23948sdkhjf

Delt om Teknisk Messe 2015

Da dørene stengte fredag 18. september kunne man ved årets utgave av Teknisk Messe oppsummere med 2294 besøkende, skoleelever inkludert. Det er lavere besøkstall enn ved forrige messe i 2012.

Både antall utstillere og besøkere er færre enn Teknisk Messe 2012, som ble holdt på Telenor Arena på Fornebu. Den gang kom det om lag tusen flere besøkere, inkludert skoleelever.

Maskinregisteret har tatt tempen på utstillere og besøkere, og kort fortalt er det delte meninger om årets messe.

God service

Selv om gulvet i messehallen på Exporama messesenter på Hellerud, utenfor Oslo, ikke er støpt på fast grunn fikk de fleste utstillerne et stabilt nok underlag til sine maskiner og utstyr. Unntaket er de maskinforhandlerne som stilte ut store verktøymaskiner. Enkelte kunne rett og slett ikke kjøre maskinene for fullt på grunn av svaiing og vibrasjoner i gulvet.

Som en av utstillerne sa det: «Det blir lite hensiktsmessig å transportere en stor maskin helt til messehallen for kun å simulere kjøring, da kan vi like gjerne ta med en video».

Den gode serviceinnstillingen til både arrangøren Maskingrossisternes Forening (MGF) og Exporama messesenter ble lagt merke til, og flere mente at hallstørrelsen er passe for en messe som denne.

Prisnivået på mat og tjenester på messen ble kommentert som normalt, ikke dyrt.

Aldri mer igjen

Etter forrige Tekniske Messe i 2012 kom det negative tilbakemeldinger fra utstillere som mente de ikke ville stille igjen. Et par verktøyleverandører sto ved sitt og uteble fra årets messe. Andre, som sa «aldri mer igjen» stilte og forklarte at det er viktig med en nasjonal møteplass for bransjen.

Av kritikerne kommer argumenter som; få besøkende, få utstillere, messen går like før maskinmessen EMO og at det er få virkelige nyheter på messen.

All time high!

Messearrangøren var klar over utfordringene fra forrige messe, da utstillertallet ble halvert og besøkstallet var en tredjedel av foregående messe, og gjorde endringer i konseptet. Mens det tidligere har vært få faglige innslag var det i år seminarer hver dag. Første messedag var det materialer som sto i fokus, andre dag var et heldagsseminar om additiv produksjon, tredje dagen var det brukerseminar med praktiske innslag fra utstillerne og siste dag var det tre innlegg om robotisering. Det var noe varierende oppmøte ved de ulike innleggene, alt fra tre personer til over hundre. Seminaret om additiv produksjon trakk nesten hundre personer i snitt på de ni innleggene den andre dagen av messen.

- Dette er all time high for en hel dag, kommenterte Anita Helene Hall, direktør i Maskingrossisternes Forening.

Aktuelt med additiv produksjon

For utstiller Protech Norge AS var det hektisk hele tiden.

- Messen har truffet bra med hensyn til seminaret om additiv produksjon, men jeg fikk dessverre ikke vært på noen av innleggene, vi har hatt fullt opp med å betjene alle henvendelsene på vår egen stand, sier Terje Lund hos Protech Norge AS.

En av foredragsholderne, Espen Sivertsen fra Type A Machines i USA, var storfornøyd med interessen for hans teknologi.

- Selvsagt er det fint å få bidra med vår unike historie fra USA, men det har også vært stor interesse for vår 3D-printer som vi stilte ut sammen med industridesignfirmaet HUGG AS.

Full fart hos Maskinregisteret

Nå er det vel ingen som blir sjokkert over å høre at besøkere og utstillere er opptatt av fagpressen, folk vil gjerne høre om nyheter, men Maskinregisteret hadde overraskende mange besøk på sin stand og flere ville bestille annonser på stedet.

- Med den store interessen fra både utstillere og besøkere kan vi ikke si annet enn at for vår del, ble messen veldig bra, uttaler Ronny Skas, salgskonsulent i Maskinregisteret.

Siste gangen?

Få besøkende og negative tilbakemeldinger til tross, det ble også en del positive uttalelser fra utstillere.

- Vi har hatt to gode messedager, onsdag og torsdag. Det til tross for dårllig vær, så vi skal ikke klage, uttaler Ola Nybråten hos EGE-gruppen.

- Det har blitt maskinsalg og salg av verktøy og utstyr. Dessuten har vi fått vist oss frem med vårt brede produktspekter og fått en del leads, noe vi er fornøyd med, melder Idar Tiller hos Exel Machines AS.

Men, tallenes tale er klar; færre utstillere og besøkere. Var dette den siste Tekniske Messen?

- Det blir nok diskusjoner i verktøygruppen hos Maskingrossisternes Forening. Vi skal evaluere årets messe internt og så får vi se på tilbakemeldingene fra våre medlemmer og andre utstillere. Vi vil gjerne ha en nasjonal møteplass som denne, så vil tiden vise om det er mulig å videreføre dagens messekonsept eller om vi skal ta noen grep, svarer Knut Christian Bachke, formann i verktøymaskingruppen i MGF.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.375