23948sdkhjf

Tungvekter fra Taiwan

De feiret 60 år i fjor, har 800 ansatte hvorav 18 prosent som jobber med forskning og utvikling, joda vi kan godt si at Taiwans største verktøymaskinprodusent er en tungvekter.

Maskinregisterets utsendte blir hentet med egen bil på hotellet i Taipei. Målet er å besøke Taiwans største fabrikk som lager verktøymaskiner – Yeong Chin Machinery, eller forkortet til YCM. Halvannen time tar turen sydvest fra hovedstaden til Taichung.

Russisk og Newzealandsk selskap

Som eneste journalist og nordmann får jeg følge med en delegasjon fra Russland og en fra New Zealand. Et snes menn går i følge gjennom de ulike avdelingene på fabrikken.

Vi besøker først teknologisenteret. Her står det nye maskiner og utrustning som testes av fabrikken, med eller uten med kunders testemner. Det store rommet benyttes også som demorom.

Eget støperi

Følget med besøkende går over til støperiet, her får vi akkurat med oss at det glødende stålet helles i støpeformen. YCM har hatt eget støperi siden 1960, og mener selv at dette er en viktig årsak til at man har så høy kvalitet på maskinene. Bedriften har ikke kapasitet til å støpe alt selv. En fjerdedel av støpen utfører bedriften selv og resten støpes hos andre produsenter i Taiwan.

Utvikler egne spindler

I maskineringsavdelingen står det en rekke YCM-maskiner, fra 1980-tallet og frem til i dag. 80 prosent av støpegodset maskineres med YCM-maskiner, resten med japanske eller europeiske finmaskineringsmaskiner.

Man er stolte av produksjonen og ikke minst utvikling og produksjon av egne spindler. Bedriften innehar en rekke egenutviklete patenter og innovasjon settes høyt. YCM var blant annet først ute i Taiwan med universal 5-akset fresehode. 94 prosent av spindlene er YCMs egne. Det gjøres et poeng av at man lager egne spindler på YCM maskiner. Det produseres 200 spindler per måned fra 2000 til 40.000 omdr./min.

Orden i rekkene

Delegasjonen blir ledet inn i monteringshallene, som for kvalitetens skyld er luftkondisjonerte. Først besøker vi hallen der de mindre maskinene monteres, deretter til en stor hall der store maskiner blir montert. Her er det rent og ryddig, og monteringen går bokstavelig talt på skinner.

Her blir mange av de besøkende ekstra interesserte og flokker seg rundt maskinene for å se og inspisere maskinene på nært hold.

Spindelmontasjen foregår i egne miljøregulerte rom og her får vi ikke ta bilder.

Etter monteringen blir maskinene testet i eget testsenter, gjerne med kunde til stede, før de pakkes og sendes til kunden. Alle maskinene pakkes her på fabrikken, dette for maksimal kvalitetskontroll.

Egen CNC-styring

YCM utvikler egen CNC-styring i samarbeid med Fanuc. Systemet som kalles iOperation Plus har blant annet 18 brukervennlige funksjoner som er gratis. Det finnes også et fabrikkovervåkingssystem som heter iDirect. Med dette kan opp til 250 maskiner overvåkes og gi status samt produksjonsanalyse. iDirect kommuniserer med Fastems og kan benyttes via mobiltelefon og nettbrett.

Alt på stell

YCM kommuniserer sin stolthet på flere vis, også gjennom kvalitet og miljø. Bedriften har eget målerom med Zeiss-maskiner. Det praktiseres morgenmøter og lean over en lav sko og administrasjonsbygget, som ligger inntil bedriftens flotte park med løpebane, er et såkalt «grønt hus» som får sin energi fra solceller. YCM har et tett samarbeid med sveitsiske Blaser som produserer miljøvennlige skjærevæsker. Russere og newzealandske besøkere er like imponert som den norske journalisten. Vi forstår hvorfor YCM har suksess, de gjør sakene sine grundig.

Etter besøket står det så klart en egen bil som skal ta undertegnede til flyplassen, i god tid før flyet skal gå naturligvis, nøye planlagt som resten av besøket.

Vil du vite mer om YCM anbefales deres imponerende gode hjemmeside: www.ycmcnc.com

I Norge forhandles YCM av Exel Machines AS www.exelmachines.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.062