23948sdkhjf

Kan gi liv til aluminium i oljenæringen

Sintef etterlyser mer bruk av aluminium i oljebransjen grunnet gode materialkunnskaper og vekt. Haranodisering kan åpne dørene for lettmetallet i norsk oljeindustri.

Maskinregisteret får en e-post fra det danske firmaet Dansk Anodiserings Industri AS (DAI). Her spør markedsansvarlig Helle Johansen om vi er interessert i å lage en reportasje om hardanodisering. Det skal visstnok være få eller ingen som utfører denne overflatebehandlingen i Norge, og derfor er metoden lite utbredt, men egenskapene aluminiumen får etter hardanodiseringen skal være svært fordelaktige. Vil vi bli med til Skruefabrikken og se?

Fant leverandør i Danmark

Kristiansands Skruefabrikk & Mek. Verksted AS stiller velvillig opp og vi blir tatt i mot av Erik Hansen, prosjektleder hos Skruen.

- Vi produserer produkter i mange slags materialer også aluminium. Nå har vi en kunde som gjerne vil ha hardanodisert komponenter som skal ned på 3000 meter havdyp. Derfor søkte vi leverandører, men fant ingen i Norge og havnet i Danmark. Vi prøvde en håndfull leverandører før vi landet hos DAI. De driver i en klasse for seg, og leverer meget god kvalitet. Vi måler alle deler før og etter overflatebehandling med, Zeiss måleutstyr, for å sjekke at kvaliteten er i henhold til kundekrav, forteller Hansen.

Hvorfor velge hardanodisering?

Det har hittil vært en økning i bruk av eksotiske metaller i oljeindustrien. Argumentet mot aluminium har vært at korrosjonsegenskapene ikke er gode nok.

Hva skyldes fokuset på aluminium akkurat nå?

- Jeg tror nok oljenæringen ønsker rimeligere løsninger og aluminium er et material som eksempelvis tåler ekstrem kulde bedre enn rustfritt stål. Med hardanodisering får aluminiumen bedre korrosjonsegenskaper og dermed åpner det seg nye anvendelsesområder. Vi har ikke mange henvendelser fra våre kunder, men det er bra at Maskinregisteret skriver om temaet så får vi kanskje flere, svarer Hansen.

Høye kvalitetskrav

Helle Johansen og administrerende direktør for DAI, Per Buck, forklarer hvordan DAI arbeider.

- Hos DAI tilbyr vi overflatebehandlinger type; anodisering, hardanodisering, forbehandling, innfarging, kjemisk polering, teflon og E-clps. I tillegg tilbyr vi korrosjonstest, kvalitetskontroll samt rådgivning. Bedriften er sertifisert i henhold til ISO 9001, ISO 14001 og OHSAS 18001.

- Kvalitet er noe vi prioriterer svært høyt så alle deler merkes slik at man har sporbarhet gjennom hele prosessen, forteller Per Buck, og fortsetter:

- Vi er nøye med å lese tegningene til komponentene slik at vi tilpasser, og eventuelt lager egne, oppheng til overflatebehandlingen. Vi kan behandle alle typer geometrier og lager egne prosedyrer for hvert enkelt produkt.

- Jeg vil gjerne legge til at vi jobber meget lean og har korte leveringstider. Bevisst planlegging med tanke på toll og spedisjon er viktig for norske kunder, slik at de får minst mulig merarbeid og forsinkelse etter at produktene er sendt fra oss, skyter Helle Johansen inn.

Dette er hardanodisering

Hårdanodisering er godt egnet til komponenter som utsettes for stor mekanisk belastning og slitasje. Produktet tilføres et betydelig sterkere oksidlag enn ved alminnelig anodisering, typisk fra 25 - 150 my, hvilket resulterer i en mer slitesterk overflate. Overflatebehandlingen kan foretas formstabilt, så dimensjonene ikke endrer seg. Det er dessuten mulighet for å etterbehandle med teflon, som blant annet reduserer friksjonen og øker korrosjonsbestandigheten. Innfarging er også en mulighet, dog i et begrenset antall farger. Det er viktig å ta høyde for at overflaten mister en del av sin hardhet og slitestyrke ved innfarging.
DAI tilbyr hardanodisering i henhold til standard MIL-A8625F. Største komponenter som DAI hardanodiserer er 550x1200x2800 mm. og største vekt er 250 kg. De minste delene er på størrelse med komponenter man har i det menneskelige øret.

Deltar på Teknisk Messe

Maskinregisteret koplet sammen DAI og Sintef, som for tiden har samtaler omkring forskning på materialer. Dansk Anodiserings Industri skal holde innlegg om hardanodisering på Teknisk Messe i september. Her vil også Sintef snakke om bruk av aluminium i oljeindustrien.

Maskinregisteret ønsker tips om bruk av hardanodisering i Norge slik at vi kan holde leserne våre oppdatert på området. Send gjerne e-post til john.christensen@egmont.com

For mer informasjon besøk: www.anodisering.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079