23948sdkhjf

Er dette modellen for norsk industri?

Det er en rivende utvikling innen additiv produksjon/3D-printing. Maskinprodusentene melder om rekordetterspørsel, men få norske bedrifter kan skilte med at de driver med industriell produksjon med denne teknologien. Hvor går ferden? Det spør vi norske Espen Sivertsen som leder en amerikansk maskinprodusent. Du kan møte ham på Den Tekniske Messen 16 september.

Maskinregisteret besøker det som hevdes å være det største 3D-print-nettverket under ett tak. Maskinprodusenten Type A Machines er vertskap for nærmere 20 bedrifter som dekker hele verdikjeden innen additiv produksjon eller 3D-printing på folkemunne. Hva er det som skjer, og kan vi lære noe av måten man jobber på i California?

Innovasjon er stikkordet

I en nedlagt bilfabrikk popper det bokstavelig talt opp nye bedrifter på ukesbasis og norske Espen Sivertsen er midt oppe i det hele. Han tar i mot undertegnede i garasjen og viser vei rundt på bruket.

- Vi er i ferd med å skape enda flere arbeidsplasser her nå enn det som det var i bilfabrikken. Eier av bygningen er foroverlent og vi, 3D-print-nettverket, med Type A Machines som pådriver, får alt tilrettelagt for å skape verdens største senter innen 3D-printing. Investorene er der og nye initiativ dukker opp daglig, forteller Espen som formelt er adm. direktør for3D-print-maskinprodusenten Type A Machines.

Han mener det er flere grunner til at det nettopp er i Bay Area, utenfor San Francisco, som setter fart innen 3D-print-teknologien.

- Vi er nærmeste nabo med Berkeley University, Stanford University og Silicon Valley, alle steder der det foregår avansert forskning og utvikling, ikke minst innen IT-sektoren. 3D-printing er jo på mange måter tradisjonell produksjon som har fått en god dose IT-innsprøytning gjennom lang tids innovasjon, og det er stikkordet for 3D-printing, mener Espen Sivertsen.

BAAM – tar tilbake produksjonen

Hva kan vi i Norge lære av hvordan dere drar i gang teknologitunge prosjekter innen 3D-prinnting?

- På mange måter likner forholdene her i USA dem i Europa. Konkurransen fra lavkostland har ført til utflytting av mange bedrifter og arbeidsplasser har blitt nedlagt. Som et ledd i å motvirke dette har amerikanske myndigheter lagt press på næringslivet for å ta tilbake produksjonen, noe jeg mener man her ser ut til å få suksess med. Norge er på sett og vis i samme båt, så det kan være en ide at flere enn Maskinregisteret reiser rundt for å se og lytte til det som skjer her, svarer bedriftslederen, og forteller videre:

- Nettverket vårt kaller vi BAAM, som står for Bay Area Advanced Manufacturing. Slagordet vårt er Bringing Manufacturing Back Home. Noe av vår suksess er at vi tiltrekker oss dyktige og driftige folk som vil noe og som evner å forstå hvor viktig det er med et stort nettverk av faglig sterke personer med lav terskel. Her kan vi gå inn og ut av hverandres lokaler uten å måtte lage formelle møteavtaler, innstillingen er genuint positiv og deltakerne gjør hva de kan for hverandre. Dette er ikke hverdagskost andre steder i verden og her ligger mye av kjernen til rask utvikling og gjerne teknologiske kvantesprang.

Hele verdikjeden

Espen viser utviklingsavdelingen, produksjonen og monteringsavdelingen til Type A Machines.

- Som du ser er alt på samme gulv og vi har direkte kontakt med alle involverte fra ide til testing av ferdige maskiner. Alle kan se hverandre, i dobbel forstand, og det gjør kommunikasjonen veldig effektiv. I dag lager vi kun maskiner som printer i 40 ulike typer plast, gjerne med innslag av andre materialer som eksempelvis metaller, men vi utvikler også maskin for printing i metall, og det kan du ser her, denne er altså bare en prototyp vi er i ferd med å bygge så den får du ikke ta bilde av, forklarer Espen.

Foruten maskinprodusenten Type A Machines finner vi bedrifter som driver med konseptutvikling, konstruksjon og design, modellbibliotek med formidling av 3D-modeller, online markedsplass for 3D-modellering, utvikling og produksjon av råvarer, produksjon av maskiner til resirkulering av råvarer, utvikling og produksjon av 3D-skanner, 3D-printingtjenester, modellbygging, 3D-printing av støpeformer for metallstøping, opplæring og utdanningssenter innen 3D-printing samt optisk bevegelsesregistreringssystem til bruk eksempelvis for animasjon i ulike sammenhenger.

Første i sitt slag

Vi får møte mannen bak selskapet SoundFit, Ben Simon-Thomas, som har utviklet en kompakt 3D-skanner ved navn SugarCube.

- En kundegruppe for denne lille 3D-skanneren er øreimplantat. SugarCube er den første skanneren i sitt slag. Det er aktuelt for musikere som ønsker perfekt tilpassing av ørepluggene, dessuten folk som trenger hørselvern, svømmere og hørselshemmete, forklarer Ben, mens han viser frem SugarCube, som kan skanne 22x22cm store objekter.

- Den tar 40 bilder i 100 til 200 mikron oppløsning. Informasjonen kan benyttes til videre produksjon av 3D-komponenter. Skanneren kan tilpasses ulik programvare etter behov, eksempelvis innen forskning. Dessuten kan man få høyere oppløsning med flere bilder per skann.

Vi er partner med Autodesk, så vi har stor tro på suksess, sier Ben.

3D-printing for støping

I et annet lokale finner vi et lite verksted som kombinerer teknologier.

- Det er viktig å vite hvordan man best kan utnytte teknologien. 3D-printing kan løse mange tekniske utfordringer og man kan skape produkter som det ikke finnes annen teknologi som kan løse. Likevel er det situasjoner der en kombinasjon av 3D-printing og støping er den beste metoden. Kostnadsmessig vil denne kombinasjonen være billigere enn ren 3D-printing, forklarer Rodney Wagner som leder Mind 2 Matter.

Hans selskap driver med 3D-design, 3D-printing og metallstøping.

- Det er mange som ikke vet nok om mulighetene og støperiene har nok ikke sett hvor slaget kommer til å stå. Men, den bransjen har jo så mange muligheter nettopp ved å kombinere 3D-printing og støping. Det vil åpne seg nye markeder, mener Wagner.

Alt i eget hus

Espen viser veien videre til et lokale der man resirkulerer råvarer.

- Vi er allerede store innen resirkulering. Ikke bare leverer vi teknologien men vi selger også nye råvarer basert på resirkulerte materialer. Det å ha alt i samme hus er en stor fordel. Du får fordelen av å se helheten i alt du gjør, for alle i verdikjeden er med hele veien, fra ide til ferdig vare, forteller nordmannen.

Designe lokalt – produsere globalt

I et stort lokale er det byggeaktivitet.

- Her skal det bli et fellesområde med scene der vi kan kjøre foredrag, kurs og underholdning. Dessuten blir det kontorer, produksjon samt et tjenestetorg der man kan utføre salg og markedsføring. Resultatet er at kundene kan forvente å få alt fra ide til ferdig produkt på rekordtid, ikke bare her på huset, men hvilken som helst designer skal kunne benytte seg av vårt tilbud her, og kunne produsere hvor som helst i verden. Espen blir ivrig:

- Vi lager såkalte «huber» rundt på kloden, så når en kunde i Japan eller USA vil ha noe utført, la oss si simulering av en 3D-modell som senere skal printes, så kontakter han oss. Automatisk, basert på når på døgnet dette skal utføres, settes kunden i kontakt med en tilgjengelig ressurs som kan hjelpe ham med en gang, uten ventetid. Kanskje er det hastverk og kundens kunde, som holder til i USA, vil ha produktet ferdig så fort som mulig. Da kan den ressursen som har utført simuleringen sende filen til noen i nettverket som kan printe ut komponenten og teste den. Basert på testresultatene kan kunden gjøre endringer og sende nytt produksjonsunderlag, som kunden har godkjent for produksjon, tilbake til nettverket. Kundens kunde, i USA, trenger ikke vente lenge etter at produksjonsfilen er sendt til oss her i USA, for vi printer ut uten forsinkelse. Er sluttbruker et annet sted i verden printer vi ut der. Hvis du ser på den måten å organisere nettverket på så blir det ikke mye dødtid. Man designer lokalt men får tjenestene utført globalt og varene levert lokalt. Genialt ikke sant?

Norsk modell?

Er dette en modell for norsk industri?

- Dette er en modell som vil være for alle, nettopp fordi modellen er så fleksibel. Der de beste konstruktørene befinner seg, akkurat på det klokkeslettet når du trenger dem, dit sendes konstruksjonsoppdragene. Haster det kan flere konstruktører samarbeide, på tvers av landegrenser, der menneskene er våkne, og da går det fort. Slik kan man jobbe med alle deler av et prosjekt, og naturligvis printer man ut på et sted som er nærmest brukeren, svarer Espen.

Han mener det er tre stadier for 3D-printing; der det første er når produktdesignere, ingeniører, arkitekter og kunstnere benytter teknologien. Det neste er industribruk og volumproduksjon, først plast senere metaller. Maskintilbudet øker og man får en rekke nye tjenestetilbydere å velge mellom. Det tredje stadiet er hjemmebruk. Her ser man allerede at prisen går ned og kvaliteten opp på maskinteknologien.

- En Type A Machine, som leverer topp industrikvalitet, får du for 3000 dollar, så vi er på full fart inn i det tredje stadiet. Jeg tror at hvis norsk industri skal få grep om 3D-printing på industrielt nivå må man se på vår modell og dernest etablere en eller flere nettverkshuber rundt om i landet. De store industrimiljøene rundt Kongsberg, Raufoss, Trondheim, Bergen, Stavanger og på Sørlandet er alle egnet til å være vertskap for et 3D-print-nettverk. Men, jeg vil presisere at vi som jobber i Type A Machines tror 3D-printing vil bli så utbredt i alle lag av befolkningen og innen alle fagfelt at vi planlegger huber i byene, sier Espen.

Tar Europa fra Norge

Nå er dere etablert i USA. Når ser du for deg at det blir aktuelt å utvide til andre land?

- Jeg ønsker å etablere en hub i Norge. Har allerede kontakter som jeg vil snakke med når jeg kommer til Norge i forbindelse med Den Tekniske Messen i september. Det er to ting jeg da er ute etter; å etablere 3D-printshops. Jeg ser for meg å ha disse i de største byene, og da blir det a-la kopisenter. Dernest er det aktuelt å legge et fagmiljø, 3D-nettverk, til en eller flere huber. Disse kan for eksempel være tilknyttet SINTEF i Trondheim, Høgskolemiljøet på Gjøvik, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo eller Universitetet i Stavanger som alle er kompetansemiljøer innen 3D-printing. Disse to fokusområdene gjør at jeg er på jakt etter lokaler, teknisk personell, salgspersonell og investorer. Så det er bare å møte opp når jeg holder innlegg på den Tekniske Messen onsdag 16. september kl. 13.30 hvis du er interessert i 3D-printing og mine ideer, inviterer Espen Sivertsen.

Foredrag på Den Tekniske Messen 2015

Espen Sivertsen er en av mange som holder foredrag på Den Tekniske Messen onsdag 16. september under temaet "Additiv tilvirkning i metall - serieproduksjon?", Sivertsen går på talerstolen kl. 13.30.

Se hele seminarprogrammet her:

Seminar Den Tekniske Messen 2015

For mer informasjon besøk: www.typeamachines.com og http://baamhub.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.315