23948sdkhjf

Dynatec Engineering med banebrytende metode!

Dynatec Engineering har funnet og patentert en ny metode for produksjon av høy kvalitets solcelle silisium billig. Metoden har blitt bevist igjennom en funksjonsprototype som har blitt testet på Institutt for Energiteknikk i et treårig prosjekt støttet av Forskningsrådet. Nå har selskapet bygget en oppskalert versjon for å vise at reaktoren kan brukes industrielt.

I dag produseres 90 prosent av alt silisium til solceller ved bruk av Siemens-reaktoren. Dette er en metode med høyt energiforbruk og mye manuelt arbeid, men med høy kvalitet på materialet som muliggjør høy virkningsgrad på solcellene. Det finnes andre metoder for produksjon av silisium med lavere energiforbruk, men disse har til nå ikke vært i stand til å levere den samme kvaliteten. Det er her Dynatec reaktoren kommer inn. Dynatec reaktoren har vist evne til å produsere høy kvalitet og samtidig til lavest pris.

Kan bli dramatisk billigere!

Solceller har på verdensmarkedet blitt veldig billige og i dag utgjør montasje og prosjektering i området 50 prosent av kostnadene av et anlegg. Det gjør at kravene til virkningsgrad på cellene er økende siden strømmen som produseres skal betale for både solcellene og montasjen. Materialkvalitet er derfor blitt viktigere siden dette i dag er koblet sammen med lønnsomhet på solcelleanlegg. Dynatec reaktoren har potensiale til å bli dramatisk billigere uten at det går på bekostning av kvalitet.

Svært lovende tester!

Det nye prosjektet går ut på å vise at reaktoren kan brukes i industriell skala. En av utfordringene med Dynatec-reaktoren er at den er veldig rask, melder Dynatec. Reaktoren gror 40 ganger fortere enn det som er vanlig i industrien. Dette gjør at reaktoren blir 1/40 så stor som igjen gir lavere investeringskostnader og som muliggjør høy automasjonsgrad siden enhetene som skal håndteres er små men hyppige. Det som gjør dette til en utfordring er at reaktoren må tømmes veldig ofte. Hvis reaktoren skulle vært kjølt ned og varmet opp mellom hver høsting ville det vært veldig lite tid igjen til produksjon. Den nye oppskalerte reaktoren skal vise at det er mulig å høste og kjøre i gang uten å kjøle ned og varme opp. De første testene av det nye patenterte prinsippet er svært lovende og det ser ut som løsningen vil fungere godt industrielt, melder Dynatec.

For mer informasjon besøk: www.dynatec.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063