23948sdkhjf

Ultra Technology – først i Norge med RoboJob på Mazak

Jærbedriften Ultra Technology AS, med Stig Seglem i spissen, vil ikke sitte og vente på bedre tider. Robotisering er løsningen for å holde jobbene i Norge, mener bedriftslederen.

I høst besøkte Maskinregisteret en optimistisk Stig Seglem som snakket om robotisering og lønnsom produksjon i Norge. Nylig var undertegnede på besøk igjen for å se hvordan det går med optimismen.

Har småserier – kan robotisere

- Jeg er fortsatt optimist, svarer Stig på spørsmålet om tingenes tilstand.

- Du vet, min bedrift har ganske mange ben å stå på. Vi er ikke helt avhengig av oljenæringen, selv om vi også merker nedgangen, og vi kjører faktisk en del serieproduksjon av mindre deler til bransjer utenfor oljenæringen. I dette segmentet kan vi robotisere. Da du var på besøk i høst hadde vi allerede innledet et samarbeid med Ravema om en robotløsning som vi har stor tro på, forteller bedriftslederen.

Mer maskintid

Ultra Technology har åtte ansatte. Det kommer en lærling etter sommeren, men maskinene står stille om kvelden og på natten. Dette vil Stig endre på.

- Vi er en liten bedrift med få ansatte. Det gjør oss sårbare ved konjunktursvingninger. Er det mye å gjøre har vi for liten kapasitet og må si nei til jobber. Har vi lite å gjøre har vi for mange munner å mette. Ved robotisering kan vi bufre dette slik at vi passer på at vi har riktig bemanning til en hver tid. Har vi mye å gjøre kan vi kjøre serieproduksjon med robot på kveld og natt. Når vi så har mindre å gjøre kan roboten gå på dagskiftet. Resultatet er at vi vil få bedre utnyttelse av ressursene samtidig som vi får et godt arbeidsmiljø, forklarer Stig.

Valgte RoboJob

Hvordan opplevde du prosessen med å anskaffe robotløsningen?

- Som du vet er det små forhold her på Jæren, alle kjenner hverandre, og det er en fordel, for man må levere varen ellers får du et negativt rykte. Ravema er tydelig til stede i regionen og våre samtaler med Reidar Kverneland har alltid vært konstruktive. Da vi fikk se RoboJobs løsning fant vi ut at dette var noe for oss. Det sier seg selv at skal man holde jobbene i Norge så må man automatisere. At vi valgte RoboJob er fordi vi har gode erfaringer med Ravema samtidig som hele løsningen er så fleksibel og lett anvendelig at vi fikk tillit til den belgiske robotleverandøren. Selve installasjonen, fra belgierne kom til roboten var operativ, tok to og en halv dag. Vi har to personer som er lært opp til å programmere roboten, og jeg må jo si at vi ble ganske imponert over hvor smidig det hele ble gjennomført. Vi har faktisk fått en standard robotløsning skreddersydd vårt behov. All honnør til Ravema og RoboJob for god planlegging og gjennomføring, svarer Stig Seglem.

Robotløsningen

Som Norges første Ravema-kunde med RoboJob har Ultra Technology AS valgt en løsning som inneholder både det automatiske, patenterte, matebordet, som roboten både kan hente fra og levere til, og en løsning der roboten kan laste av og på pall.

- Vi ønsket en mer fleksibel løsning som ikke begrenser oss når vi har volumproduksjon. Med pallen på plass kan vi laste flere emner på matebordet samtidig som vi kan skifte til ny, tom pall, ved behov. Så langt har vi kommet i gang med produksjonen, så skal vi etter hvert regne på de reelle tallene for denne investeringen, men jeg er overbevist om at dette er fremtiden for vår bransje. Fungerer dette for oss vil det fungere også for andre. Jeg ser naturligvis for meg at vi kan investere i flere roboter, for selv om vi har relativt liten plass er robotinstallasjonen meget kompakt, sier Stig.

Hvordan vet du når du kan eller skal robotisere?

- Nå er vi helt ferske innen dette, men robotisering handler om prosesstenkning. Noen jobber kan, til tross for lavt volum, med hell robotiseres når prosessen ikke krever for mye. Dette er ting du vet av erfaring, men å sette seg inn i hvilke prosesser du skal robotisere og hvilke du skal unngå handler nok også om prøve og feile. I bunn og grunn handler det om hvor mye operatørtid man kan spare, og la operatøren utføre komplekse oppgaver som blir for tidkrevende å få utført med robot, svarer Stig Seglem.

For mer informasjon besøk: www.ultratech.biz

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.064