteret ligger i flotte omgivelser i Gloucestershire, og tross at cirka 94 prosent av salget går til utlandet skjer det meste av forskning, utvikling og tilvirkning i Storbritannia. Siden firmaets oppstart er Renishaw etablert i 32 land og har vunnet en rekke utmerkelser, deriblant 15 Queen's Award utmerkelser for tekniske og innovative oppfinnelser.

Stor FoU-andel

- Renishaw satser tungt på forskning og utvikling, forteller Ola Nybråten, representant fra firmaet Ing. Yngve Ege AS, forhandler av Renishaws produkter i Norge.

Hele 15 til 18 prosent av den årlige omsetningen går til forskning og utvikling av nye produkter.

Renishaw tilvirker blant annet produkter som brukes til å automatisere maskininnstillinger og utføre målinger under pågående prosesser i CN- maskiner, maskinkalibrering, koordinatmålinger, additiv tilvirkning (også kalt 3D-printer), CAD/ CAM-basert tannteknikk, Ramanspektroskopi og neurokirurgi.

- Deres forskning og utvikling gjør så produktene hele tiden er i forkant av utviklingen og Renishaws uttalte mål er å levere overlegne kvalitetsprodukter som dekker kundenes behov i dag og langt inn i fremtiden, forklarer Nybråten videre.

Spennende muligheter med 3D-printer

- En virkelig spennende nyhet sett med mine øyne er 3D-printer AM250 for eksotiske materialer, sier en entusiastisk Nybråten.

3D-printing eller additiv tilvirkning er av mange spådd å kunne bli den tredje industrielle revolusjon.

Additiv tilvirkning betyr at det strykes ut et lag med metallpulver, som så smeltes sammen med det forrige laget med en kraftig laser. Med en slik 3D-printer kan man fremstille produkter med komplekse geometrier, lage særdeles nøyaktige produkter basert på 3D-tegninger og skrive i eksempelvis titan, et materiale som setter store krav til printeren.

- Renishaws AM250 har mulighet for vakuumfritt kammer som fylles av argongass med høy renhet for å skape en atmosfære av høy kvalitet. Dette er helt avgjørende når man skal skrive med et reaktivt materiale som titan. Med titan så må syreinnholdet være så minimalt som overhodet mulig, forklarer Nybråten.

AM250 er utviklet med tanke på produksjonsindustrien. Den er enkel og intuitiv å bruke, og kan benyttes til alt fra serieproduksjon til veldig kompliserte krystallkonstruksjoner eller kompliserte detaljer til bruk innen flyindustrien. Mulighetene er så mange at det bare er fantasien som setter grenser.

All fil- og datapreparering gjøres offline i kontormiljø og kan gjøres samtidig som systemet er i bruk.

- Fordelene med 3D-printing er mange, men den viktigste er at man ut fra en 3D-datafil kan lage en fysisk del raskt og kostnadsgunstig, og dette helt uten bruk av støpeverktøy, kutting eller drilling. Dette gir minskede verktøyskostnader, rask omstilling og er ideelt til kompliserte produkter, konkluderer Nybråten.

For mer informasjon besøk: www.ege.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.081