23948sdkhjf

Nortech med Europas største vannskjærer

Produksjonsbedriften Nortech AS som leverer alt innen stål, fikk nylig installert sin nye vannskjæremaskin, og det er ingen beskjeden maskin. Utstyrt med hele 14x3meter stort skjærebord er den godt synlig i produksjonshallen!

- Vi i Nortech AS leverer alt i stål og vi har stort fokus på rask omstilling og fleksibilitet, forteller daglig leder hos Nortech, Geir Tindvik.

Bedriften leverer hovedsakelig til byggebransjen, men satser også tungt på jobber innen Subsea, offshore og militæret. Derfor var det viktig å ha en vannskjærer som er maksimalt fleksibel, som kan settes på flere jobber samtidig og som kan jobbe helt uten tilsyn.

- Vi bestiller plater på 14 meter, og det gir oss unike muligheter når skjæresenga er så stor som den vi nå har montert.

Helt nøyaktige deler

Vannskjærermaskinen, som er av type Flow Mach 4C 30140, er utstyrt med en Hyperjet pumpe som jobber med svært stort vanntrykk på hele 94.000 psi!

- Dette gjør så vi kan skjære raskere, redusere kostnadene og øke produksjonen. Vannskjæreren er utstyrt med såkalt 3D-hode og kan skjære i inntil 60 graders vinkel. Den skjærer svært presist, og med en repeterbar nøyaktighet på 0,025mm muliggjør dette en rask produksjon av helt nøyaktige deler.

Perfekt fra første stund

Programvaren som følger med er veldig intuitiv.

- Vi legger tegningene på hva som skal produseres inn i 2- eller 3D. Deretter regner programvaren ut optimalisert skjærehastighet basert på ønsket finish på delene, materialtykkelse og materialtype. For oss som gjør jobber med flere typer metaller, så gjør det at tiden med gjettelek er helt over. Nå produserer vi perfekte deler fra første stund, og det er både tids- og kostnadsbesparende, forklarer Tindvik videre.

Skal være billigst i verden!

Vår nye vannskjærer er fullt automatisert, og jeg mener bestemt at skal vi overleve med produksjon i Norge, så er automatisering og robotisering nøkkelen til suksess. Vårt mål er ikke mindre ambisiøst enn at vi ønsker å skjære billigst i verden! Vi skal kunne konkurrere med alle uavhengig av hvilket land de produserer i, forklarer Tindvik bestemt.

- Videre mener vi at høyest mulig kompetanse er også en faktor for suksess. Vi i Nortech kurser stadig både vår stab ansatte, og vi har kontinuerlig opplæring på produksjonsmetoder, forskjellige metaller og mest mulig effektiv drift. Samtidig har vi fokus på HMS og at de ansatte skal trives. Vi jobber derfor med å gjøre våre produksjonslokaler så lyse og innbydende som mulig. Det skal ikke behøve å være mørkt og skittent, selv om vi jobber i industrien, forklarer Tindvik.

Fleksibilitet og sertifisering

Selv om bedriften per i dag produserer mest for byggebransjen, er målet å være så fleksible at man kan ta oppdrag fra helt andre bransjer.

- Dette er hovedgrunnen til anskaffelsen av vår nye vannskjærer. Den gjør oss bedre rustet til oppdrag innen andre bransjer. Vi vet også at markedet vil sette stadig høyere krav til kvalitet og sertifiseringer. Derfor er vi i dag en av landets største CE-sertifiserte produsenter av HSQ bjelker til byggeindustrien, og vi har gjennomført CE-sertifisering etter 1090-1, og utførelsesklasse EXC3 med sveiseklasse ISO 3834-2. I 2009 ble vi «wearpartner» for SSAB, og dette har gitt oss spesialkompetanse på slite- og høyfaststål. ISO 9001 og ISO 14001 står for tur i 2015, forklarer Tindvik.

- Vi høster mye skryt for kvaliteten på våre sveisejobber, men så sveiser vi ganske mye også, forklarer Pål Leversby, innkjøpssjef hos Nortech AS. Hele ett tonn sveisetråd går med i uka, og det sier jo litt om mengden vi produserer. Høyt produksjonsvolum gir lavere pris for våre kunder, og det gjør oss mer konkurransedyktige.

Europas største skjærebord

- Vi har kapasitet til å levere store volumer på kort varsel, og vi har en årlig kapasitet på 7000 tonn! Dette er mulig med Europas største skjærebord. Hele 60 meters lenge og 4 meters bredde! 24 spisser kan jobbe samtidig, og når det går på fullt produseres ganske mye, avslutter Geir Tindvik.

Les om LVD Norways vannskjærere på www.lvdsn.no og om Nortech på www.nortech.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.086