23948sdkhjf

Suksess for Kyoceras freseapplikasjon

I flere år har Gunnebo Industrier hatt problemer med å finne en holdbar fres til bearbeiding av bedriftens egne smiverktøy. I mai i år testet de et nytt produkt fra Kyocera. – Etter at vi byttet fres har vi ikke hatt noen problemer, forteller Torbjörn Agnér, verktøymaker hos Gunnebo Industrier.

Gunnebo Industrier er en av Sveriges mest historierike industribedrifter med aner tilbake til 1760-talet. I dag har bedriften virksomhet over hele verden og er markedsledende innen løft- og materialhåndtering. Bedriften produserer kranblokker, kasteblokker, sjakler, surringsprodukter, samt kjetting og løftekomponenter med høy kvalitet og sikkerhet.

- Vi lager kroker som blant annet brukes på kraner og oljeplattformer. I 2013 flyttet datterbedriften Gunnebo Liftings virksomhet i Gemla og Ramnäs til en ny fabrikk i Växjö. I stedet for å ha smie, produksjon, montering og maling spredt på mange forskjellige steder har alt blitt samlet her, sier Torbjörn Agnér som jobber på det nye anlegget i Växjö.

Har ikke tid til krasj

Som verktøymaker bearbeider Torbjörn Agnér de verktøyene som Gunnebo Industrier bruker når de smir sine produkter. I flere år har de slitt med å finne en fres som klarer å bearbeide stålet på en prosessikker måte.

- Vår gamle fres er følsom ved gravering og ødelegger lett skjæret. Det er ikke bare en jevn overflate på en firkantet kloss som skal freses, men også ujevnheter og åpninger, som er utfordrende for fresen, uttaler Agnér og fortsetter:

- Når det oppstår en utflising i freseplatene varer det ikke lenge før det begynner å vibrere kraftig, for så å smelle. Er vi maksimalt uheldige går hele fresekroppen i stykker. Det er like frustrerende hver gang siden det er så tidkrevende og noe vi egentlig ikke har tid til.

MFH har flere bruksområder

Ola Johansson, selger hos Kyocera, har lenge vært klar over problemene som Torbjörn Agnér har hatt med fresen, og når hans japanske arbeidsgiver Kyocera utviklet et nytt lettskjærende verktøy kontaktet han Gunnebo Industrier.

- Det pågår en konstant produktutvikling i Japan, og vi blir hele tiden oppdatert på nye produkter. Vi skal lansere dette produktet, som heter MFH, på det svenske markedet i høst. Jeg ville først teste produktet hos Gunnebo Industrier siden jeg kjente til de problemene de har hatt. MFH har flere bruksområder og kan brukes til planfresing, dykkfresing, sirkulærfresing, ramping og 3D-fresing forklarer Ola Johansson.

Uten avbrudd

Gunnebo Industrier bruker ikke vanlig verktøystål. I stedet bruker de SS 2242 som har høy motstand mot temperaturendringer og termisk utmattelse.

- Dette stålet er mer vanskelig å bearbeide enn vanlig stål og derfor en bra test for vår applikasjon. Det gir oss en god pekepinn på hvordan applikasjonen er i forhold til våre konkurrenter, mener Ola Johansson.

Enn så lenge har den gjort suksess hos Gunnebo Industrier. Torbjörn Agnér har brukt MFH siden mai i år og har og har ennå ikke hatt behov for å bytte freseplater. Han setter pris på at han i skrivende stund har kjørt 18 halvdeler uten avbrudd.

- Det er veldig bra. Jeg er veldig glad for at det fungerer så bra. Den vi hadde før kunne bare kjøre seks til åtte smiverktøy innen det smalt så det er en stor forskjell i kvalitet. Vi vet ennå ikke hva som er maksimalt siden vi ennå ikke har kjørt i stykker noen plater, sier Torbjörn Agnér.

Fungerte med en gang

Han har ennå ikke hatt muligheten til å granske skjæredataene og undersøke om han skal øke hastigheten for å bli raskere ferdig eller fortsette i samme hastighet.

- Det er utrolig flott at det fungerte direkte nå som jeg ikke har hatt tid til finjusteringer. Det kommer større verktøy fremover hvor vi skal frese bort 20 til 30 millimeter på hver side, og det blir spennende å se hvordan den håndterer dette, uttaler Agnér.

At produktet umiddelbart ble en slik suksess kan i følge Ola Johansson skyldes utformingen:

- Konkurrentenes freseskjær er mer rette. Dette skjæret har en konveks skjærdesign. Jeg kaller det en kurvet egglinje siden den minner om en S. Det finnes flere faktorer enn egglinjen, men den gjør skjæret mer lettskjærende.

For mer informasjon besøk: www.gunnebolifting.com/no eller www.kyocera-unimerco.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094