23948sdkhjf

Autodesk med hånden på rattet

Den amerikanske programvareprodusenten Autodesk nøyer seg ikke med annenhåndsinformasjon. For å finne frem til de beste løsningene har man skapt et teknologi- og kompetansesenter som dekker mange fagfelt.

Maskinregisteret besøker Autodesk på Pier 9 i San Francisco. Her, i et tidligere havnelager, har programvareprodusenten satt sammen et stort team som skal finne frem til nær sagt alt mellom himmel og jord. Det vil si ganske mye i hvert fall.

Michael Sagan, med den interessante tittelen Customer Success Manager/Evangelist, stilte opp på to timers varsel for undertegnede og viser rundt på teknologi og kompetansesenteret.

- Her skal vi finne på og finne ut av det meste, alt fra ide til ferdig produkt. Autodesk skal følge med hele veien. Fusion 360 kalles satsingen og slagordet er The future of making things. Det handler om å være med fra 3D CAD-fil til 3D CAM-fil, alt gjennom dataskyen. Skal vi lykkes med det må vi vite hvordan mennesker samhandler og vi må forstå hvilke prosesser som gjelder i virkeligheten. Derfor har vi dette kompetansesenteret hvor vi samler idehavere, programvareutviklere og produksjon, forteller Michael, mens han leder veien gjennom de ulike avdelingene.

Alt på stell

Vi går gjennom kjøkkenet, som ser ut som et storkjøkken i en litt over gjennomsnittet stor restaurant.

- Mennesker og ideer møtes best over et måltid, og her stiller de kokekyndige blant oss opp og serverer de lekreste retter. De gode samtalene kommer gjerne ved matbordet, kommenterer Michael.

Vi unngår å tråkke gjennom en klasse med nyankomne som får innføring i HMS. Dette må til om de skal delta og jobbe på huset. Her er det mange maskiner og muligheter til å skade seg selv og andre, så kurset er obligatorisk for alle.

I alle rom er det 5S-plakater som beskriver hvordan man skal ha det på arbeidsplassen. Lean er implementert i alle ledd. Her er alt på stell!

Egne verksteder

- Bordet i møterommet har vi konstruert med vår programvare og skjært ut både treplatene og stålunderstellet med vannskjærer. Vi følger prosessen fra ide helt til ferdig produkt og derfor er vi helt avhengig av å ha produksjonsfasiliteter i eget hus, sier «evangelisten».

Vi får se et enkelt verksted der alle som ikke har verkstedbakgrunn får prøve seg for å forstå hvordan verktøy og maskiner samt prosesser fungerer. Her repareres en sykkelfelg og det lages enkle kasser i tre. I reolene er det er fullt opp av ulike håndverktøy. Det er rent og ryddig og alt står og ligger på sin plass.

Verkstedene har utsikt mot kaiområdet i San Francisco og likner ikke på noe undertegnede har sett tidligere. Ikke engang sveisebordet som ble benyttet for under en time siden har skitt på seg. Alt ser nesten ubrukt ut!

- Her i metallverkstedet kan vi gjøre alt manuelt. Boring, fresing, dreiing, saging, rørbøying, sveising og hva du måtte ønske deg. I tillegg har vi eget treverksted og lakkboks. Dessuten et CNC-verksted som du nå skal få se, Michael leder veien.

Her finner vi blant annet en 11-akset DMG Mori, Omax vannskjærer, en Haas femaksefres og dreiebenk samt en femakset DMS portalfres.

Førstehåndsinformasjon viktig

- Det er viktig for oss at vi forstår hvordan subtraherende prosesser virker, og hvordan materialer påvirkes for å kunne lage de riktige programvareløsningene for kundene våre. Når en designer eller konstruktør lager en modell skal vi lose produktet gjennom alle faser som hver i seg skal lede til ønsket resultat. Vi må kanskje simulere i flere omganger, både materialpåvirkning men også montering, og i en drømmeverden fungerer alt etter planen og alle blir fornøyd hver gang. Slik er det naturligvis ikke, så derfor ønsker vi første håndsinformasjon om hvordan ting blir til. Hos oss kommer kunder og samarbeidspartnere sammen og vi jobber oss frem til de beste løsningene.

3D-printing utfordrer

På vår vei rundt i kompetansesenteret passerer vi elektronikkavdelingen, en egen sømavdeling og naturligvis den aller helligste avdelingen der man utvikler og forsker på nye materialer samt lager kundespesifikke maskinvareløsninger. Autodesk vil ha hånden på rattet i alle deler av produktutviklingsprosessene.

I programvareavdelingen snakker vi med Shawn som forklarer hvor tett man jobber med kundene:

- Vi jobber med en åpen plattform, det vil si at kundene ber oss om å utvikle løsninger som passer akkurat dem, til gjengjeld får vi erfaringsbasert informasjon om hva som fungerer og hva som må rettes på. Denne kunnskapsutvekslingen kommer alle våre kunder til gode da løsningene som fungerer implementeres fortløpende i vår programvare, som for tiden teller om lag 170 ulike produkter, forklarer Shawn.

Hvordan løser dere oversettelsen fra konstruksjonsfiler til eksempelvis perfekte 3D-printede metallkomponenter?

- For tiden jobber vi med saken. Når det gjelder 3D-printing, og metallprinting spesielt, er det et enormt fagfelt der det finnes få standarder å gå etter. Når jeg sier vi jobber med saken er det fordi vi har en egen 3D-printeravdeling der vi forsker på materialer og prosesser, svarer Shawn.

Satser tungt på 3D-printing

Michael viser vei til en ganske så stor avdeling med et titalls 3D-printere fra ulike maskinprodusenter.

- Vi har direkte samarbeid med enkelte maskinprodusenter slik at vi sammen kan utvikle den beste programvaren for våre kunder. Her går det mest i polymerbaserte materialer, men også metall, og kombinasjonen metall og plastmaterialer. Dessuten er vi involvert i alle områder der det printes i 3D, også mat, sier Michael.

Hva vil du si er utfordringen til de som vil starte med metallprinting?

- Som programvareleverandør ser vi mange, ikke minst fordi det er få standarder og få aktører på markedet. Dette er i ferd med å endre seg, og vi ser store internasjonale selskaper som tar i bruk metallprinting. Jo fler som benytter teknologien, jo fortere vil utviklingen gå, og Autodesk skal være på banen hele tiden. Det er jo noe av meningen med satsingen på teknologi og kompetansesenteret her på Pier 9 midt i San Francisco, svarer «kundesuksesslederen».

Kan du gi råd til de som skal begynne med 3D-printing?

- Bare hopp i det og skaff deg kompetanse med en gang. De som tror at 3D-printing i metall kommer til å ta lang tid før det rulles ut på markedene tar feil. Vi ser det her daglig, at det kommer nye problemstillinger og nye bruksområder hele tiden. Vær tidlig ute, knytt deg opp i et nettverk og del erfaringene, det kommer deg og dine kunder til gode, konkluderer Michael Sagan.

For mer informasjon besøk: www.autodesk.com

Fakta:

Autodesk har nylig innledet et samarbeid med leketøyprodusenten Mattel der selskapene jobber sammen innen 3D-printing. I nær fremtid vil det finnes egne app’er som kundene kan benytte for å lage leker med 3D-printer.

Autodesk tilbyr åpen kildekodeløsning for 3D-printing gjennom programvaren Spark og 3D-printeren Ember. For mer informasjon se: https://spark.autodesk.com/

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078