23948sdkhjf

Markedsrapport fra Astrup

Råvareprisene siger ned på LME, laveste PMI siden finanskrisen

Uroen i Hellas, noe laber etterspørsel i Europa og usikkerhet i Kina har gitt lavere priser på industrimetallene. Nikkel er på laveste nivå på seks år, lageret på LME er på rekordhøye 465.000 tonn ved inngangen til juni. Råaluminium har også vist en vikende tendens etter at kinesiske myndigheter fjernet eksportskatten tidligere i år.

Svakeste siden finanskrisen

Premiene på pressbolt og valseblokker har gått tilbake fra rekordnivåene i vinter. Kobber har også vært svak på LME i juni, men fikk et oppsving på slutten. Dette kan skyldes at Kina varsler mulig økt import av kobber etter at flere smelteverk er klare igjen etter vedlikehold. Norsk PMI viste ny nedgang fra 46,6 i mai til 44 i juni. Dette er det svakeste nivå siden finanskrisen i oktober 2009. Alle delindeksene var ned og alle er under 50 som betyr tilbakegang i industrien. Bremsen i oljeindustrien er kraftig og dersom dette bekreftes i andre målinger bør Norges Bank sette ned renten i september i følge Frank Jullum i Danske Bank.

Lavere legeringstillegg

Valseverkene på rustfritt har ledetider på 12-14 uker på plater og coil. På stangstål er det bra med tilgang på lagermaterialer, men veldig lange leveringstider på spesialiteter. Etterspørselen er mye sterkere på små dimensjoner og trukket materialer, mens det er labert på grove/smidde dimensjoner. Dette skyldes god etterspørsel i bilindustrien og at det er labert i offshore. Grunnet lavere priser på nikkel og molybden kom det en ny liten nedgang i legeringstilleggene på rustfritt i juli.

Plastprisene opp

På aluminium er det mer normale ledetider ferien tatt i betraktning, på ekstruderte produkter er det bedre kapasitet enn på plater og coil. Lavere LME og premie slår ut i lavere pris på halvfabrikat i 3. kvartal. Prisen på PE (polyetylen) fortsetter å stige, og det ser ut til at dette er en situasjon som vil fortsette utover sommeren. Polykarbonat og PVC øker også, men begrenset til et nivå rundt 4 til 5 prosent. Prisen på kobber gikk ned i juni, gjennomsnittsprisen ble 47,78 kr/kg. Skrotprisen på stål er litt opp i juli til 1740 kr/tonn for 520M.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063