23948sdkhjf

TIMTOS med ny rekordoppslutning

Den taiwanske verktøymaskinmessen TIMTOS vokser stadig. Dette gjelder både hva antall utstillere og stands angår, men også antall besøkere.

TIMTOS er Asias nest største og verdens femte største messe for verktøymaskiner. Det blir særlig synlig når man ser messens vekst over de siste årene. Med 25 årsjubileum i 2015 kan TIMTOS se seg fornøyd med årets utgave som slår alle rekorder, både hva antall utstillere og kvadratmeter utstillingsareal. Sistnevnte byr også på en god del irritasjon da årets messe er fordelt på tre ulike lokasjoner, og de besøkende må benytte tilbringerbuss mellom lokasjonene. Vi snakker ikke om tre ulike haller, men altså tre ulike steder i Taipei.

Ny hall i Nangang

Nå jobbes det på spreng med å bygge en ny utstillingshall ved utstillingssenteret i Nangang, som er hovedlokasjonen. Spørsmålet er om denne blir stor nok siden TIMTOS ser ut til å stramme grepet om messekonseptet, det er nemlig ganske mange utstillere som ikke fikk plass i år. Håpet er at denne nye hallen skal stå ferdig til neste TIMTOS i 2017.

Rekord igjen

Årets TIMTOS samlet rekordhøye 1015 utstillere fra 20 land, hvorav 30 prosent fra utlandet prosent fra utlandet. Antall besøkere oversteg også tidligere resultater og drøyt 47.000 innkjøpere fra 97 forskjellige land besøkte messen, hvorav nærmere 15 prosent internasjonale innkjøpere. Største innkjøpergruppe utenfor Asia kom fra USA og Tyrkia. Forrige messe i 2013 var for øvrig også en rekordmesse.

Et stykke igjen

Selv om messen vokser hurtig og taiwanske produsenter stadig forbedrer sin teknologi og kvalitet er det enkelte ting som ligger etter.

Undertegnede var, som eneste nordiske journalist, invitert sammen med en større gruppe journalister fra alle verdens hjørner, men det skurret noe i forbindelse med vårt pressebesøk på de ulike av messearrangørens utvalgte utstillerstands. Hos en av utstillerne fikk den inviterte pressen ikke lov å fotografere. På spørsmål om hvorfor man inviterer pressen til sin stand men nekter fotografering ble det en del frem og tilbake, og messearrangøren måtte tre inn og klarere spørsmålet. Det, samt noe manglende fokus på hva en journalist egentlig er ute etter, gir inntrykk av at selv om man gjerne vil, er det et stykke igjen før denne messen tar steget opp på toppnivå hva god kommunikasjon angår. Messearrangøren gjorde hundre prosent innsats for de inviterte journalistene, men utstillerne behøver en innføring i hvordan lykkes med kommunikasjon. Da vil vi kanskje også se at de er like dyktige som messearrangøren til å publisere nyheter som eksempelvis hvem som fikk pris for beste teknologi på TIMTOS.

Mer internasjonalt preg

Det generelle inntrykket fra mitt tredagers intense messebesøk er at vi har med en møteplass som er Asias nest største, som vokser raskt, og som har økende interesse fra internasjonale besøkere, men også utstillere. Tyske og sveitsiske paviljonger, samt tilstedeværelse av en rekke internasjonale maskin og teknologiprodusenter, viser at messen stadig får økt oppmerksomhet utenfor Taiwan og Asia. Utstillere som HAAS, 600 UK, Mikron, Tornos, Takeuchi, Mazak, Weiler og DMG MORI stilte, om enn med mindre stands.

Tror ikke på 3D-printing

Et hett tema i Europa, Japan og USA er additiv tilvirkning eller 3D-printing. På spørsmål fra pressen om hvordan den taiwanske verktøymaskinindustrien ser på dette var svaret kort og konsist fra Alan Lu, styreformann, Machine Tool Committee, TAMI:

- Dette er ikke en teknologi for masseproduksjon.

Det kan tenkes at utenomverdenen ser annerledes på det, men så langt har det ikke lykkes undertegnede å finne en taiwansk produsent av denne typen teknologi, så det er kanskje bekgrunnen til svaret fra Hr. Lu.

Derimot er Industry 4.0 ett hett tema og det satses knallhardt på å komme i posisjon innen dette feltet.

Statlig støtte til styringssystemer

Taiwanske myndigheter tar gjerne grep for å bidra til industriens suksess på det internasjonale markedet. Slik er det også innen eksempelvis CNC-styringer. Her har myndighetene lagt opp til, og støtter økonomisk, utvikling av styringer som man ønsker skal gjøre taiwanske maskiner mer attraktive på det internasjonale markedet. Hvorvidt de lykkes med det vil tiden vise, men eksempelvis to selskaper som Delta og Syntec satser knallhardt på å lage like gode og omfattende styringssystemer og programvare som europeiske og japanske. I mellomtiden samarbeider mange av de store maskinprodusentene med eksempelvis Fagor, GE Fanuc, Siemens og Heidenhain.

Økt fokus på kvalitet

Både under pressekonferansen, som ble holdt på åpningsdagen, og underveis i samtale med maskinprodusentene kommer det frem at taiwanske produsenter satser tungt på kvalitet. ISO-sertifiseringer og TPS (Toyota Production System) nevnes som eksempler på tiltak bedriftene har iverksatt for å komme på nivå med andre internasjonale maskin og utstyrsprodusenter. Dette er også noe de mange familieeide selskapene er meget stolte av og de understreker i sine bedriftspresentasjoner at «dette er egenutviklet» og ikke kopi.

- For å ta opp konkurransen fra de kinesiske produsentene, samt billigere japanske maskiner produsert eksempelvis i Europa, satser taiwanske maskinbyggere på å tilby avanserte, og til dels store, kundespesifikke maskiner. Det er i dette segmentet vi vil se veksten i tiden fremover, uttalte Steve Lin, styreformann i Metallformingsmaskinkomiteen TAMI.

Tilrettelegger markedsføringen

I tillegg til å besøke TIMTOS-messens hjemmeside for å finne taiwanske maskinprodusenter kan du gå inn på: Taiwantrade (taiwantrade.com.tw), som administreres av TAITRA (Taiwan External Trade Development Council). Det er en bedrift-til-bedrift portal der innkjøpere kan finne 97 prosent av de verifiserte taiwanske maskineksportørene. Her finner du 69.000 leverandører og 360.000 produktkataloger.

Neste TIMTOS arrangeres fra 7. til 12. mars 2017 i Taipei.

For mer informasjon besøk messens hjemmeside: www.timtos.com.tw

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094