23948sdkhjf

Dynamisk løsningsleverandør

Mens de fleste andre mekaniske verksteder i landet har mer enn nok med å levere etter kundenes tegninger, går Dynatec SMV egne veier. Det resulterer i avanserte egenutviklete produkter som er tilgjengelig for kommersielt salg.

Dynatec SMV er kanskje mest kjent for å være hoffleverandør til morselskapet Dynatec AS, som leverer komplette automasjonsløsninger, spesielt rettet mot matindustrien, men også til andre bransjer. Morselskapet er et av Norges fremste utviklingsselskap og det aller meste som skal produseres for selskapet utføres av Dynatec SMV. Det gir Dynatec SMV en unik posisjon i norsk industri all den tid Dynatec AS er en meget krevende kunde.

- Vi ser bare fordeler ved å ha en svært krevende kunde i morselskapet, for våre andre kunder vet at vi alltid vil finne en løsning når vi først får en forespørsel, sier Henning Finstad, driftsleder i Dynatec SMV.

Egenutviklete produkter

Siden man i stor grad utvikler og produserer prototyper og lavserieprodukter er man stadig på jakt etter måter å kutte kostnader på, og drive mer effektivt. Derfor dukker det opp egenutviklete produkter som blir kommersielt tilgjengelig.

- Vi har utviklet en mobil målestasjon for effektiv måling av deler ute i verkstedet. Stasjonen består av et herdet målebord på hjul med fastspenningsmuligheter, målearm og PC. Hurtig måling ute ved maskinene sparer oss for mye tid, forklarer Finstad, mens han leder undertegnede ut i maskinhallen for å se en annen løsning.

- Se på den her, det er vår egenutviklete skjærevæsketank som vi har utviklet fra bunnen av. Lubrix MQL styringen fikk vi P.A. Bachke til å ta inn for oss, så nå har vi et komplett produkt som reduserer verktøyslitasje og maskinrengjøring. Produktet fungerer både med lav og høytrykk og spyler ren maskinen slik at dette gjøres uten å oppta tiden til operatøren. Begge disse produktene er tilgjengelig for dem som har behovet. Bare ring meg så får du en god pris, understreker Finstad.

Satser på ny teknologi

Selv om verkstedlokalene er av eldre årgang finner vi mye moderne teknologi, som eksempel multifunksjonsdreiebenken Doosan Puma MX2600, en MAS Masturn 550 dreiebenk, Quaser MV154 vertikalt maskineringssenter, DMG CTX Beta 500 og HAAS VF 6SS vertikalt maskineringssenter. Sistnevnte med automatisk pallettmagasin.

- Det er ikke bare på maskinsiden vi investerer, også innenfor programvare og kommunikasjon. Eksempelvis har vi redusert programmeringstiden på de fleste maskinene med 40 prosent, mye takket være et tett samarbeid med Mastercam, forteller driftslederen.

Komplett verksted

I plateavdelingen finner vi en WJS vannskjæremaskin med 5-aksehode som putrer og går. I bakgrunnen er det en mengde reoler med platematerialer.

- Mange av våre kunder ser stor fordel i at vi både har maskinering og platearbeid, de vet de får gjort alt ferdig hos oss, ikke minst fordi vi også sveiser og monterer. Det som er interessant er at kunder kommer til oss for å kjøpe plater siden vi har et omfattende utvalg av platekvaliteter på lager. Vi blir nærmest en grossist, forklarer Finstad.

På flyttefot

Plateavdelingen ligger over veien for maskineringsavdelingen, noe Finstad mener er noe uheldig.

- Vi har vokst ut av lokalene våre. Dessuten får vi ikke tilstrekkelig vare og prosessflyt med denne løsningen. Derfor ser vi oss om etter en ny lokasjon i nærområdet, der vi kan ha alt på ett gulv.

Satser på lærlinger

Det er ikke bare innen utvikling og produksjon det er dynamisk hos Dynatec SMV, også innen rekruttering rører det på seg.

- Med vårt høye kompetansenivå er vi nødt til å sørge for vår egen kompetanse. Derfor har vi tett samarbeid både med Askim videregående skole og Høgskolen i Østfold. Vi har 20 prosent lærlinger blant staben og det produseres fagbrev på løpende bånd. Uten denne satsingen ville vi ikke vært i stand til å følge med i utviklingen som skjer i markedet. Kompetanse er vårt viktigste konkurransefortrinn, maskiner kan hvem som helt kjøpe, ikke sant, spør driftslederen.

Hemmelig reaktor

Maskinregisteret slipper inn i det aller helligste og får se silisiumreaktoren som kommer til å skape store overskrifter når den om kort tid står ferdig. Det har den i og for seg allerede gjort, for kunnskapen om hva den kan utrette er ikke hemmelig; den kan fremstille superrent silisium med veldig mye mindre energibruk enn dagens teknologi, men å ta bilder av hvordan konstruksjonen ser ut inni, det får vi ikke.

- Dynatec og Institutt for energiteknikk på Kjeller - IFE – er i ferd med å ferdigstille reaktoren, og når den er klar vil vi slippe til fotografene også, men bare for å ta bilder av reaktorens fremside, smiler Rune Holter, markedsfører i Dynatec, og fortsetter:

- At Dynatec SMV bygger denne reaktoren i sitt verksted sier vel noe om hvilket høye faglige nivå verkstedet ligger på. Jeg håper Maskinregisterets lesere merker seg det, for, kan hende vi får andre spennende oppdrag i kjølvannet av dette, inviterer Holter.

For mer informasjon besøk: www.dynatecsmv.no og www.dynatec.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078