23948sdkhjf

IFE tilbyr unik kompetanse og større kapasitet

Elektronstrålesveising krever høy kompetanse for et vellykket resultat. Institutt for Energiteknikk (IFE) har satset tungt på denne sammenføyningsteknikken og har investert seg opp med større kapasitet og fleksibilitet.

- Etterspørselen etter elektronstrålesveising er økende blant annet innen oljeindustrien som setter høye kvalitetskrav. Vi har derfor satset tungt på å ha riktig kompetanse og teknologi, forteller Kristin Wickstrøm, avdelingsleder hos IFE, avdeling Electron Beam Welding and Instrumental Work Shop (EBIW).

Lang erfaring

Nå er ikke sammenføyningsteknikken ny, og IFE har 45 års erfaring innen emnet, hvorfor er ikke metoden mer utbredt?

- IFE etablerte eget elektronsveiseverksted blant annet for sveising av kjernekraftreaktorkomponenter til vår egen forskning. Vi har som kjent en forskningsreaktor her på Kjeller og en i Halden, men verkstedet betjener også andre avdelinger internt på IFE. Etterspørselen internt har gått ned med årene. Overkapasiteten til verkstedet har blitt dekket opp av en håndfull eksterne bedrifter. Disse jobber hovedsakelig innenfor fly, forsvar og oljeindustri. Etter hvert som kvalitetskravene innen de ulike industriene øker har interessen for elektronstrålesveising også vokst, svarer avdelingslederen.

Slik virker det

Elektronstrålesveising er smeltesveising i vakuum ved bruk av en fokusert elektronstråle. Det krever lav energitilførsel og metoden gir lite varme eller formendring, og passer derfor godt til eksempelvis sveising av gjennomføringer i glass mot metall. Sveising i vakuum er fordelaktig med tanke på reaktive materialer. En annen av fordelene ved metoden er at man kan sveise tynt mot tykt, eksempelvis membraner mot tykt gods, samt utføre mulitsveis. Elektronstrålesveising kan benyttes til et stort antall metallegeringer og kan sveise ulike metallkombinasjoner. Metoden har ingen tilførsel av materiale.

Dette kan IFE EBIW

Hos IFE avdeling EBIW finnes det fire elektronstrålesveisemaskiner. Kapasiteten er opp til 5000 kg tunge emner, opp til 4,1 meter lengde og godstykkelse fra 0,1 til 70 mm. I tillegg til elektronstrålesveisingen utføres hovedsakelig MIG/MAG og TIG lasersveising. EBIW mekanisk verksted og metallografilaboratorium tilbyr en rekke tjenester; konstruksjonsarbeid, 3D-modellering, styrkeberegning, mikroskopi (LOM, SEM, EDXA), helium lekkasjetesting, trykktesting, mekanisk testlab, kjemisk analyse, korrosjons- og strømningslab samt elektroverksted og elektronikklab.

- Som du forstår har vi et solid kompetansemiljø som kan bistå kundene innen en lang rekke disipliner, ikke bare på verkstedet, men vi har et helt forskningsmiljø i ryggen, så det er bare å ta kontakt, inviterer avdelingsleder Kristin Wickstrøm.

For mer informasjon besøk: www.ife.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.188